Netflix: újabb rekord

2020 végén a valaha volt legjobb decemberét ünnepelhette a streamelős óriás – jórészt A Bridgerton család című kosztümös sorozatnak köszönhetően, amit több mint 63 millióan néztek meg december 25-i premierje óta.

A decemberi hónap mellett a cég fennállása óta most produkálta a legjobb számokat a december 25. és 31. közötti ünnepi időszakban is. A Grace klinika ötletgazdájaként ismert Shonda Rhimes nevével fémjelzett Shondaland gyártásában készült A Bridgerton családot pedig nemcsak több mint 63 millió háztartásban streamelték (amivel a Netflix történelmének ötödik legnézettebb eredeti szériája lett), de 76 országban (például az Egyesült Államokban, Nagy-Britaniában, Brazíliában, Franciaországban vagy a Dél-afrikai Köztársaságban) rögtön a toplista élére ugrott.


A régenskori Angiában játszódó romantikus sorozat Japánt kivéve a világ többi országában is felkerült a Netflix saját TOP10-es listájára. A Rhimesszal kötött megállapodás értelmében a jövőben a Shondaland további tartalmakat is fog gyártani a streamelős cégnek. Népszerűsége ellenére azonban A Bridgerton család nem mindenkinek nyerte el a tetszését. „(…) A Jane Austen reneszánszt meglovagló, nagy költségvetésű romantikus történelmi széria hősei 19. század elején élő brit arisztokraták, akik természetesen nem abba szeretnek bele, akikbe a családjuk szerint kéne.

A karaktereket játszó színészek egy része – minden dramaturgiai magyarázat nélkül – fekete. Maga a királyné is az.

Nem, a filmkészítők nem egy alternatív történelmet kívánnak bemutatni, hanem a régenskori Anglia világát” – írja a sorozatról Facebook oldalán Nyáry Krisztián író, a Líra Könyv könyvkiadó kreatív igazgatója.

„Egy kamaszlány, aki a film célcsoportjához tartozik, úgy fogja gondolni, hogy ilyen volt az akkori arisztokrata társadalom. A nemzetközi értékelések ájuldoznak a bátor szereplőválasztás láttán, szerintük ez maga a progresszió, sőt, igazságszolgáltatás. Szerintem meg nemcsak történelemhamisítás, hanem pont az ellenkező hatást éri el. Ha ugyanis a feketék már kétszáz éve európai uralkodók és szuper gazdag arisztokraták lehettek, akkor mi végre is volt az egész faji egyenlőségi küzdelem?” – teszi hozzá Nyáry bejegyzésében.

Karácsonykor került a Netflix kínálatába a Bridgerton család című sorozat. A Jane Austen reneszánszt meglovagló,...

Közzétette: Nyáry Krisztián – 2020. december 26., szombat


A Netflix karácsonyi csodájához A Bridgerton családon kívül hozzájárult George Clooney nagyszabású sci-fije, Az éjféli égbolt is (kritikánk róla itt), amit 72 millió háztartásban streameltek december 11-i felkerülése óta, 77 országban került a nézettségi toplista élére, 93 országban pedig a TOP10-be. A filmet egyébként a vírus ellenére a nyitva tartó mozik is bemutatták: összesen 16 ország több mint 800 helyszínén játszották világszerte. Jól ment ezenkívül a Mindenkiből lehet hős című Robert Rodriguez-családi film is, ami december 25. óta streamelhető. A Pedro Pascal és Priyanka Chopra főszereplésével forgatott szuperhősös gyerekfilmnek máris készül a folytatása, ami nem csoda, hiszen az összes olyan országban bekerült a nézettségi TOP10-be, ahol elérhető a Netflix.


(via IndieWire)