Furcsa, nagyon okos, elképesztően vicces és senkit se kímél John Oliver

Az angol komikus, aki a Jon Stewart vezette The Daily Show tudósítójaként vált ismertté, és még Orbán Viktornak is beszólogat, nemcsak 13 Emmy-díjat gyűjtött be saját műsorával, de elképesztő nézettségi rekorddal is dicsekedhet.

Számos vicces műsor fut Amerikában, ahol az országot foglalkoztató aktuális kérdésekkel foglalkoznak, vagy legalábbis reagálnak ezekre a popkulturális kérdések mellett. Ilyen Stephen Colbert, Seth Meyer, bizonyos mértékben Jimmy Kimmel és Jimmy Fallon műsora, a régen Jon Stewart, jelenleg Trevor Noah vezette The Daily Show, és persze ilyen a John Oliver-show az elmúlt hét híreiről – ami, a fentiekkel ellentétben magyarul is elérhető, feliratozva az HBO GO-n. És íme rögtön egy meglepő tény: 2016-ben, egy Donald Trumpról szóló összeállításával ez a műsor állította fel a mozicsatorna nézettségi rekordját saját tartalom területén.

John Oliver sokáig csak egy volt a rengeteg tehetséges, , rendkívül művelt angol komikus közül – Cambridge-ben végzett -, aki a stand up műfajban tevékenykedett, de a világhír még nagyon messze volt. Aztán egy nap felhívták New Yorkból, lenne-e kedve az akkor még Jon Stewart vezette The Daily Show-ban dolgozni – mint később kiderült, ide Ricky Gervais ajánlotta be, akivel ugyan nem ismerték egymást, de aki nagyon jó véleménnyel volt róla. Oliver a show írója és vendégházigazdája – hivatalosan rezidens brit tudósítója lett. Aztán Stewart kivett egy kis szabadságot, Oliver pedig 2006-ban nyolc héten át vezette a The Daily Show-t, és annyira egyértelműen pozitív volt minden visszajelzés, hogy az HBO saját műsort ajánlott neki, amit csak azzal a feltétellel vállalt, ha teljes mértékben szabad kezet kap benne.

És így is lett. Az HBO heti öt adást akart, ő ragaszkodott hozzá, hogy csak egy, heti összefoglaló adás legyen hétfő esténként, és a John Oliver Show-ban nincs kísérő zenekar, nincsenek sztárvendégek, társműsorvezetők, tudósítók. Így született egy nagyon letisztult formátum, aminek a pandémia és a lezárás még jót is tett: jelenleg Oliver egy üres fehér háttér előtt ülve vezeti műsorát, amit nevezhetünk akár tényfeltáró újságírásnak is. Oliver ugyanis, bár a show elején több aktuális hírre reagál, rendszerint egy témát jár körül, de azt elképesztő alapossággal. És a virtuális kardlapozásából senki se maradhat ki, szólt már műsor az autoriter rendszerekről, amelyben említésre került többek között Putyin, Erdoğan és Orbán Viktor is, de az adás is emlékezetes volt, amelyben Magyarország a 2018-as választások miatt került terítékre. 

A legutolsó adásban a munkanélküli segélyezést, előtte a rendőri rajtaütéseket, azt, miért vannak világjárványok, előtte pedig a Trump elleni második impeachment eljárást vizsgálta meg – ezek csak a most futó, 8. évad eddigi ízelítői. Nem biztos, hogy mindez elsőre izgalmasan hangzik, pláne, ha hozzáadjuk a rengeteg adatot, grafikont és statisztikát, csakhogy senki sem tud annyira viccesen bánni a számokkal és tényekkel, mint John Oliver.

Nehéz azt konkrétan megfogalmazni, ki miért vicces, de próbáljuk meg. Oliver humora rendkívül fanyar – gyakran csinál viccet abból, hogy angol -, ugyanakkor ő maga szenvedélyes, nagyon, de tényleg nagyon okos, és sokszor meglepő. A cikk elején felsoroltak is mind nyíltan liberálisok, de messze nem olyan szókimondóak, mint ő: neki nem probléma bárkit elküldeni az anyjába, ha az megérdemli – amit feltehetően nem tehetne meg országos tévén -,  és sokszor baromi meglepő. Elképesztően furcsa hasonlatokkal és képzettársításokkal tud előállni, előkerül például néha a patkányszex vagy az, hogy Adam Driver milyen vonzó, és mit tenne vele – ami nyilván poén, mert Oliver boldog (hetero) házasságban él.

Furi kis ember, de azzal, hogy viccesen, érthetően és érdekes módon jár körbe témákat, képes ráébreszteni a nézőt arra, hogy mennyire rendszerszintű az adott probléma, merthogy ezek alapján Amerika egy iszonyatos módon elfuserált hely. És ez sokszor még a döntéshozókig is eljut – van is rá kifejezés, a John Oliver-hatás -, ami kellemes meglepetés egy olyan új világban, ahol az egyértelmű tények és érvek egyre kevésbé számítanak a politikai hovatartozáshoz, gyűlölködéshez és rossz beidegződésekhez képest.  

És ehhez képest nem meglepő – bár maga a szám igenis az -, hogy a John Oliver-show az elmúlt hét híreiről eddig 13 Emmy-díjat és két Peabody-díjat kapott rengeteg egyéb elismerés mellett – ehhez adjuk hozzá azt a három Emmyt, amit íróként még a The Daily Show-ban kapott. A műsor a hazai HBO GO-ra hétfő késő este eredeti angol verzióban kerül fel, majd csütörtök estére vagy péntek reggelre kap magyar feliratot.

Értékelés: 10/10