Megváltoztatták az egyik karakter halálát a Sárkányok házában

És ebből drámai dolgok következnek a fináléra nézve. Spoileres találgatás jön.

A Sárkányok háza 8. része a nézői visszajelzések alapján a Trónok harca előzménysorozat talán legerősebb epizódja volt, ráadásul Paddy Considine-nak köszönhetően egy fantasztikus színészi alakításnak is tanúi lehettünk.

A Considine által játszott Viserys király az epizód végén hosszú szenvedés után kileheli végre a lelkét, de a halála körülményei egészen mások a könyvben, mint a sorozatban. Ezek a változtatások pedig egy egészen drámai finálét vetítenek előre.

Csak emlékeztetőül: az epizód időugrással indul, hat év telt el az előző rész óta, Rhaenyra és Daemon már a harmadik közös gyereküket várják, miközben a Királyvárban Alicent királyné és apja, Otto Hightower gyakorlatilag átvették a hatalmat, Viserys ugyanis olyan rossz állapotban van, hogy az ágyból se tud kikelni. Végül mégis összeszedi magát, utolsó erejével elmászik a trónusig, rendet tesz a Hullámtörő utódlása miatt kialakult hatalmi viszályban, és látszólag sikeresen kampányol a családi béke mellett. (Közben Daemon lefejezi Vaemond Velaryont, de ez most mindegy. )

A halálos ágyán azonban egy félreértés miatt sikerül mégis romba döntenie az örökségét, az Aegon herceggel kapcsolatos jövendölést ugyanis tévedésből a lánya, Rhaenyra helyett Alicentnek mondja el, aki azt hiszi, hogy a birodalmat a jövőben egyesítő Aegon az ő fia.

A herceg... aki egyesíti a birodalmat a hideg és a sötétség ellen. Te vagy az"

- mondja neki Viserys. "Te vagy a kiválasztott. Neked kell ezt megtenned. Meg kell tenned."

A jóslat, azaz a ”tűz és a jég dala” már a sorozat első részében előkerült, de a Trónok harcának eseményeit ilyenformán összekötni az előzményszériával akkor még erőltetettnek tűnt.

Miért kellett újra felidézni egy olyan jóslatot, ami végül hamisnak bizonyult, legalábbis a képernyőn (Martin még nem fejezte be a könyvsorozatot, de valószínű, hogy a befejezés nem fog megegyezni a showrunnerek, David Benioff és D.B. Weiss verziójával)? A próféciában megjövendölt hercegnek egy Targaryen-leszármazottnak kellett volna lennie, aki egyesíti a birodalmakat és legyőzi az Éjkirályt. Havas Jon és Daenerys Targaryen volt a két legnyilvánvalóbb jelölt erre a címre, de az utolsó évadban mégis Arya Stark volt az, aki Aegon tőrét megmártotta az Éjkirályban.

Forrás: HBO

 

Martin verziójában (ha elkészül valaha) lehet, hogy be fog igazolódnia a prófécia, a Sárkányok házában viszont teljesen feleslegesnek tűnt ekkora jelentőséget tulajdonítani neki. A 8. rész fináléjában viszont kiderült, hogy mégis komoly dramaturgiai funkciója van a jóslásnak, illetve a félreértésnek, amit okoz.

A folytatást ki lehet ebből következtetni:

Alicent és Otto, élve a királyi „felhatalmazással”, mindent megtesznek azért, hogy Rhaenyra helyett az ifjabb Aegoné legyen a trón.

Martin könyvében teljesen máshogy jutunk el eddig a pontig. Viserys nála békésen hal meg, és nem osztja meg Alicenttel Aegon álmának jelentését, Rhaenyra pedig már jó ideje nem tartózkodik Királyvárban. A hatalomra éhes Alicent, aki abban reménykedik, hogy a fia fog uralkodni, nem tájékoztatja Rhaenyrát a király haláláról, helyette bezárja a holttestet a szobájába. Megtiltja a szolgáknak, hogy belépjenek, és titokban tartja a halálát, amíg Otto Hightowerrel és Ser Criston Cole-lal együtt meg nem gyilkolnak minden Targaryen-szimpatizánst, hogy aztán Aegont királlyá koronázzák.

Forrás: HBO

 

A könyvben tehát Alicent sokkal kegyetlenebb, és a próféciára sem hivatkozhat önigazolásként. Fontos szerepe van annak is, hogy Rhaenyra nincs a királyi udvarban. A sorozatban viszont, a könyv megváltoztatásával, Alicent motivációi árnyaltabbak lesznek, és nehezebb eldönteni, hogy játékos vagy csak bábu a trónért folyó játszmában. Hasonlóképpen, azzal, hogy Rhaenyra azt tervezi, hogy gyorsan visszatér az udvarba sárkányháton, felveti a kérdést, hogy Alicentnek és Ottónak pontosan hogyan lesz ideje Aegont királlyá koronáztatni anélkül, hogy Rhaenyra megpróbálna közbelépni.

Annyira biztos nem fog eltérni a sorozat a könyvtől, hogy egy ponton ne Aegon kerüljön trónra, de Viserys halálának átírásával sokkal izgalmasabb lehet ez a hatalmi harc. Azzal, hogy Alicent karakterét emberibbé tették az alkotók, és arra kérik a nézőket, hogy válasszanak oldalt egy most már egyértelműen megnyerhetetlen háborúban,

a végső leszámolás is sokkal szívszorítóbb lesz.

Via: Uproxx