Ki vannak akadva a Colin Firth-true crime széria eredetijének alkotói

A jelenleg az HBO Maxon streamelhető, egy állítólagos feleséggyilkosról szóló Az utolsó lépcsőfok egy francai dokusorozaton alapul, amelynek készítői most úgy érzik, elárulták őket.

Ahogy arról korábban már többször írtunk, Az utolsó lépcsőfok egy 2001-es emberölési ügyet dolgoz fel: Michael Peterson történetét, aki egy december éjjel azzal riasztotta a 911-et, hogy a házukban található lépcső aljában holtan találta a feleségét, Kathleent, aki minden bizonnyal ittasan zuhant odáig a lépcső tetejéről. A helyszínre érkező rendőrség azonban olyan sok vért talált a tetthelyen, ami nem származhatott egy egyszerű esésből, így nyomozás indult a férj ellen, akit hamarosan meg is vádoltak a gyilkossággal.

Az esetről először a francia Jean-Xavier de Lestrade forgatott egy 13 részes dokumentumsorozatot a Netflix számára The Staircase címmel, ami jelenleg is streamelhető a szolgáltatónál, és amelynek jogait eladta a most az HBO Maxon látható Az utolsó lépcsőfok alkotójának, Antonio Camposnak, akinek egyúttal bejárást biztosított a forgatás során felvett anyagokból összegyűjtött saját archívumába is.

Utóbbit viszont De Lestrade keservesen megbánta, mert úgy érzi, Campos csúnyán elbánt vele és alkotótársaival.

Colin Firth mint Michael Peterson Az utolsó lépcsőfokban. Forrás: HBO Max


Az utolsó lépcsőfokban ugyanis nemcsak magát az igaz történetet jelenítik meg, hanem (ahogy arról a minisorozatról szóló kritikánkban is írtunk) a forgatócsoport tagjainak a munkáját és a Peterson családdal kialakuló szoros kapcsolatukat is bemutatják – De Lestrade szerint hamisan és pontatlanul. A miniszériában például arra célozgatnak, hogy a dokufilmesek úgy vágták meg a Michael Petersonról szóló anyagot, hogy az befolyásolhatta az özvegy férfi sorsát a(z egyébként még jelenleg is zajló) jogi hercehurcák során.

„Megadtuk neki a teljes hozzáférést, és tényleg megbíztam benne.

Ezért érzem most magam olyan rosszul, hiszen egy bizonyos módon elárult.

Megbíztam Antonióban, nem kértem el tőle a forgatókönyvet, hogy elolvashassam. Tiszteletben tartottam a művészi szabadságát mint szerzőnek, alkotónak és filmkészítőnek, szóval az epizódok előzetes megtekintését sem kértem soha tőle” – nyilatkozta most Jean-Xavier de Lestrade.

Juliette Binoche mint Sophie Brunet Az utolsó lépcsőfokban. Forrás: HBO Max


Még nagyobb túlkapás, hogy Az utolsó lépcsőfok azt állítja: a dokustáb egyik vágója, a miniszériában Juliette Binoche által alakított Sophie Brunet a közös munka során romantikus kapcsolatba keveredett a feleséggyilkossággal vádolt Michael Petersonnal, ami hatalmas etikai vétségnek számít, hiszen súlyosan befolyásolhatja azt, ahogy a nő megvágta az anyagot. Brunet viszont De Lestrade-hoz hasonlóan mélységesen fel van háborodva, és azt állítja, a minisorozat alkotói vele kapcsolatban is meghamisították a valóságot.

„A Michaellel való kapcsolatom sosem befolyásolta a vágói munkámat. Soha nem vágtam ki semmit, ami rossz fényt vetett rá. (…) Jean sem engedte volna. (…) És hangsúlyozom, hogy

csak azután kezdődött a viszonyunk, amikor én már nem dolgoztam a sorozaton”

– állítja Brunet, aki A lépcsőfok csupán pár részének volt a vágója: néhánynak az első epizódok közül, és néhány később, már 2018-ban bemutatott résznek, amikorra viszont már megszűnt a kapcsolat közte és Peterson között, szóval véleménye szerint már csak ezért sem lehet elfogultsággal vádolni.


(via Slashfilm, Deadline)