Most ingyen megnézheted a vibrátorgyártó asszonyokról szóló filmet!

A Vibráló falu című rövidfilm miatt betiltottak egy teljes fesztivált Lengyelországban. Az alkotó most tiltakozásképp szabadon elérhetővé tette az alkotást.

A lengyel Weronika Jurkiewicz – aki munkáiban személyes, helyi problémákat érintő történeteken keresztül reflektál egyetemes társadalmi kérdésekre – lengyel-magyar koprodukcióban készült 6 és félperces The Vibrant Village című művét a tavalyi Verzió filmfesztiválon is vetítették Vibráló falu címmel. A rövid dokumentumfilm arról szól, hogy egy csendes magyar faluban (a Győr-Moson-Sopron megyei Börcs községben) a férfiak a kocsmában töltik az idejüket, mialatt a nők egy vibrátorokat előállító gyárban dolgoznak.


A 2019-es alkotás most ingyen megtekinthető a YouTube-on, mivel a a lengyel filmarchívum által a nemzetközi nőnap alkalmából szervezni kívánt Herstorie online filmfesztivált miniszteri rendeletre betiltották (pontosabban „meghatározatlan időre felfüggesztették”). Ahogy arról a Filmtett beszámolt, a lengyel kulturális miniszter, Piotr Gliński döntése mögött a fesztivál programjában szereplő két film áll, a fent már említett Vibráló falu és Karina Paciorkowska animációsfilm-rendező You Don’t Have Distance című műve.

Vibráló falu. Forrás: Verzió

 

A filmarchívum igazgatója, Dariusz Wieromiejczyk megnézte a filmeket, és úgy döntött, semmi sem indokolja a fesztivál elnapolását (mivel „nincs bennük semmi sokkoló, romboló vagy morálisan taszító”, „egyszerűen a modern világban élő nők problémáiról szólnak”), ezért levelet írt a kulturális miniszternek, és kihallgatást kért tőle. A rövid beszélgetés Wieromiejczyk felmondásával végződött.


(via Filmtett, verzio.org.hu)