Így ábrázolták Károlyt a filmek és sorozatok, mielőtt brit király lett

Az animációs filmek készítői többnyire az anyja árnyékában élő tökfilkóként mutatták be, A Korona készítői viszont már komplexebb karakterként jellemezték őt.

Mint ismeretes, szombattól, vagyis a 2023. május 6-án lezajló, grandiózus koronázási ünnepségtől számítva már III. Károly királynak fogják hívni Nagy-Britannia uralkodóját, akit II. Erzsébet tavalyi halála előtti évtizedekben Károly walesi hercegként ismert az egész világ. Károlyt számos filmben, sorozatban, színdarabban, videóklipben és animációban bemutatták már az elmúlt évtizedekben – az esetek többségében teszetosza figuraként, aki félresikerült házasságot kötött, és csak egy nagy rakás szerencsétlenség a 70 éven keresztül a trónon ülő édesanyja árnyékában.

Ezekből a szórakoztatóipari ábrázolásokból szedtünk most össze egy csokorra valót a koronázási ünnepség alkalmából.

 

Károly itt még walesi hercegként olvasta fel II. Erzsébet királynő parlamenti nyitónapi beszédét a londoni Lordok Házában, 2022. május 10-én (forrás: Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images)

 

Károly George Michael videóklipjében

A 2016-ban elhunyt brit popsztár a 2002 nyarán megjelent Shoot the Dog című klipjében maró gúnnyal adott hangot annak, mennyire elégedetlen a Tony Blair által vezetett brit kormány politikájával, és azzal a folyamattal, hogy az Egyesült Királyság a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően túlságosan is USA-baráttá vált. A klipben Tony Blair az ifjabbik Bush elnök pincsikutyájaként lett ábrázolva (nemcsak George Michael, de sokan mások is bírálták ekkoriban Blairt az erős kezű külpolitikája miatt, ami a 2003-as, nemzetközi jogilag erősen vitatott Irak elleni invázió után csak még inkább felerősödött).

De a Shoot the Dogban nemcsak Blair és Bush, de Károly is megkapja a magáét!

George Michael rajzfilmfigura alteregója ugyanis 3:48-nál elkezd csörögni a Buckingham-palota erkélyén II. Erzsébettel, Károly pedig megpróbálja felvenni ugyan a ritmust, de látványosan nem megy neki a tánc. Ráadásul amikor George Michael megpuszilja a királynőt, és a korona ráesik Károly fejére, úgy vigyorog, mint a tejbetök – amíg II. Erzsébet kutyája meg nem harapja...

 

Károly A Simpson családban

Károly király még walesi hercegként tűnt fel a kultikus rajzfilmsorozat 2010-ben sugárzott To Surveil With Love című epizódjában, amelynek végén kiderült:

Homér és a többi spriengfieldi lakos kacagtató mindennapjait titokban valóságshow-ként sugározzák Nagy Britanniában The American Oafs (Amerikai fajankók) címmel, és ez II. Erzsébet kedvenc műsora.

Főleg amiatt, mert Wiggum seriff kissé tökkelütött csemetéje, Ralph Wiggum a saját fiára emlékezteti.

 

Károly a The Prince című sorozatban

A fentiek után talán már nincs is semmi meglepő abban, hogy a The Prince című animációs sorozat

hol egy nagyra nőtt, mafla gyereknek mutatja be Károlyt, hol pedig egy félcédulás idiótának, aki még az anyja szerint sem lesz soha tisztességes király, mert annyira hülye...

Az HBO-n futó animációs sorozat atyja egyébként Gary Janetti, a Family Guy egyik producere, így a The Prince is kicsit olyan, mintha a Griffin család beköltözött volna a Buckingham-palotába, csak itt most nem a beszélő kisbaba, Stewie cinkeli a gúnyos megjegyzéseivel a rokonságát, hanem Vilmos cambridge-i herceg és Katalin cambridge-i hercegné nyolcéves kisfia, a címbéli György herceg.

 

Károly a 2006-os A királynőben

Diana hercegné 1997-ben bekövetkezett, tragikus halálát követően II. Erzsébet és a brit királyi család nem jelent meg Nagy-Britannia népe előtt. Ez a 2006-ban bemutatott film, amelyben Helen Mirren alakította ragyogóan a királynőt, arról a feszültséggel és érzelmekkel teli hétről szólt, amely a szívek királynőjének nevezett Diana halála után megrendítette az angol monarchiát – és nem túlzás azt állítani, hogy az egész világot is.

A filmben Alex Jennings alakította Károlyt, az udvari protokollhoz végsőkig ragaszkodó walesi herceget, aki sokszor tényleg csak egy nagyon elegáns, de nagyon dühös tökfilkónak tűnt az anyja mellett...

 

Forrás: Budapest Film

 

Károly A Korona 4. évadában

A méltán népszerű Netflix-szériában a fiatal Károly herceget Josh O'Connor alakította – és kiválóan bemutatta azt a perzselő szeretet és gyűlöletet, ami a fiatal trónörökösben tombolt, azután, hogy fél szívvel még a házas Camilla Parker Bowles után epekedett, mégis feleségül vette Diana Spencert. Az idilli mennyegzőből viszont csakhamar pokoljárás lett, mivel Károly herceg a korabeli fotók és a kortárs visszaemlékezők szerint is

mindig ingerült és frusztrált lett, amikor azt tapasztalta, hogy ő trónörökösként csak egy halovány árnyék Diana mellett, akiért úgy rajong a nép és a sajtó, mintha a Beatles ötödik tagja lenne!

Ahogy azt korábban mi is megírtuk itt a PORT.hu hasábjain, Károly és Vilmos is felháborodott A Korona 4. évadán, mert az szerintük hamis képet festett Dianáról. A brit királyi családhoz közel álló források szerint Károlyt többek között az a jelenet is felmérgesítette, amikor Lord Mountbatten azt mondta neki, hogy a királyi család csalódott benne a Kamillához fűződő kapcsolata miatt – ez sokak szerint forgatókönyvírói túlzás, mert Károly és Lord Mountbatten között sosem voltak komoly nézeteltérések, sőt, Károlyról köztudott, hogy második apjaként szerette Fülöp herceg nagybátyját.

Forrás: Netflix

 

Károly A Korona 5. évadában

A Netflix presztízssorozata tavaly eljutott a kronológiában a '90-es évekig, amikor végképp elhidegült egymástól Diana, „a szívek királynője” és a II. Erzsébet árnyékában mufurc buldogként tébláboló walesi herceg. Károly szerepét ezúttal Dominic West kapta meg, akinek a PORT.hu kritikusa szerint minden egyes homlokráncolásában bele van sűrítve az a szeretetteljes világfájdalom, hogy majd csak akkor lesz belőle III. Károly király, ha az anyja meghal. És lényegében tényleg úgy élte le a fél életét, hogy mindvégig ott volt a korona közvetlen szomszédságában, ám az nem az ő fején volt. A Korona 5. évadának egyik legerősebb jelenetében ki is szaladt Károly száján:

Mi vagyok? Csupán egy mihaszna dísztárgy egy váróteremben vesztegelve. Csak porfogónak vagyok jó.
Forrás: Netflix