Hol vannak ma Az elit alakulat főszereplői?

23 éve mutatta be az HBO Steven Spielberg és Tom Hanks közös munkáját, Az elit alakulatot, amely megannyi későbbi sztár első komoly munkája volt. Megnéztük, hol vannak ők most.

Richard D. Winters őrnagy - Damian Lewis

Az elit alakulat (2001) legfontosabb szereplője a történet elején még csak hadnagy, majd történetünk végén már őrnagy Richard D. Winters, akit zseniálisan alakít az angol Damian Lewis – a szereplőgárda zöme amúgy is angol, részben azért, mert Nagy-Britanniában forgattak. Winters a 101. légi szállítású hadosztály 2. zászlóalja 506. számú ezredének E századának parancsnoka, karizmatikus, tehetséges katona, aki végigcsinálta embereivel a kiképzést és az egész normandiai hadjáratot.

Ez a szerep jelentette a már 10 éve a pályán lévő Lewis számára az áttörést,

amiért Golden Globe-jelölést kapott, és azonnal felkerült a térképre Hollywoodban – a rossz beidegződés viszont az volt, hogy ő elsősorban sorozatszínész. Lewisnak két további remek sorozatszerepe volt, Nicholas Brody a Homeland: A belső ellenségben és Bobby Axelrod a Milliárdok nyomában című szériában. Mindkét szerepben rendkívüli hitelesen alakított olyan „szürke” karaktereket, akik se nem jók, se nem rosszak, viszont rendkívüli tehetséggel és elszántsággal csinálják azt, amit csinálnak. Felesége, Helen McCrory színésznő 2021-es halála után Lewis visszavonult a színészettől, hogy gyermekei nevelésére összpontosíthasson.

Forrás: HBO GO

 

Lewis Nixon százados - Ron Livingston

Ron Livingston játszotta Lewis Nixon hadnagyot – századosként szerelt le –, a zászlóalj hírszerzőtisztjét, Winters közeli barátját. Nixon, aki egyébként az egész háború alatt egyszer sem sütötte el a fegyverét, de ebben a beosztásban nem is volt dolga, egy, Hollandiában szerzett sebesülés után kezdett el inni, alkoholizmusa komolyan befolyásolta katonai pályafutását. Az idős veterán becsületére legyen mondva, nem kérte, hogy ezt a részt hagyják ki a sorozatból.

Livingston már meglehetősen ismert volt,

amikor a szerepet elvállalta, hiszen ő volt Mike Judge Hivatali patkányok (1999) című vígjátékának főszereplője, de láthattuk a Szex és New Yorkban, és mellékszerepelt olyan kultikus filmekben, mint a Swingerek és az Adaptáció. Azóta több tévésorozat főszereplője volt – Túsztárgyalók (2006), a Defying Gravity (2009) vagy a nálunk nem futott, de remek kritikákat kapott Loudermilk (2020), komolyabb filmszerepekkel viszont nem keresték meg.  Legutóbb a főhős Barry Allen apját játszotta a Flash - A Villámban (2023), illetve olyan, kevésbé ismert filmekben játszott, mint a Gátlástalan örökösök (2022) vagy a Holly bekavar (2020).

Forrás: HBO

 

Herbert Sobel százados - David Schwimmer

Az első néhány részben a sorozat rosszfiúja kétségkívül Sobel százados, az Easy század eredeti parancsnoka és kiképzőtisztje, akit a történet, elsősorban Winters visszaemlékezései alapján egy pitiáner zsarnokként mutat be, aki a legapróbb vélt vagy valóságos kihágást is súlyosan megtorolja, és aki ellen végül fellázad a század legénysége. Mivel a hadgyakorlatokon kiderül, hogy Sobel alkalmatlan lenne ütközetben vezetni az egységet, áthelyezik, majd később ellátótisztként látjuk viszont, meghunyászkodva korábbi beosztottjai előtt. David Schwimmer volt az egész stábban a legnagyobb név, hiszen ekkor már réges-régóta Ross Gellerként volt ismert a Jóbarátokból, és

óriási kockázatot vállalt azzal, hogy korábbi pozitív imidzse ellenére egy ennyire ellenszenves karakter bőrébe bújt.

A dolog jól sült el, a közönség megismerhette egy másik oldalát, és értékelte a kockázatvállalást. Schwimmer azóta kerüli a reflektorfényt, rendezőként is dolgozik, egyik legfigyelemreméltóbb alkotása a Trust című dráma volt Clive Owen főszereplésével. Legutóbbi szerepei között ott van az American Crime Story - Az O.J. Simpson-ügy (2016), a Pénzmosó (2019) illetve Jerry Bernstein megformálása az Intelligence - A jövő ügynöke című sorozatban. És tegyük hozzá, hogy ő volt Melman, a zsiráf eredeti hangja a Madagaszkárban és folytatásaiban.

Forrás: HBO

 

Lynn “Buck” Compton hadnagy - Neal McDonough

Lynn „Buck” Compton hadnagy volt az Easy század egyik alapembere, Dick Winters egyik jobbkeze – aki színes karriert tudhatott maga mögött bevonulása előtt. Filmes karrierről álmodott, de Charlie Chaplin kidobta a Modern idők forgatásáról, mert felbosszantotta, majd sikeres baseballjátékos lett, aki egy csapatban játszott a legendás Jackie Robinsonnal. Compton a háború alatt Ezüstcsillag kitüntetést kapott, és Bíborszívet, miután átlőtték a tomporát. McDonough már veterán tévés színész volt, amikor szerepet kapott a sorozatban – és nagyjából azóta is

megbízható, sokat foglalkoztatott színész maradt.

Bár a való életben nagyon szimpatikus karakter, legtöbbször rosszfiúkat alakít, például A törvény embere emlékezetes Robert Quarles-ét, de játszott a Briliáns elmékben, a Született feleségekben és az Arrow-ban is. Mivel rengeteg szerepet vállal, elég sok csapnivaló filmben is játszik – de kell a pénz lóvéra. Arról ismert a szakmában, hogy hívő katolikusként nem vállalt szexjeleneteket, de még csókolózni sem hajlandó a kamera előtt. Feleségét, a dél-afrikai modell Ruvé Robertsont pont Az elit alakulat forgatásán ismerte meg, azóta öt gyerekük született.

Forrás: HBO

 

Ez a világ legjobb háborús sorozata

2001. szeptember 9-én mutatta be az HBO Steven Spielberg és Tom Hanks "szerelemgyerekét", Az elit alakulat, korának legdrágább tévésorozata, amely a mai napig oly sokak kedvence, és ami megannyi későbbi sztár első komoly munkája volt.

Tovább

 

C. Carwood Lipton hadnagy - Donnie Wahlberg

Donnie Wahlberg alakította C. Carwood Lipton hadnagyot, aki annyira fontos a történet szempontjából, hogy a teljes hetedik epizódot az ő szemszögéből láthatjuk, amint egységével a belga Foy város közelében harcol. A korábban Carentanban megsebesült Liptont az ütközet után léptették elő őrmesterből hadnaggyá, miután a századparancsnok alkalmatlannak bizonyult a feladatára. Wahlberg korábban a '90-es évek egyik első amerikai fiúbandájának, a New Kids on the Blocknak alapító tagjaként volt ismert, ahová később szupersztárrá vált kisöccsét, Mark Wahlberget is bevette egy rövid időre.

Donnie színészi karrierje ugyan nem jutott messzire, de nem panaszkodhat,

gyakran játszik, még olyan közönségsikerekben is láthattuk, mint a Fűrész II. (2005)  vagy a Szökésben (2006), illetve Zsaruvérben (2010) is szerepelt. A Boomtown (2002) című sorozatot együtt vitték Neal McDonough-val, ami afféle mini Az elit alakulat találkozónak számított. Wahlberg nem elsősorban a színészettel keresi a pénzét, hanem zenei jogdíjakkal és különböző valóságshow-k produceri feladataival.

Forrás: HBO

 

Ronald Speirs százados - Matthew Settle

Speirs százados kisebb legenda volt az Easy században, de nem kizárólag jó értelemben. Nemcsak rettenthetetlen, de kegyetlen katonaként is ismerték, akiről elterjedt, hogy lelőtte a saját őrmesterét, amikor az megtagadott egy parancsot. A dolog valóban így történt, azzal a kiegészítéssel, hogy a kérdéses altiszt részeg volt, amikor a támadási parancsot megkapta és Speirsre emelte a fegyverét, ő pedig önvédelemből lőtte le, amit az emberei igazoltak.

Az is igaz, hogy hadifoglyokat végzett ki Normadiában:

mivel nem tudott mit kezdeni a fegyvertelen németekkel, lepuffantotta őket, mert attól tartott, a megfelelő pillanatban megtámadhatják a zűrzavarban.  Az őt alakító Matthew Settle, egy baptista pap fia, főleg horrorfilmekben kezdte a pályát, például a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron-ban (1998), majd jött Az elit alakulat, ami meghozta a sikert, ha nem is az áttörést. Settle főleg visszatérő szereplő volt: például a Vészhelyzetben (2001), az Into the West (2005) című westernsorozatban, majd a Gossip Girl - A pletykafészekben (2007). Az elmúlt években nem sok hír jelent meg róla, legutóbb akkor emlegették, amikor még 2007-ben elvette Naama Nativ izraeli modellt.

Forrás: HBO

Denver “Bull” Randleman őrmester – Michael Cudlitz

Michael Cudlitz alakította Denver „Bull” Randleman őrmestert, a század egyik legkeményebb katonáját –, Dick Winters később a legjobb emberének nevezte őt. A hollandiai harcok során Randleman elszakadt az egységétől, miután egy tank felrobbanásakor megsérült a vállán és a német vonalak mögött kellett túlélnie az ütközet végét.

Cudlitz nagyrészt sikertelen színész volt, aki még csak tanulta a szakmát,

amikor felkérték a szerepre – közben olyan sorozatok díszletmunkásaként dolgozott, mint a Beverly Hills 90210 –, de Bull eljátszása meghozta a sikert. Az elmúlt néhány évben Cudlitz feltűnt a Terepen (2009) mind az öt évadában, majd a The Walking Dead (2010) egyik közönségkedvenc karaktere lett a sorozat negyedik évadában megjelenő – majd tragikus véget érő – Abraham Fordként. A The Grief Tourist (2012) című drámában, amelynek producere is volt, főszerepet kapott Melanie Griffith oldalán, de ő játssza Lex Luthort a Superman & Lois című tévésorozatban, és számos Call of Duty videójátékhoz adta a hangját.

Forrás: HBO

 

Bill Guarnere őrmester - Frank John Hughes

Az olasz bevándorló család tizedik gyermekeként született Bill Guarnere őrmester a háború kitörésekor még túl fiatal volt, hogy bevonuljon, így éjszakánként egy acélgyárban dolgozott Sherman tankokon, míg napközben a főiskolát végezte el, majd jelentkezett ejtőernyős képzésre. Mivel az egyik bátyja, aki szanitécként szolgált az olasz fronton, elesett, Guarnere kifejezetten gyűlölte a németeket, és valóban korábban nyitott tüzet – ahogy az a sorozatban is látható , amikor az egysége csapdát állított egy német ellátó egységnek.

Meg is kapta a Wild Bill gúnynevet.

1944-ben megsebesült, de megszökött a kórházból, hogy csatlakozhasson az Easy századhoz, majd az ardenneki ütközet során egy tüzérségi lövedék leszakította a jobb lábát – miközben legjobb barátját, a szintén sebesült Joe Toye-t próbálta fedezékbe húzni , és ezzel véget is érte számára a háború. Az őt alakító Frank John Hughes eredetileg dzsessz-zenésznek készült, később váltott a színészetre. Láthattuk a Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?-ban (1995), majd kisebb szerepet kapott a Kapj el, ha tudsz! -ban (2002). Fontos mellékszerepe volt a Maffiozókban (1999) és a már emlegetett The Grief Touristnak (2012) ő volt a forgatókönyvírója. A Paramount+ The Offer című, Az elit alakulatban is feltűnt Dexter Fletcher által rendezett sorozatában Frank Sinatrát alakította legutóbb.

Forrás: HBO