„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – filmek a Föld Napjára

1970 óta rendezik meg a Föld Napját, hogy legalább ezen a napon tudatosítsuk magunkban, hogy mi is tehetünk valamit Földünkért, hogy valamelyest megóvjuk, de legalábbis lassítsuk a pusztulását. Mert egyébként hozzánk képest a koronavírus smafu, a leghalálosabb kór a Földön az ember.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

A legendás műsorvezető elmeséli életének és a Föld evolúciójának a történetét, miközben gyászolja az elveszett vadont, és elmondja, hogyan képzeli el a jövőt.

"Hatásvadász, melodramatikus és szántszándékkal torokszorító David Attenborough új dokumentumfilmje? Kétségtelenül az. Már eleve a film nyitó- és zárójelenete is sokkoló, ahogy az állatfajok kihalását és a biodiverzitás felborulását a derék tévés a csernobili atomerőmű katasztrófájához hasonlítja (hiszen azt vagy mindenki átélte '86-ban, vagy látta az erről szóló HBO-sorozatot). Vagyis azt sulykolja belénk kíméletlenül, hogy ha nem vigyázunk, ugyanaz lesz a történet vége: üresen kongó, lepusztult panelházakon és iskolákon fog újra kinőni némi gyér növényzet, de azt emberi szem már nem fogja látni..." – írtuk kritikánkban David Attenborough sokkoló látleletéről. (Netflix)

 

A Plastic Ocean

Évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba. Ennek az elkeserítő és ha nem teszünk ellene, végzetes környezeti hatásait vizsgálja a dokumentumfilm. No meg azt, hogyan tehetnénk e borzalom ellen, és hogyan élhetnénk műanyagmentes életet. (Netflix)

https://plasticoceans.org/about-a-plastic-ocean/

 

Kiss the Ground

A klímaváltozást a bőrünkön érezzük, elég csak kidugni a fejünket az ablakon, és látjuk, hogy az évszakok teljesen összezavarodtak, a hagyományos négy évszaknak az utóbbi években egyébként is búcsút mondhattunk, és ez csak sokkal durvább lesz. A Kiss the Ground című dokumentumfilm bemutatja, hogy a vegyszerekkel kezelt föld mérget termel, és ennek közvetlen hatása van a klímaváltozásra. Azonban ez a film optimistán áll hozzá, nem tartja visszafordíthatatlannak a klímaváltozást, ugyanis beavatja a nézőit egy módszerbe, amellyel segíthetünk a talajnak regenerálódni. (Netflix)

https://kisstheground.com/

 

Forrongó jég

A vizuálisan lenyűgöző dokumentumfilm arra keresi a választ, hogy vissza tudjuk-e fordítani a klímaváltozást? Feltárja azt a számos lehetséges utat, ahogy csökkenteni lehetne a széngáz-kibocsátást az atmoszférába. Erre azért van szükség, hogy csökkentsük a globális felmelegedést, figyelembe véve a metán jelentette fenyegetést is. A kérdés, hogy vajon vége már a játéknak? Vagy csak most kezdődik? És megvan a kreativitásunk, találékonyságunk és technológiánk, hogy visszaállítsuk az egyensúlyt? (HBO GO)

 

Termékkalauz gyerekeknek az egészséges Földhöz

Szeretnéd jobb hellyé változtatni a Földet? Tanuld meg, hogyan csökkentsd, hasznosítsd újra és használd újra a szemetet! Az angol „reduce”, „reuse” és „recycle” szavak rövidítése után csak három R-nek nevezett program szórakoztató formában hívja fel a figyelmet az életmódváltás szükségességére. Az HBO saját gyártású dokumentumfilmje a gyerekeket célozza meg, és a maga sajátos eszközeivel – szórakoztató jelenetek, humoros karakterek, animációs részletek stb. – segít abban, hogy felnőve tudatos vásárlókká váljanak, akik vigyáznak bolygónkra. (HBO GO)

 

A 895. pelikán

A barna pelikán egykor olyan gyakori volt Louisiana partvidékén, hogy az állam egyik jelképe lett. Az 1960-as évek elejére azonban kipusztult. Az évtized végétől kezdve sikeresen visszatelepítették, és 2010-ben a gödény lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról. A British Petrol olajcég fúrótornyának katasztrófája következtében azonban minden megváltozott. A Mexikói-öbölbe ömlő nyersolaj megint a kihalás szélére sodorta a pelikánt. Az állami hatóságok és az természetvédők egyesítették erőiket. Bár hétezer madár elpusztult, 894-et sikerült megmenteni. (HBO GO)

 

Megmentjük a holnapot

Az HBO és az Amerikai Nemzeti Történeti Múzeum együttműködésével készült dokumentumfilm azt mutatja be, hogy milyen örökség vár a gyermekeinkre. Vajon mit tehetünk annak érdekében, hogy megmentsük a holnapjukat, a jövőjüket? A gyermekeink elmondják a javaslataikat, hogy annak szellemében megvédhessük a Földön élő állat- és növényfajokat, tegyünk valamit a környezetszennyezés mértékének csökkentéséért, és késleltethessük az éghajlatváltozást. (HBO GO)

Címlapkép: 2019. szeptember 20., Edinburgh, tüntetés a klímaváltozási akciónapon – Forrás:
Jeff J Mitchell /Getty Images