Imádni való lett a szegény ember Kincsvadászokja

Kritika a Netflix családi kalandfilmjéről, az ‘Ohana: Az igazi kincs nyomábanról – ami pont olyan, mintha Spielberg vagy valamelyik országos cimborája forgatta volna le 30 évvel ezelőtt.

1985 igen fontos éve volt az amerikai filmgyártásnak. És nemcsak azért, mert a Vissza a jövőbe, a Rambo 2 és a Rocky 4 triumvirátusa lekörözött összbevételben minden más blockbustert, hanem amiatt is, mert ekkor került mozikba a Kincsvadászok, ami szintén igen tisztességesen teljesített a pénztáraknál. Nem csoda, hiszen a Félszemű Willy nevű kalózkapitány elrejtett kincsét kereső gyerekcsapat krónikáját egy igazi hollywoodi nagyágyú, Richard Donner rendezte, Chris Columbus forgatókönyvéből, az alapsztorit pedig Steven Spielberg találta ki, aki köztudottan szakavatott nagymestere az olyan történeteknek, amelyben mindenhová bringával közlekedő, kalandvágyó kisvárosi kölykök a főszereplők.

A Kincsvadászok már a maga idejében kultfilm lett, és egy csapásra nemzedéki élménnyé vált az akkori amerikai fiatalok körében (de itthon is népszerű lett az 1990-es mozibemutatót és a tévés ismétléseket követően) – nem véletlen, hogy Josh Gad is leforgatott a szereplőkkel egy reunion videót a karantén alatt tavaly, a film 35 éves évfordulóján.

Josh Brolin, Sean Astin, Corey Feldman és Kerri Green a Kincsvadászokban (forrás: Mokép)

 

Csoda ezek után, hogy a Kincsvadászok 2-t 1985 óta várja a fél világ? Azt jó ideje pletykálják már, hogy Richard Donner nemcsak a Halálos fegyver 5-öt, de a Kincsvadászok folytatását is leforgatná az időközben felnőtt gyerekszereplőkkel, Sean Astinnal, Josh Brolinnal, Corey Feldmannal, Jonathan Ke Quannal és a többiekkel. De persze érthető, ha nem akarja még 90 évesen sem elkapkodni a dolgot, hiszen nem mindig találkozik a nézők megelégedettségével az, ha Hollywood leporol egy-egy régi klasszikust az időközben évtizedeket öregedett szereplőkkel (lásd az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága vagy az új Star Wars-trilógia felemás sikerét).

Ilyenkor jöhet kapóra egy olyan platform, mint a Netflix, ahol amúgy is bőségszaruból öntik ránk az olyan filmeket és tévésorozatokat, amik mind olyanok, mint egy-egy másik híres film és tévésorozat, csak kevésbé ismertek a főszereplői. A vezető streaming platform pedig örömmel gondoskodott ismét arról, hogy

ezekben a vészterhes, koronavírusos, otthon ülős időkben egy kis melegség járja át a szívünket, és ismét azok a biciklis gyerekek lehessünk, akik valami izgalmas, kalandos matinéfilmet néznek szombat délelőtt a tévében.

Vagyis: „a lengyel Szürke 50 árnyalata” (365), „a dán Walking Dead (A gyilkos eső) és „a thaiföldi Lost” (Elszigeteltek) után itt „a szegény ember Kincsvadászokja, „a hawaii Goonies”, a Finding 'Ohana, ami magyarul ‘Ohana: Az igazi kincs nyomában címen található meg január 29. óta a Netflix kínálatában. Ráadásul jelen sorok írásakor épp a legelső helyen áll a platform itthoni előfizetőinek kattintásai alapján dinamikusan frissülő TOP10-es listán:

Forrás: Netflix

 

A Netflix egyetlen percig sem csinált titkot abból, hogy az 'Ohana a Kincsvadászok XXI. századi verziója. Igaz ugyan, hogy nem vették meg a jogokat egy remake-hez, de az egész alapsztori úgy ahogy van, ugyanaz. Adott egy Isten háta mögötti, álmos tengerparti kisváros (a Kincsvadászokban az oregoni Goon Docks, itt Hawaii egyik szigete) ahol egy unatkozó, kalandvágyó tizenéves (a Kincsvadászokban Sean Astin, itt Kea Peahu alakítja őt) a rokona kacatjai között rálel egy olyan nyomra (a Kincsvadászokban egy spanyol nyelvű térképre, itt egy félig spanyolul írt, régi naplóra), amivel talán pont ő lehet az, aki végre megtalálhatja a környék barlangjaiban évszázadokkal ezelőtt elrejtett aranyakat.

A föld alatti csúszdákkal, haragos vízesésekkel, veszélyes csapdákkal és megsárgult kalózcsontvázakkal teli, kincskereső barlangtúrára a kis főhőssel tart a környék különc geekje (a Kincsvadászokban Jonathan Ke Quan, itt Owen Vaccaro alakítja őt). Valamint a bátyja is, akivel folyton csak vitatkoznak (a Kincsvadászokban Josh Brolin, itt Alex Aiono alakítja őt), de biztos ami biztos vele megy, nehogy otthon majd őt szúrják le, amiért hagyta, hogy a kistesó elcsatangoljon – no de legfőképpen azért csatlakozik, hogy ezzel is imponáljon a kincskereső társaság mellé csapódó lánynak (a Kincsvadászokban Kerri Green, itt Lindsay Watson alakítja őt).

Lindsay Watson, Kea Peahu, Owen Vaccaro és Alex Aiono az ‘Ohana: Az igazi kincs nyomában c. filmben (forrás: Netflix)

 

Ahogy a Kincsvadászokban, ugyanúgy az 'Ohanában is azért vágnak bele a kölykök az elején a veszélyes kalandba, mert a barlangban talált kincsektől remélik, hogy egy csapásra megoldhatják a rossz anyagi körülmények közé került családjuk helyzetét, és így nem kell elköltözniük. Természetesen a kincset ebben a filmben sem aranydukátokban mérik, mert az igazi jutalmat a történet végén nem is a csillogó serlegek, koronák és a drágakövek jelentik, hanem az igaz barátság, a testvéri szeretet, és a lángoló szerelem.

Hogy a Kincsvadászok és az 'Ohana mennyire egy húron pendülő filmek, arra az azonos alapsztori mellett számos szívmelengető kikacsintás és főhajtás is tudatosan rájátszik.

A gyerekcsapat például pont azon a helyen csatangol Hawaii szigetén, ahol Spielberg a Jurassic Parkot forgatta, a fiútestvér a történet egy pontjától kezdve pont olyan '80-as években divatos, teniszezőfejpántot visel, mint Josh Brolin, és így tovább. Ráadásul hogy a két film közötti kapcsolat mindenki számára egyértelmű legyen, a Kincsvadászok egyik gyereksztárja, Jonathan Ke Quan az 'Ohanában felnőttként is szeret kapott (bár itt értelem szerűen nem a kütyübolond Datát alakítja, hanem a főszereplő családjának Hawaii-on élő, régi ismerősét)!

A Christina Strain forgatókönyvéből, Jude Weng leforgatott 'Ohana: Az igazi kincs nyomában minden képkockáján érződik, hogy a régi Spielberg-filmek rajongói forgatták a tégi Spielberg-filmek rajongóinak. Mégsem lehet azt mondani, hogy egy az egyben lemásolták a Kincsvadászokat, inkább csak könnyebben befogadhatóvá tették az ifjúsági kalandfilmek műfaját annak a generációnak, amelyik (ugyanúgy, ahogy a filmbéli tinik) teljesen elveszettnek és magányosnak érzi magát mobiltelefonok és wifi-kód nélkül, holott a nagy nyári kaland, a barátok és a szerelem ott vár rá egy karnyújtásnyira, a kert végében.

Azért hogy ne csak dicsérjem a legújabb Netflix-filmet, ejtsünk szót a hibákról is. A temérdek Kincsvadászok-utalás például épp annyira negatívuma is a történetnek, mint amennyire szívmelengetőek ezek a kikacsintások. A kétórás játékidő rettenetesen hosszú, sok az üresjárat – ezt a filmet 90-100 percesre kellett volna megvágni, pláne ha a párperces TikTok-videókhoz szokott ifjúságot akarja vele megnyerni a Netfix. Kicsivel kevesebb negédes családi pityergés és sokkal több humor szintén jót tett volna a filmnek. Emellett én azt sem bántam volna, ha az amúgy érdekes hawaii babonák, hiedelmek és népszokások nem konkrét természetfeletti eseményekként jelennek meg, hanem a misztikus szálról inkább a néző döntse el, hogy a vakszerencse vagy valami más segített-e hőseinket a bajban.

Ítélet: 7/10

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, aki gyerekként szerette a Kincsvadászokat és az összes olyan kalandfilmet, amit Spielberg cége, az Amblin gyártott. És mindenki másnak is, aki szombat délelőtt szeretne valami izgalmas családi matinéműsort nézni a tévében vagy a laptopon.