Így tért vissza Angelina akciózni

A fordulatos Akik az életemre törnek a színésznő visszatérése nemcsak a film világába úgy általában, hanem az akciófilmhez, amelynek sokáig ő volt a koronázatlan királynője.

Sokáig Angelina Jolie volt Hollywood legkeresettebb színésznője, aki egyformán érezte magát otthon a drámában, krimiben és akcióban, majd idővel gondolt egyet, és rendezésre adta a fejét. És nem is ment neki rosszul a dolog. A nálunk forgatott, a délszláv háborúban játszódó A vér és méz földjén (2012) után jött a II. világháborús Rendíthetetlen (2014), amelynek forgatókönyvét a Coen testvérek írták, majd a magánéleti ihletésű, a többinél jóval kevésbé sikeres A tengernél (2015). A kambodzsai népirtásról szóló First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers-t (2017) nálunk sajnos nem vetítették, de Angelina ezután szép lassan újra a színészkedés felé fordult. Az Akik az életemre törnek lett az első „új” főszerepe, egy sok szempontból elég patinás mű.

Hannah Faber (Angelina Jolie) emlékei tűzzel vannak tele. Tűzoltó volt, és egy hatalmas erdőtűz során bekövetkezett baleset során nem tudott megmenteni három turistát, és a bajtársa is ott maradt – csak ő élte túl a katasztrófát. A tűzőrséget pihenőnek szánják a parancsnokai. Magára marad a montanai vadonban, és egész nap csak a fákat kell figyelnie. De a békesség nem akar megérkezni. Hannah rátalál egy menekülő kiskamaszra (Finn Little), aki egyedül bolyong a sűrűben. Connor szüleit meggyilkolták, és akik végeztek velük, a fiút is el akarják kapni. Könnyű prédának látszott, de a fiú elszánt, vad és az erdőt nagyon jó ismerő szövetségesre talált, aki a saját életét sem becsüli sokra. Hannah mindenáron meg akarja menteni a fiút, pedig üldözőik rájuk gyújtják az erdőt, és nekik a tűzön keresztül kellene menekülniük.

Angelina Jolie rég szerepelt ilyen klasszikus, izgalmas, fordulatos thrillerben: az üldözéses „modern westernben” nagyon sok próbát kell kiállnia – a vadont és felfegyverzett ellenségeit is le kell győznie, ahhoz, hogy küldetését beteljesítse. És bár a leírás alapján egyedül néz szembe a vérprofi gonosztevőkkel - Aidan Gillen és a rendszerint jófiúkat játszó Nicholas Hoult -, ott van az oldalán a fiú rokona, a helyi seriff helyettes (Jon Bernthal) és annak meglepően talpraesett felesége is. Vagyis remek színészek nyomják egy remekül megírt sztoriban, Michael Koryta regényét pedig az a Taylor Sheridan rendezte,  akit elsősorban forgatókönyvíróként ismerünk. Ő írta a Sicario - A bérgyilkos vagy a A préri urai forgatókönyvét és a Yellowstone sorozat egyes részeit, a Wind River - Gyilkos nyomon esetében pedig már rendezőként is bemutatkozott, ez a munka azonban véletlen pottyant az ölébe. Ugyanis a már meglévő forgatókönyv „polírozására” kérték fel, apróbb javításokra, átnézésre, és a megbeszélés során elkottyintotta, hogy szívesen rendezné a filmet, ha történetesen Angelina Jolie lenne a főszereplője. Amikor Jolie igent mondott a felkérésre, felhívták a stúdiótól, hogy mennyire gondolta komolyan a dolgot, majd mindent tisztázva neki is vágott a feladatnak.

A film az HBO Max-on is elérhető.