Ez a Netflix történetének 10 legnézettebb filmje

A csúcsot egy 99 milliós akciómozi tartja.

Ha valaki jól járt a koronavírus-járvánnyal, az a Netflix. A mozibezárásoknak és a karanténnak köszönhetően a streamingóriás még több embert tudott leültetni a tévék elé, mint korábban. A nézőszám-növekedés olyan jelentős volt, hogy 2020 végére 6 olyan film is felkerült a Netflix top 10-es listájára, amelyet abban az évben mutattak be, 2021-ben pedig csatlakozott ehhez az elitklubhoz A halottak hadserege is. Íme, a lista. (A végső sorrend nem a nézettség, hanem a minőségi szempontok alapján alakult ki.)

10. Six Underground - Hatan az alvilágból (2019)

Miről szól? Michael Bay akciófilmjében egy elit zsoldoscsapat akciózik a fiktív Turgistanban, ahol egy kegyetlen diktátort kell lecserélniük a börtönben sínylődő testvérére. A Ryan Reynolds főszereplésével készült produkció hozza a megszokott Bay-stílust, vagyis a „bayhemet”, de a kritikusok erre annyira nem voltak vevők, látva a Rotten Tomatoes számait (36%).

Nem úgy a nézők, a 150 millió dolláros költségvetésből leforgatott filmet eddig 83 millióan indították el a Netflix platformján.

9. Spenser az igazság nyomában (2020)

Peter Berg rendező Robert B. Parker sikerkönyv-sorozatát filmesítette meg Mark Wahlberg főszereplésével. A színész, aki júniusban töltötte be az 50-et, a frissen szabadult Spenser rendőrt alakítja, aki egy szövevényes gyilkosságban nyomoz, és beszippantja a bostoni alvilág. A Rotten Tomatoes-on 37%-ot kapott a film, megnézte viszont 85 millió ember. A finálé egy folytatásnak is megágyaz, és látva a nézettségi adatokat, nem is lenne meglepő, ha elkészülne a második rész.

8. Gyagyás gyilkosság (2019)

Adam Sandler és Jennifer Aniston 2019-es vígjátékában egy New York-i rendőr és fodrászként dolgozó felesége alig várja már a közös európai luxusutazást a 15. házassági évfordulójukon. Csakhogy váratlanul egy rejtélyes gyilkossági ügyben találják magukat egy milliárdos jachtján, és ők is a gyanúsítottak közé kerülnek.

A vígjáték, amelyet Sandler még egy 2014-ben megkötött, négy filmre szóló szerződés nyomán készített el, 83 millió nézőt vonzott, ami nem meglepő, az viszont igen, hogy a kritikusok 44%-ra értékelték, ami a színész életművét tekintve nem is egy rossz eredmény.

7. Az éjféli égbolt (2020)

George Clooney és a stábja Lily Brooks-Dalton 2016-os bestsellerét, a magyarul is megjelent Éjféli napfényt dolgozta fel. A posztapokaliptikus sci-fiben Clooney alakítja az Augustine nevű, magányos tudóst az Északi-sarkon, amikor a kollégáit evakuálják egy, a Földet sújtó rejtélyes katasztrófa miatt. Kiderül ráadásul, hogy egy Sully nevű asztronauta (Felicity Jones) épp hazafelé tart a legénységével egy hosszú és viszontagságos Jupiter-expedícióból – ám a földi kiszolgáló személyzet helyett egyedül Augustine tud válaszolni a rádióadásaikra.

A filmre 72 millióan kattintottak, és egy Oscar-jelölést is kapott a legjobb vizuális effektusok kategóriában, de a kritikusok mindössze 50%-ra értékelték. A Port ítésze se rajongott érte, sőt, el is szundikált rajta.

6. Project Power: A por ereje (2020)

Jamie Foxx és Joseph Gordon-Levitt  filmje elég erős (és elég őrült) alapötletre épül: ebben a világban bárki lehet szuperhős egy kísérleti drog elfogyasztásával. A szer hatása azonban csak 5 percig tart, és előre nem lehet tudni, milyen szuperképességet kapnak, és azt jóra vagy rosszra tudják-e használni. Nem is csoda, hogy 75 millió néző kíváncsi volt erre a kalandra, és a 61%-os kritikusi értékelés is jónak mondható.

5. Madarak a dobozban (2018)

Susanne Bier poszt-apokaliptikus filmjében természetfeletti lények ragadják el az embereket, ha meglátják őket. Ebben a gyilkos világban próbál túlélni Malorie (Sandra Bullock), aki harcias anyatigrissé válik, amikor a két gyerekével kénytelen árkon-bokron át, bekötött szemmel menekülni a veszedelmes rémek elől.

A Bird Box megmozgatta a nézők fantáziáját, ezt onnan is lehet tudni, hogy elindult a Bird Box Challenge-nek nevezett kihívás: az emberek videóra vették, ahogy bekötött szemmel kosaraznak, shoppingolnak – vagy épp kerti traktorral meg gokarttal kenődnek szét a falon. A Netflix válaszul kénytelen volt a közösségi médiában könyörögni a követőinek, hogy ne kíséreljék meg végrehajtani a Bird Box-kihívást.

Összesen 89 millió néző volt kíváncsi a láthatatlan rémségekre, a kritikusok pedig 63%-ra értékelték a produkciót.

4. Tyler Rake: A kimenekítés (2020)

A korábban kaszkadőrként és kaszkadőrkoordinátorként dolgozó Sam Hargrave Banglades fővárosában, Dakkában forgatta le az akciófilmjét Chris Hemsworth főszereplésével. A Thor filmek sztárja által alakított zsoldosnak egy bebörtönzött bangladesi drogbáró fiát kell kimentenie egy indiai drogbáró fogságából.

A 99 milliós nézettségével a Tyler Rake a Netflix történetének eddig legnépszerűbb filmje, amiben szerepet játszott az is, hogy épp akkor, 2020 áprilisában került fel a streamingoldalra, amikor az egész világ bezárkózott a pandémia miatt.

A kritikusok „csak” 67%-ra értékelték, de az óriási sikert látva nem meglepő, hogy már készül a folytatás.

3. A halottak hadserege (2021)

Az idei év eddig Zack Snyder éve volt. Hónapokig tematizálta a filmes oldalakat a 4 órásra kibővített Az Igazság Ligájával, majd májusban jött is az új produkciója, A halottak hadserege. A film Las Vegasban játszódik a zombijárvány után, és a sztori szerint zsoldosok egy csoportja mindent kockára téve bemerészkedik a karanténzónába, hogy végrehajtsák a valaha volt legmerészebb rablást.

A 68%-os kritikusi értékelés ellenére a film megosztotta a 72 millió nézőjét, sokan nem tudták túltenni magukat a logikai bakugrásokon – ezeket összegeztük is egy külön cikkben.

2. A halhatatlan gárda (2020)

A streamelős óriás egyik nagy dobásának ígérkezett tavaly Charlize Theron unortodox szuperhősfilmje, amelyben a színésznő karaktere egy olyan zsoldoscsapatot vezet, amelynek a tagjai halhatatlanok. Ez titok volt hosszú évszázadokon át, de most lelepleződnek, és ezzel óriási veszélybe kerülnek, merthogy őket is meg lehet azért ölni.

A 78 millió nézőt vonzó filmet a kritikusok 80%-ra értékelték, de ez a Port munkatársát nem hatotta meg. Szerinte a rendezőnő „műfajt tévesztett” és egy pocsék forgatókönyvből dolgozott, ráadásul túl sokat moralizál.

1. Enola Holmes (2020)

Az Enola Holmesszal a Netflix biztosra ment. Egyfelől a téma is izgalmas, hiszen a film a híres detektív, Sherlock Holmes kishúgának kalandjait meséli el, másrészt a a Stranger Things méltán népszerű fiatal főhősnője, Millie Bobby Brown alakítja Enolát.

A 76 milliós nézettség nem rekordközeli, de a 91%-os kritikusi értékelés az, mármint a Netflix-produkciók viszonylatában. A Port kritikusa is imádta a filmet, ami szerinte

egy izgalmas rejtvényekkel, meglepő fordulatokkal és csattanós poénokkal teli, pompás díszletek közt játszódó, az utolsó rongyos utcakölyökig és konyhában szorgoskodó cselédasszonyig korhű ruhákba felöltöztetett statisztákkal teli, akciódús krimi. 

via: Looper