Kedvenc filmjeink, amelyekben felbukkan az Eiffel-torony

Március 31-én volt 132 éve, hogy befejeződött ennek a csodálatos épületnek, Párizs egyik jelképének az építése, melynek örömére abszolút szubjektív alapon összeválogattunk tíz filmet/sorozatot, amiben látható – így legalább ha a valóságban nem is, legalább gondolatban utazhatunk egy kicsit.

A lány, aki ellopta az Eiffel-tornyot (1964)

A William Holden és Audrey Hepburn főszereplésével egy 1952-es francia vígjáték (Julien Duvivier: La fête à Henriette) alapján készült bolondos romkomban egy forgatókönyvíró, miután zsebre tette a pénzt új munkájáért, nem annyira sietett megírni, így arra eszmél, hogy már csak két napja van a határidőig. A férfinak végül az a titkárnő lesz a segítségére, akit csupán a kézirat legépelésére kért fel, de a lány végül abszurd történetek egész kavalkádjával áll elő – és mind meg is elevenedik a nézők szeme előtt. A lány, aki ellopta az Eiffel-tornyot (ami egyébként nemcsak a film magyar címe, hanem a sztoribeli forgatókönyvé is) nem Holden, sem pedig Hepburn legjobb munkája, de „film a filmben” jeleneteivel és egyéb játékos utalásaival szórakoztató kis virtuális párizsi túra.

Holden és Hepburn a forgatáson. Forrás: Bettmann / Getty Images


A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.


Emily Párizsban (2020)

Az Emily Párizsban című netflixes sorozat arról szól, hogy a cég, ahol a címbeli huszonéves chicagói marketingeslány dolgozik, felvásárol egy luxusmárkákkal foglalkozó párizsi marketingcéget, és egy váratlan fordulat miatt hősünknek oda kell mennie dolgozni. A francia kollégák természetesen eleinte ellenségesen fogadják a betolakodót, Emilyt pedig igazi kultúrsokk éri, amikor az addig megszokott, az európainál prűdebb és merevebb közegből Párizsba kerül. A lány a turista szemével csodálkozik rá a sok párizsi nevezetességre, és lelkesen szelfizik minden híres szoborral, hellyel és épülettel, így a szériában felbukkan az Eiffel-torony is – az alábbi fotón mondjuk pont nem ilyen összefüggésben látható, hanem csodás háttérként egy céges partin.

Forrás: Netflix


A sorozat elérhető a Netflixen. Az
Emily Párizsbanról írt kritikánk itt olvasható.

Maraton életre-halálra (1976)

Az egyetemista Babe (Dustin Hoffman) a maratoni futás megszállottja. Bátyja, Doc (Roy Scheider), akiről azt hiszi, hogy olajügynök, valójában a titkosszolgálat megbízásából beépült a volt nácik titkos szervezetébe, hogy adatokat szerezzen annak vezetőiről. Így bukkant Dr. Szell, a hírhedt náci nyomára, aki az egyik koncentrációs tábor orvosa volt. A férfi a világháború alatt összeharácsolt gyémántokat az Egyesült Államokból Dél-Amerikába akarja csempészni. Amikor a náci megsebesíti Docot, az átadja titkát az öccsének, aki emiatt életveszélybe kerül, hiszen Szell és emberei vadászni kezdenek rá. A Maraton életre-halálra a hetvenes évek egyik fontos paranoiafilmje, amelynek legfőbb helyszíne New York, de több jelenetét forgatták Párizsban: köztük az alábbit, amelyben az Eiffel-toronnyal a háttérben Doc látható.

Forrás: UIP-Duna Film


A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.


L’ecsó (2007)

A Pixar egyik legjobb mozijának főhőse Remy, a patkány, aki kölyökkora óta annak jegyében él, hogy felnőve majd séfként dolgozhat az egyik párizsi étteremben. Hiszen konyhai példaképe, Auguste Gusteau is megmondta, hogy „mindenki főzhet”. A gyakorlat azonban mást mond. Remy a saját bőrén tapasztalja meg, milyen veszélyt jelent egy magafajtának, ha felfedezik a konyhában. Amikor úgy tűnik, álma végképp szertefoszlik, onnan kap segítséget, ahonnan a legkevésbé sem várná: egy kétlábútól – igaz barátra talál Linguiniben, egy étterem szégyenlős, a kirúgás szélén álló szemetes fiújában. Mivel a kedves mese a gasztronómia fővárosában, Párizsban játszódik, az alkotók nem tudták kihagyni, hogy az Eiffel-torony látképe többször is belógjon a háttérbe.

Forrás: Fórum Hungary


A film elérhető az Apple iTunes kínálatában.


Elrabolva (2008)

Liam Neeson karrierfordító filmjében Bryan Millst alakítja, aki valaha a titkosszolgálat egyik legkiválóbb ügynöke volt, újabban viszont sztárokat véd a rajongóktól. 17 éves lánya, Kim – aki az anyjával és tehetős mostohaapjával él – épp Párizsba készül legjobb barátnőjével, amire hősünk vonakodva adja az áldását. Megérzései pedig helyesnek bizonyulnak: a lányt a francia fővárosban elrabolják, de még előtte fel tudja hívni telefonon az apját, aki mindent hátrahagyva a helyszínre utazik, és egész Párizst feldúlja, hogy elkapja azokat, akik bántották Kimet, és persze, hogy megmentse a lányát. Az Elrabolvának több poszterverzióján is feltűnik az Eiffel-torony, ám ennél sokkal viccesebb az ikonikus épület azon felbukkanása, amikor Bryan a Diadalívvel a háttérben emlegeti („Jean-Claude, lerombolom az Eiffel-tornyot, ha kell…” – lásd a lenti videót).

A filmet április 10-én műsorra tűzi a Prime.


A kém (2015)

Melissa McCarthy talán legviccesebb filmjében egy olyan CIA-elemzőt alakít, Susan Coopert, aki csak a háttérben tevékenykedik, és hiába a legjobb a szakmájában, mindig az előtérben álló férfiak aratják le helyette a babérokat. Ennek azonban egy csapásra vége, amikor partnere (Jude Law) és az ügynökség legjobb (?) embere (Jason Statham) lebukik, így hősünknek ki kell merészkednie a terepre. Susan előtt kitárul egy új világ, szó szerint is, hiszen küldetése miatt be kell járnia több országot is – köztük például hazánkat és Budapestet (ami ezúttal kivételesen saját magát alakítja), illetve Franciaországot és Párizst is, ahol az egyik legviccesebb, legizgalmasabb és leggusztustalanabb jelenetnek egy rövid időre az Eiffel-torony is felvillan a hátterében (rögtön a videó elején).

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Superman II. (1980)

Az 1978-as klasszikus folytatásában maga az Eiffel-torony az, ami miatt beindulnak az események, hiszen a film elején Párizsban terroristák a város felrobbantásával fenyegetőznek. Lois Lane ezért rögtön odautazik, hogy tudósítson a sztoriról. Mikor ezt Clark Kent megtudja, Supermanként utánarepül és kimenti szorult helyzetéből: ahogy az ugyanis a lenti videóban is látszik, Lois csapdába esett az Eiffel-toronyban, amelynek liftjébe a terroristák a bombát elhelyezték. Superman az űrbe repíti a szerkezetet – ám az ott felrobbanó bomba feltöri a három kryptoni lázadót, Zod tábornokot, Ursát és Nont fogva tartó Fantomzónát, akik hamarosan a Földet veszik célba, hogy kiélhessék hatalomvágyukat. A fíling kedvéért ide kattintva a jelenet francia szinkronos verzióját is megnézhetjük.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

James Bond: Halálvágta (1985)

Max Zorin, a komputerbáró (Christopher Walken) nem elégszik meg azzal, hogy milliárdokat keressen a számítástechnikai piacon. Azt akarja, hogy cége legyen az egyetlen meghatározó erő az új iparágban. Ebben már csak a konkurencia, a kaliforniai Szilícium-völgyben virágzó high-tech üzemek akadályozzák, de talán már nem sokáig. Zorin azt tervezi, hogy az egyébként is veszélyeztetett környéken mesterségesen idéz elő egy olyan nagy erejű földrengést, ami pillanatok alatt elpusztítja a helyszínt. Zorin megállítására természetesen James Bondot küldik, akit ezúttal – utolsó Bond-filmjében – Roger Moore játszik. És nem lenne a Halálvágta igazi 007-es mozi, ha a cselekmény során nem járnák be a fél világot, így a karakterek Párizsba is eljutnak, méghozzá az Eiffel-toronyra, ahol a film egyik leglátványosabb akciójelenetében kémünk a főgonosz jobbkezével (Grace Jonese legendás alakításában) akaszkodik össze – vagy legalábbis megpróbálja.

Forrás: Nancy Moran / Sygma via Getty Images


A film elérhető a Horizon GO, az HBO GO, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.


Európai vakáció (1985)

A Családi vakáció folytatásában a Griswold család az Ez már röfi! nevezetű vetélkedőn egy európai utazást nyer. A dilis família azonban természetesen ezúttal is őrült kalandok sorába keveredik, és Európában is romba döntenek maguk körül mindent, amit csak tudnak. A körutazás során Griswoldék persze ellátogatnak Franciaországba, Párizsba is, ahol nem hagyhatják ki az Eiffel-tornyot, s habár az Európai vakáció talán az egész franchise legviccesebb része, és minden bizonnyal ezt az alábbi jelenetet is viccesnek szánták az alkotók, valójában sajnos egyáltalán nem az – ám tény, hogy az évek során ikonikussá vált. De azért örülünk, hogy a kutyus a sztori szerint is túlélte!

A film elérhető a Google Play Movies kínálatában.

Francia csók (1995)

Az egyik legbájosabb Meg Ryan-romkom főhősnője, Kate, a neurotikus amerikai lány (Ryan) úgy dönt, hogy a repüléstől, a tejtermékektől és a passzív dohányzástól való félelmében nem kíséri el kanadai vőlegényét, Charlie-t (Timothy Hutton) egy konferenciára Párizsba, így viszont egész élete összeomlik, hiszen a férfi hamarosan tudatja vele, hogy köztük mindennek vége, mivel beleszeretett egy francia istennőbe. Kate csapot-papot hátrahagyva Párizsba utazik, hogy visszaszerezze szerelmét, és az odaúton egy Luc nevű faragatlan francia férfi (Kevin Kline) tartja benne a lelket a repülőn.


Luc valójában egy simlis alak, aki elköveti azt az aljasságot, hogy csempészárut rak Kate holmijába, hogy ő hozza be az országba helyette a férfi jövője szempontjából oly fontos gyémánt nyakéket és szőlőtőkét. Luc emiatt a földet érés után sem akarja szem elől veszíteni a nőt, ezért felajánlja, hogy segít neki visszaszerezni Charlie-t. A botcsinálta szövetségesek csakhamar Charlie nyomában járva Cannes-ba utaznak, de előtte még kapunk egy kis ízelítőt Párizsból és az Eiffel-toronyból is: utóbbi nemcsak a Francia csók előzetesében tűnik fel, de a film egyik visszatérő poénja kapcsán is ellövik, amikor Kate egy pici Eiffel-tornyos szuvenír segítségével űz csúfot a Luc által kikotyogott átmeneti potenciazavarból.

Forrás: Budapest Film