Íme az 5 legundorítóbb dolog a Sárkányok házából

Csúfabbnál csúfabb halálok, vérfertőzés, lábfétis, kiskorúval kötendő házasság... Bőven volt min felháborodni az HBO nemrég véget ért fantasy sorozatának első évada alatt.

Véget ért Sárkányok háza első évada, ami nem egy merész húzásával vagy váratlan fordulatával borzolta az elmúlt hetekben a kedélyeket – olyannyira, hogy egynémely epizódokat legalább akkora felháborodás követte, mint annak idején az anyasorozat, a Trónok harca Vörös Nászát és más karakterhalálát. Az IndieWire listája alapján most mi is közreadjuk a leginkább gyomorforgató pillanatait. Íme:

 

5. Lyman Beesbury halála

George R. R. Martin Tűz és vér című könyvében (ami a sorozatverzió gerincét képezi) több magyarázat is volt arra, hogyan halt meg Viserys király pénzügyekért felelős tanácsnoka, ám ezek közül végül egyik sem került be a Sárkányok házába. Ahelyett, hogy unalmasan elvágták volna a torkát, vagy kidobták volna a levágott fejét az ablakon, Lyman Beesburyt úgy ölik meg, hogy Ser Criston Cole túl erősen nyomja őt vissza a székére, és amikor a felsőteste előrebukik az asztalra, betöri a halántékát a kis golyó, ami minden tanácstag előtt ott van. A tanácskozás hátralévő részében a többiek már csak egy kisebb átmeneti kellemetlenségként kezeli a Beesbury feje körül egyre növekvő vértócsát...

 

4. Daemon és Rhaenyra vérfertőző kapcsolata

Több cikkünkben is foglalkoztunk azzal, mennyire felpaprikázta a nézőket a fiatal Rhaenyra hercegnő (Milly Alcock) és a saját nagybátyja, Daemon herceg (Matt Smith) között lezajló bordélyházi erotikus jelenet. Történt ugyanis, hogy a 4. epizódban az ifjú hercegnő egy csuklyás alak vezetésével nyakig merült Királyvár züllött éjszakai forgatagában, és hamarosan kiderült, hogy köpenyes alak nem más, mint a család fekete báránya, Daemon, aki a Ráketetők nevű tengeri rablóbanda felett aratott győzelme után diadalmasan tért vissza a birodalom fővárosába. A nagybácsi és unokahúg egy vásári színielőadás és némi almalopás után csókolózni kezdenek a kuplerájban, és levetkőztetik egymást. Ám amikor Rhaenyra nadrágja a bokájára hullik, Daemon meggondolja magát: nem akarja végigcsinálni az aktust, inkább eltűnik az éjszakában. Bár a páros itt még nem ment el a végsőkig, a vérfertőző jelenet épp elég volt ahhoz, hogy sokkolja a nézőket – annak ellenére, hogy a vérrokonok közötti szex olyasmi, amitől az anyasorozat, vagyis a Trónok harca sosem riadt vissza (lásd a két testvér, Cersei és Jaime Lannister titkos viszonyát). Később Rhaenyra (ekkor már Emma D'Arcy alakításában) és Daemon összeházasodott, sőt, gyerekük is született – bár az egyik kicsi pont halva született egy szintén igen megrázó jelenetben.

 

3. Larys Strong lábfetisizmusa

Egy ideig valószínűleg sokan azt hitték, hogy a kifinomultan intelligens, bicebóca Larys Strong (Matthew Needham) és a szintén nagyon művelt Alicent királyné (Olivia Cook) a királyvári kastélyban éjszakánként nemcsak beszélgetnek, de bizony üzekednek is! Nos, félig-meddig valóban ilyesmiről volt szó kettejük esetében, de aligha ilyesmit vártak a nézők: Alicent annyira szeretné tudni, mit tudtak meg Larys kémei, hogy a perverz szexuális izgalmakra vágyó férfi előtt nemcsak lehúzza a harisnyáját, de azt is megengedi neki, hogy a jelenlétében önkielégítsen. Ráadásul a 9. epizód tanúsága szerint nagyon úgy fest a dolog, hogy nem először csinálják ezt...

 

2. A Ráketető halála

Kinyomott szemek, átvágott torkok, levágott fejek, péppé vert arcok – ezek nélkül nem is igazi westerosi történet egy westerosi történet. De még a Trónok harca idevágó jeleneteinél is gyomorforgatóbb volt az a rész, amikor a Lépőköveknél zsarnokoskodó Ráketetők eleve csúf vezérét nemcsak hogy ketté vágta a csuromvér Daemon herceg, de még a szerencsétlen flótás torzóját is végighúzta a kiomló beleivel együtt a tengerparton – és mindezt telibe megmutatta a kamera!

 

1. A Velaryonok házassági ajánlata

A Trónok harca és a Sárkányok háza világában a férfiak már-már görcsösen csak fiú utódokat akarnak, akik tovább viszik a vérvonalukat, megörökölve a földjeiket és a váraikat, vagy épp magát a Vastrónt. A lánygyermekek csak arra jók ebben a világban, hogy a családfők stratégiailag fontos szövetségeket köthessenek általuk, és a saját társadalmi státuszukat emeljék azzal, hogy a lányaikat feleségül adják egy jóval idősebb férfihoz, abban a reményben, hogy ha az illető meghal, a gyerekeik majd mindent megörökölnek. Otto Hightower (Rhys Ifans) lényegében megparancsolja a lányának, Alicentnek, hogy szűrje össze a levet Viserys királlyal (Paddy Considine), így gondoskodva arról, hogy Hightower-unoka ülhessen idővel a Vastrónonra. Bár Viserys elvileg a saját ötletének véli azt, hogy el kellene vennie a tizenéves Alicentet, mielőtt ez megtörténne, házassági ajánlatot kap a Velaryon-háztól. A még kiskorú Laena (Nova Foueillis-Mosé) és a király ezután úgy sétálgatnak a palota kertjében, mint valami randevún, és úgy beszélgetnek a jövőbeli nászéjszakájukról és a közös gyerekeikről, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga – nemcsak Viserysnek émelygett ettől a gyomra, de bizony a nézőknek is!

 

A PORT.hu saját podcastjében is kibeszéljük a Sárkányok háza évadzáró epizódját: