Meghalt Ron Cephas Jones, a Rólunk szól sorozat sztárja

A 66 éves színészt, akinek a halálát tüdőbetegség okozta, az elmúlt évtizedekben olyan filmekben és sorozatokban láthatták a nézők, mint a Fél Nelson, a Luke Cage vagy az Esküdt ellenségek: Bűnös szándék.

66 éves korában elhunyt Ron Cephas Jones amerikai színész, aki a Rólunk szól című sorozat William Hilljeként volt ismert – ezért a szerepért két Emmy-díjat is kapott. Halálát egy régóta fennálló tüdőprobléma okozta, korábban tüdőátültetésen is átesett.

Ron Cephas Jones 1957. január 8-án született a New Jersey állambeli Patersonban. Az elmúlt évtizedekben olyan népszerű tévésorozatokban és mozifilmekben szerepelt, mint az Esküdt ellenségek: Bűnös szándék, a New York rendőrei, a Luke Cage, a Fél Nelson vagy A nevem Dolemite. 2016-ban kapta meg legjelentősebb szerepét a Rólunk szól című sorozatban, amelyben William Hillt, Randall Pearson (Sterling K. Brown) biológiai apját alakította. A szerepért 2018-ban és 2020-ban Emmy-díjat kapott.

 

Ron Cephas Jones a 2018-as Emmy-gálán (forrás: Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

 

A fiát alakító Brown maga is elbúcsúzott kollégájától az Instagramon:

Az élet ma utánozta a művészetet, és az egyik legcsodálatosabb ember, akit a világ valaha látott, már nincs közöttünk. @cephasjaz elhunyt, és a világ egy kicsit kevésbé fényes. Testvér, szeretünk téged. És hiányozni fogsz. Nevettess meg mindenkit a létezésed következő szakaszában, és találkozunk, amikor én is odaérek.

A Rólunk szól fő kreátora, Dan Fogelman szintén a közösségi médiában emlékezett meg Jonesról:

Hatalmas veszteség. Ron a legjobbak legjobbja volt – a képernyőn, a színpadon és a való életben is. A legmenőbb. A legkönnyebb dolog volt vele lógni és nevetni. És Istenem, micsoda színész volt! Nem hiszem, hogy valaha is megváltoztattam volna egy felvételét is egy snittben... mert minden, amit csinált, tökéletes volt.

Jones legutolsó főszerepe Truth Be Told című krimisorozatban volt, ahol Octavia Spencer volt a partnere. A színésznő az Instagramon így emlékezett meg néhai kollégájáról:

Megszakad a szívem, hogy elveszítettem drága barátomat és kollégámat, Ron Cephas Jonest. Ron hihetetlenül tehetséges színész volt, és ami a legfontosabb, egy csodálatosan kedves ember. Minden nap, amit a forgatáson Ronnal tölthettünk, egy jó nap volt.

A 2000-es években Ron Cephas Jones a tévésorozatok és mozifilmek világából sikeres kirándulást tett a színház világába is: Broadway és off-Broadway produkciókban egyaránt szerepelt. A Clyde's című darabért, ami egy olyan országúti szendvicsezőben játszódik, ahol börtönviselt emberek dolgoznak a konyhán a megváltás reményében, 2022-ben a kőszínházak Oscarjának számító Tony-jelölést is megkapta.

(via The Hollywood Reporter & The Independent)