Irtózatos trágya lett volna a Sandman korábbi feldolgozása

Neil Gaiman gyorsan ki is szivárogtatta a sajtónak, hogy soha ne készülhessen el.

A kétkedő várakozással ellentétben igazán remekül sikerült Neil Gaiman kultikus, magyarul is megjelent Sandmanjének netflixes adaptációja, így nyilvánvalóan az író sokat haknizik mostanában a médiában. Eddig is ismert volt, hogy az elmúlt nagyjából három évtizedben már többször is meg akarták filmesíteni az egyébként nehezen összefoglalható történetet, ám most Gaiman a Rolling Stone magazinnak elárulta, hogy mennyire ótvar volt az egyik forgatókönyv, amit nagy lelkesen küldtek neki.

Ez volt a legrosszabb forgatókönyv, amit bárkitől is valaha olvastam.
Forrás: Mike Marsland/Getty Images

 

A majdani filmnek Jon Peters lett volna a producere, aki igen érdekes fickó lehet. Producerként olyan filmek fűződnek hozzá, mint a Gorillák a ködben, Csillag születik, Golfőrültek, Flashdance, Tim Burton Batman-filmjei, vagy a Vadiúj Vadnyugat.

Burton hírhedtté vált, soha el nem készült Superman-filmjének egyik forgatókönyvváltozatát Kevin Smith írta. Peters rögtön lefektetett néhány alapszabályt, melyek közül az egyik az volt, hogy a film utolsó harmadában Superman egy óriáspókkal bunyózzon, mert "a pókok a rovarvilág legvadabb gyilkosai". Később aztán jegesmedvés bunyót is akart, hiszen "a jegesmedvék az állatvilág legnagyobb gyilkosai".  Óriáspók-fétisét a producer végül a Vadiúj Vadnyugatban élhette ki, a hatalmas, gőzmeghajtású Tarantulával. (Bővebben a leghíresebb soha el nem készült filmekről szóló cikkünkben írtunk erről.)

Gaimant ezzel a Jon Petersszel hozta össze a sors.

Egy fickó Jon Peters irodájából felhívott, és azt kérdezte: "Szóval Neil, volt már alkalmad elolvasni a forgatókönyvet, amit küldtünk neked?" Erre én: "Nos, igen. Igen, elolvastam. Nem olvastam el az egészet, de eleget olvastam belőle." Erre ő: "Szóval, elég jó, mi?" Erre én: "Hát, nem. Tényleg nem." Erre ő: "Ugyan már. Biztos volt benne valami, amit szerettél." Azt mondtam, "Semmi sem volt benne, amit szerettem volna. Semmi sem volt benne, amit szerettem volna. Ez volt a legrosszabb forgatókönyv, amit valaha olvastam. Nem csak a legrosszabb Sandman forgatókönyv. Ez volt a legrosszabb forgatókönyv, amit valaha is kaptam."

Hozzátette: "Nem vagyok benne biztos, hogy akciófilm lett volna belőle, vagy hogy pontosan mi is lett volna belőle. Egy nagy káosz volt. Soha nem lett volna jobb egy nagy katyvasznál."

Forrás: Netflix

 

A Peters forgatókönyvében szereplő "igazán hülye" ötleteket részletezve Gaiman kifejtette: "Lucifer, Morpheusz és a Korinthoszi egypetéjű hármas ikrek voltak. Egy egypetéjű testvérekből álló családot alkottak, és az egész egy verseny volt, hogy ki szerzi meg a rubint, a sisakot és a homokkal teli erszényt 1999 szilveszterének éjféle, az új évezred kezdete előtt, mert aki megszerzi, az lesz a győztes. Ez volt a történet."

Nem nézhette tétlenül, hogy felkoncolják és meggyalázzák a képregényét, ezért névtelenül kiszivárogtatta ezt a béna történetet a sajtónak: "Elküldtem a forgatókönyvet az Ain't It Cool Newsnak, amit akkoriban sokan olvastak. És arra gondoltam, vajon mit fog gondolni az Ain't It Cool News a forgatókönyvről, amit névtelenül kapnak meg?"

Aztán írtak egy mesés cikket arról, hogy ez volt a legrosszabb forgatókönyv, amit valaha kaptak. És hirtelen elszállt az esélye annak, hogy a film elkészüljön. Helyette Jon Peters a Wild Wild West felé fordította a figyelmét.

A Netflix Sandmanje bemutatása óta a Netflix globális top tízes legnézettebb műsorai közt tanyázik, és nem lennénk meglepve, ha hamarosan bejelentenék a folytatást.

(Forrás: Variety)

Címlapkép: Albert L. Ortega/Getty Images