Ha bejön az Eufória, adj esélyt ezeknek a sorozatoknak is!

Ha te is úgy rácsúsztál az HBO szériájára, mint Rue a drogokra, és elvonási tüneteid vannak a következő epizódig, akkor segítünk.

Íme néhány, az Eufóriához hasonlóan merész és provokatív sorozat, amely nem úgy ábrázolja a tiniket, mint a Szívtipró gimi vagy a Glee!


Skins (2007–2013)


A hét évadot megért, kétszeres BAFTA-nyertes brit tiniszéria ma már igazi klasszikusnak számít. A cselekmény középpontjában egy csapat 17 éves kamasz áll, akik hétről hétre keverednek vicces, szívbe markoló és olykor megdöbbentő helyzetekbe. Mindegyikük derűs és optimista gyerek, akik ismerkednek a felnőtt élettel és annak árnyoldalaival: alkohollal, szerelemmel, droggal. Mindeközben feszegetik a határaikat, és úgy irányítják a szüleiket, ahogyan azt csak a kamaszok tudják.

A sorozat azért is különleges, mert a főszereplők közül azóta nagyon sokan komoly karriert futottak be:

Dev Patelt, Jack O'Connellt, Nicholas Houltot, Hannah Murray-t, Kaya Scodelariót és Daniel Kaluuyát is itt ismerte meg a világ.

Utóbbi sztár egyébként nemcsak színészként, hanem íróként is közreműködött a sorozatban.

Szexoktatás (2019–)

Forrás: Netflix


Laurie Nunn harmadik évadánál tartó netflixes tinisorozata, amelyben egy szexterapeuta 16 éves fia szexterápiás szolgáltatást indít a gimnázium használaton kívüli vécéjében, tisztelgés John Hughes nyolcvanas években készült kamaszdramedyjei (Tizenhat szál gyertya, Nulladik óra, Meglógtam a Ferrarival) előtt. A Port szerzője szerint a széria legnagyobb erőssége, hogy

„őszintén, nyíltan és tabuk nélkül, sőt adott esetben humorral mutat be olyan, sajnos sokszor még mindig tabusított jelenségeket,

mint a meleg szex, a queer és nembináris nemi identitás, a mozgássérültek szexuális élete, az abortusz, a női nemi szervek külseje vagy (a szexuális témától némiképp elszakadva) a tinédzserkori öncsonkítás, önbántalmazás.”

Különcök és stréberek (1999)


Az amerikai komédia két nagymestere, Paul Feig és Judd Apatow hozta össze az ezredforduló legizgalmasabb tinisorozatát, amely sajnos csak egy évadot élt meg, hiába kapott Emmy-díjat. A sztori szerint a tizenéves Lindsay Weir (Linda Cardellini) és öccse, Sam (John Francis Daley) az 1980/81-es tanévben kerülnek be a William McKinley High Schoolba, a michigani Chippewa városkában, Detroit kitalált külvárosában, ahol Lindsay a Freaks elnevezésű bandába kerül be, Sam pedig a geekek között próbál boldogulni. A rövid életű szériában (amelynek mintájául az a Chippewa Valley High School szolgált, ahová a sorozat atyja, Paul Feig a valóságban járt)

olyan sztárok szerepeltek fiatalon, mint James Franco, Martin Starr, Jason Segel és Seth Rogen.

A ki***tt világ vége (2017–2019)


A Netflixen látható brit széria nem egy kaliforniai iskolában, hanem a vidéki Angliában játszódik, de a központi karakterek itt is olyan tinédzsererek, akik kívülállónak számítanak, ahogy a sorozat fekete humora is ismerős lehet az Eufória rajongóinak. A képregényből adaptált cselekmény főhőse a kamasz James,

aki meg van győződve róla, hogy pszichopata.

Megszökik, és vele tart a hasonlóan problémás Alyssa is. James azt tervezi, hogy végez a lánnyal, de SPOILER! nem ez történik, helyette közelebb kerülnek egymáshoz, és megosztják a másikkal a traumáikat.

My So-Called Life (1994–1995)


Claire Danes kultsorozata egy kitalált, Liberty High School nevű iskolában játszódik, ami a pennsylvaniai Pittsburgh sosem volt külvárosában, Three Riversben található. A tinédzser Angela Chase (őt alakítja Danes) itt testközelből szembesül a '90-es évek Amerikájának legégetőbb társadalmi problémáival, vagyis a gyermekbántalmazással, a tinédzserkori szenvedélybetegségekkel, a droghasználattal, az alkoholizmussal, a hajléktalansággal, az iskolai erőszakkal, a házasságtöréssel és a homofóbiával. A My So-Called Life úttörő volt abból a szempontból, hogy megmutatta, komolyan lehet venni a tinédzser főhősöket anélkül is, hogy közben az alkotók közhelyekhez nyúlnának. És hasonlóan az Eufóriához, itt is fontos szerep jut a főhős narrációjának.

South of Nowhere (2005–2008)

Forrás: Noggin


Az Eufóriához hasonlóan Kaliforniában játszódó, három évadot megért South of Nowhere főhőse Spencer, aki a neve ellenére lány, és aki a családjával együtt Ohióból költözik Los Angelesbe. Az iskolában beleszeret egy másik lányba, Ashley-be,

és amíg a párosnak a homofóbiával kell megküzdenie, Spencer testvére, Glen egy sportsérülés után gyógyszerfüggő lesz.


Betty (2020–2021)


Nem az Eufória ez egyetlen sorozat az HBO GO-n, amelyben drogozó tinédzserek és grunge esztétika jelenik meg. Crystal Moselle deszkás filmje, a Skate Kitchen rebootja New Yorkban játszódik, és egy csapat női gördeszkás életét mutatja be. A Betty bizonyos szempontból a „keleti oldal” válasza az Eufóriára. Mivel a széria inkább a félórás sitcomformátumot követi, olyan komoly drámára nem számíthatunk, mint az Eufóriánál, de a sorozat hitelessége megkérdőjelezhetetlen, mivel a Skate Kitchenhez hasonlóan itt is a valódi New York-i gördeszkás közösség tagjai alakítják saját maguk fikciós verzióját. A Betty erőssége a nők közti barátság bemutatásában rejlik – kár, hogy mindössze két rövid évad után el is kaszálták.

Mekkora szívás! (2018)


A Cassie-t alakító Sydney Sweeney az Eufória előtt is szerepelt már egy emlékezetes tinisorozatban. A netflixes, de sajnos nálunk már nem elérhető Mekkora szívás! (Everything Sucks!) 1996-ban játszódik az Ohio állambeli Boringban (!), főhősei pedig a helyi gimnázium videós szakkörének, illetve a velük rivalizáló színjátszókörnek a tagjai. Az Eufóriához hasonlóan itt is van meleg szál: az igazgató lánya, Kate beleszeret a drámatagozatos Emaline Addarióba (őt alakítja Sweeney),

de amikor a többi diák pletykálni kezd, inkább elkezd egy fiú osztálytársával járni.

(via Slashfilm)