Ezt a 7 skandináv krimit streameld a Netflixen

Mert a svédeknél, norvégoknál, dánoknál és izlandiaknál senki nem ért jobban ehhez a műfajhoz.

Megjöttek a mínuszok, nincs is ilyenkor jobb, mint egy pohár forró ital és egy meleg takaró társaságában borzalmas bűnügyeket megoldó, magánéleti gondokkal küzdő, de zseniális skandináv nyomozók kalandjait követni.

Futóhomok


Az azonos című regényből készített, 6 epizódból álló széria a Netflix első svéd nyelvű sorozata volt. A sztori szerint lövöldözés történik a djursholmi középiskolában. A 18 éves Maja Norberget letartóztatják, és gyilkossággal gyanúsítják. Az elkövető személye valójában nem kérdés, a tárgyalás inkább arról szól, hogy miért követték el a gyilkosságot.

A regényhez hasonlóan a sorozat is a főszereplő szemszögéből meséli el történetet, felváltva követhetjük a jelen eseményeit és Maja emlékeit a lövöldözés előzményeiről. A kérdés, hogy mint az egyetlen diák, aki életben maradt az incidens után, összeesküdött-e a barátjával, aki kitervelte a támadást, vagy csak ártatlan szemtanú.

Kelepcébe csalva

Forrás: Netflix

 

Az izlandi sorozat még 2015 legvégén mutatkozott be, és a Hollywoodban is nagy névnek számító Baltasar Kormákur volt az egyik ötletgazda. Hozzánk azonban csak a 3. évada jutott el a Netflixnek köszönhetően.  

A főszerepet Kormákur kedvenc színésze, a nagydarab, mackós, torzonborz Ólafur Darri Ólafsson kapta.  Ő alakítja a nyomozót, akire egy békés neo-pogány, new age közösségben történt gyilkossági ügyet bíznak rá.

A Port kritikusa szerint: „érezhetően akkor kel életre az egész sorozat, ha az (alkotók) Ólafur Darri Ólafsson viharvert figurájával foglalkozhatnak.

A sorozat messze nem tartozik a jobb skandináv krimik közé, viszont hozza a klasszikus skandinávkrimi-hangulatot, és főhősünk mellett ez menti meg.”

Holtszél

Az eddig három évadot megélt finn sorozat főszereplője Sofia Karppi (Pihla Viitala) gyilkossági nyomozó, aki a férje halála után visszatér a munkájához, miközben két gyermekéről is gondoskodnia kell. Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) újonc nyomozót a gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó osztályról helyezik át a gyilkosságiakhoz Karppi társának. Első ügyük egy szimpla eltűnésnek tűnik.

Egy építkezésen talált női ruhák vezetik el a nyomozókat Anna Bergdahl szociális ügyekkel foglalkozó tanácsadó holttestéhez - virággal a kezében temették el a Tempo szélerőmű-kutató céghez tartozó partszakaszon. Karppi és Nurmi nyomozni kezdenek, és kiderül, hogy Anna a Tempo cégnél egy fontos építési projekten dolgozott.

A Valhalla gyilkosságok


Reykjavíkban találnak egy holttestet, aminek kivájták a szemét, majd még egyet, és még egyet. A nyomok egy, a minden településtől távol eső, a semmi közepén álló egykori gyerekotthonhoz, a mindössze két év után bezárt Valhallához vezetnek. Valami történt ott, valami nagyon rossz, és a gyilkosságok közvetlenül a régi szörnyűségekhez kapcsolódnak.

A nyomozást a kamasz fiát egyedül nevelő Kata és a helyi rendőrfőnök barátja, egykori gyámfia, Arnar vezeti, akit Oslóból hívnak el, hogy segítsen felderíteni az ügyet.

A gesztenyeember

Egy rémes gyilkosság helyszínén egy gesztenyefigurát találnak. A bizarr nyom alapján két nyomozó a gyilkos után ered, akinek köze lehet egy politikus eltűnt gyermekéhez is. Kritikánkban így írtunk a dán  sorozatról:

„...az eleje pont az apró nyomokról szól, arról, hogy függ össze a régi eset az újjal, és az új a még újabbakkal, mert hogy a gyilkos nyilván nem áll le, és abban tényleg briliáns a sorozat, ahogy felvezeti ezeket, ahogy új információt csöpögtet el, és ahogy fokozza a feszültséget, miközben megkapjuk a skandináv thrillerek közkedvelt elemeit. Vagyis a múltban gyökerező bűnt, az elszámoltatást, a hatalmasok és gazdagok felelősségét és persze a viharvert nyomozót – jelen esetben nyomozópárost.”

Peremvidéken

Forrás: NetFlix

 

Az egyik legnépszerűbb finn sorozat főszereplője Kari Sorjonen nyomozó, aki a finn Nemzeti Nyomozó Iroda egyik legelismertebb tisztje. Sorjonen magasan funkcionáló autista, a savant-szindróma jegyeit is mutatja, és majdnem akkora zseni, mint Sherlock Holmes.

Sorjonen új munkát vállal, a súlyos bűncselekményekkel foglalkozó egységet vezeti a dél-karéliai Lappeenranta városában. A családját az orosz határhoz közeli városba költözteti, hogy nyugodtabb életet élhessen. Sorjonen megpróbál odaadó férje lenni az egészségi problémáiból lábadozó feleségének, valamint jó apja a lányának, de a munkája gyakran elsőbbséget élvez a családjával szemben.

+ 1 - Eirik Jensen: Zsaru vagy szélhámos

Eirik Jensen 1977-től 2014-ig szolgált a norvég rendőrségnél, ahol főfelügyelővé léptették elő, és kulcsszerepe volt az oslói rendőrség szervezett bűnözés elleni harcában. 2014-ben kábítószer-kereskedelem és korrupció miatt vádat emeltek ellene.

A Netflix izgalmas dokumentumsorozata arra keresi a választ, hogy a híres / hírhedt zsaru remek rendőr vagy alvilági nagyhal.