Ezek voltak idén a legnézettebb magyar filmek

A Nemzeti Filmintézet streaming szolgáltatása, a Filmio is kijött a maga év végi listájával: mutatjuk, milyen klasszikus és milyen új magyar filmeket streameltek náluk a legtöbbször az idén.

A Nemzeti Filmintézet 2020-ban indította el a magyar filmek streaming platformját azzal a céllal, hogy az elmúlt 121 év legjobb magyar filmjei legálisan, jó minőségben, napjaink elvárásaihoz igazodva legyenek elérhetőek online. Kínálatukban az első hazai mozgóképektől kezdve a XX. század kultikus alkotásain át napjaink mozi- és tévésikereiig már több mint 600 magyar alkotás található.

2022-ben összesen 160 filmmel bővült a kínálatuk, köztük 22 friss mozifilm online premierjével, 15 rövidfilmmel, 10 tévéfilmmel és 9 új televíziós dokumentumfilmmel, továbbá örök érvényű, felújított klasszikusokkal. A most nyilvánosságra hozott TOP10-es listákat az egyedi látogatók által 2022. január 1-jétől december 26-ig indított lejátszások száma alapján állította össze a Filmio csapata. A rangsorokban nem szerepelnek azok a filmek, amelyek az elmúlt évben egy-egy hétvégére ingyenesen is nézhetőek voltak.

A Macskafogó örök kedvenc. Forrás: NFI / Filmarchívum


Mindezek alapján idén az új filmek közül a Hab című romantikus mozi volt a legnézettebb, amit egy másik romantikus alkotás, a Nagykarácsony követ. A dobogó harmadik fokán egy újabb szerelmes filmet találunk, A feleségem történetét, majd jön A játszma és a Toxikoma. A TOP10-be rajtuk kívül sorrendben Az unoka, a Külön falka, a Kék róka, a Vadlovak – Hortobágyi mese és az Ecc-pecc című tévéfilm fért be.

Mivel az Együtt kezdtük és a Szia, Életem! csak a napokban került fel a Filmióra, ezek a filmek még nem szerepelnek a listán. Ami pedig a felújított klasszikusokat illeti, itt a sorrend a következő: 1.) Macskafogó, 2.) Roncsfilm, 3.) Megáll az idő, 4.) Dögkeselyű, 5.) A tanú, 6.) Moszkva tér, 7.) Az ötödik pecsét, 8.) Szindbád, 9.) Az oroszlán ugrani készül, 10.) Mephisto. És szerencsére januárban is van mit várni, mivel érkezik 2022 egyik legszebb bemutatkozó filmje, a Magasságok és mélységek.


(via NFI)