Nem esti mese a Netflix Vaják-rajzfilmje!

Látványos akciókkal és sok ármánnyal teli japán anime készült Henry Cavill kultsorozatához Vaják: A Farkas rémálma címmel, hogy jobban megismerjük a szörnyvadászok (lelki)világát.

Tavaly év elején még csak kósza pletyka volt, hogy készül egy „animációs előzményfilm” is az utóbbi évek egyik legfelkapottabb Netflix-sorozatához, a Vajákhoz. Aztán hipp-hopp, eltelik másfél év, és csiribú-csiribá, máris egy japán animékre hajazó, pörgős és kimondottan véres dark fantasy történeten pörög a fél internet. És ez most egyáltalán nem újságírói túlzás: a koreai Studio Mir boszorkánykonyhájában kikotyvasztott Vaják: A Farkas rémálma című animációs film augusztus 23-án került be a Netflix kínálatába, és még most, jelen cikkünk megírásakor is ott tanyázik a népszerű streaming platform dinamikusan frissülő TOP10-es listáján (legalábbis nálunk, magyaroknál).

Forrás: Netflix

 

Ez a népszerűség aligha véletlen. A Vaják második évada majd csak decemberben startol el Henry Cavill főszereplésével, a The Witcher: Blood Origin címen futó előzménysorozatról pedig (ami az eredeti széria régmúltjában, 1200 évvel korábban játszódik) hiába írtunk mi is nem egy cikket itt a PORT.hun, jóformán még semmit sem lehet tudni róla. „A lengyelek George R.R. Martinja”, Andrzej Sapkowski 2013 óta nem írt olyan könyvet, amelyben a morcos szörnyvadász, Ríviai Geralt lenne a főszereplő, a Witcher franchise-t igazán világszerte népszerű branddé hizlaló lengyel játékstúdió, a CD Projekt Red munkatársai pedig az utóbbi néhány évet nem a Witcher 4 fejlesztésével töltötték, hanem azon a felemás fogadtatásban részesült, híres-hírhedt Cyberpunk 2077-en dolgoztak, amihez Keanu Reevest is sikerült leigazolni.

Nem csoda hát, ha ezekben az ínséges időkben úgy szomjaznak a Witcher-rajongók valami új Vaják-kontentre, mint a vasorrú bába a finom, ropogós gyerekhúsra!

Ez a franchise ugyanis legalább olyan népszerű ma, mint a (jelenleg épp új könyv és új tévésorozat nélkül maradt) Trónok harca, no és persze tengernyi másik grimdark regény, amelyekben nyoma sincs J.R.R. Tolkien vidám hobbitjainak, kecses tündéinek és rút orkjainak. A poszt-tolkieni fantasyben már nincsenek királykisasszonyokat megmentő és sárkányokat legyőző, fényes páncélú lovagok – annál több viszont a pénzért bárkit levágó, mogorva, amorális zsoldos és a mágikus erőknek parancsoló ármánykodó, akik lehet, hogy legyőzik a Nagybetűs Gonoszt, de ezzel valójában csak lehetőséget biztosítanak egy kisebbik gonosz felkapaszkodásához...

Ami a koreai Mir Studiót illeti, a fenti grimdark fantasy toposzokat igen látványosan felvonultatták: kaptunk bőven lelketlen zsoldosmunkát, csalárd ármánykodást, ronda szörnyeket és veszedelmes varázslatokat! Ráadásul mindemellett ez az anime a hivatalos Vaják-kánonhoz is hozzá tudott rakni egy kis extra érdekességet. Ezt Kwang Il Han rendező és forgatókönyvíró azzal érte el, hogy úgy csináltak mindent, mint a mesebeli okos lány. A Vaják: A Farkas rémálma főhőse ugyanis nem más, mint a Henry Cavill által megformált Ríviai Geralt öreg, de még ősz halántékkal is jó harcosnak számító mestere, a fő történetszál idején a farkasfejes medált hordó szörnyvadászok szemében már afféle apafiguraként megjelenő Vesemir – aki hogy, hogy nem, fénykorában pont olyan bonviván életet élő, kivagyi kardforgató volt, mint amilyenné idővel a nevezetes tanítványa lett. Így a nézők kapnak is Geraltból, meg nem is (bár inkább nem spoilereznék többet ezzel kapcsolatban).

Az egyszerűnek látszó, a felétől viszont igencsak kacifántossá váló, 83 percbe sűrített történet párhuzamosan mutatja be a tizenéves Vesemirt és a már ereje teljében lévő, későbbi énjét. Előbbi egy hősies kalandokra vágyó, semmibe vett szolgálólegényként keveredik egy messze földön híres szörnyvadász mellé, amikor az jó pénzért kiűz egy veszedelmes démont a fiú úrnőjéből. A felnőtt Vesemir pedig már pont úgy járja a világot, ahogy Geralt,

hogy két lerészegedés között hol egy gonosz boszorkát, hol valami ocsmány mocsári ivadékot hányjon kardélre egy zsák aranyért cserébe.

Ezen a ponton azért meg kell jegyeznem, hogy számomra az álmodozó, becsületes, de kissé talán naiv fiatal Vesemir sokáig sokkal szimpatikusabb karakter volt, mint a folyton kérkedő és dorbézoló későbbi énje. A történet végére azonban ez az előítéletes álláspontom alaposan megváltozott, mert a már veterán szörnyvadász Vesemir az események előrehaladtával kénytelen kényszerszövetséget kötni egy Tetra nevű, jéghideg szívű varázslónővel, és közben nemcsak egy izgalmas intrika bontakozik ki a háttérben, de a múlt sötét árnyai is olyan gyönyörűen nyúlnak a főhősünk után hogy az effélékért rajongók nem győzik megnyalni mind a tíz páncélkesztyűs ujjukat!

A Farkas rémálma ráadásul amiatt is jó (rajz)film, mert

nem szükséges hozzá az utolsó pókhálós kazamatáig és lidércfényes mocsárig ismerni a teljes Vaják-univerzum minden zegzugát.

Jómagam csak az első Sapkowski-regényt, Az utolsó kívánságot olvastam, anno a Netflix-sorozatot annyira untam, hogy 4. epizódnál elszundikáltam a tévé előtt, a videójátékos Witcher-trilógiát pedig évek óta végig akarom játszani, csak eddig valahogy mindig akadt valami érdekesebb, ami elvitte a ráfordítható órákat... Mégis azt kell mondanom, hogy A Farkas rémálma a magamfajta „Vaják-szüzeknek” is pompás szórakozás lehet. Elvégre aki nem egy nyirkos várbörtön mélyén töltötte az elmúlt éveket, az ma már egészen biztosan tud annyit a Witcher világáról, hogy van benne egy mogorva, fekete ruhás fickó farkasfejes medállal a nyakában, aki jó pénzér lekaszabol minden szembe jövő démont, farkasembert és hárpiát.

Ítélet: 7/10

Kiknek ajánljuk? A Farkas rémálma egy egyszerű, de nagyszerű grimdark fantasy történet mindazoknak, akik már alig várják a Vaják 2. évadát. De azoknak is kiváló szórakozás, akik élnek-halnak a fülbemászó dallamokra látványos és véres harcokat bemutató japán animékért.

Forrás: Netflix