Nézz francia vígjátékokat a franciák nemzeti ünnepén!

1789. július 14-én a Bastille elfoglalásával kitört a nagy francia forradalom, amit a franciák 1880 óta minden évben megünnepelnek. Az ünneplésben az alábbi, akár azonnal streamelhető francia komédiákkal tarthatunk velük.

Janis és John

Pablo Sterni (Sergi López) jelentéktelen figura. Több mint tíz éve dolgozik ugyanannál a biztosítónál ügynökként. Amikor aztán egy nap úgy dönt, saját zsebére is üzletel egy kicsit, beüt a krach. Be nem jelentett ügyfelének, M. Cannonnak (Jean-Louis Trintignant) féltve őrzött autóját ugyanis ellopják és összetörik. Pablónak pedig elő kell teremteni a biztosítási összeget, ami félmillió frank. A reménytelen helyzetben a kétségbeesett férfi unokaöccsének, a húsz évvel korábban egy bulin betépett és azóta úgy maradt Léonnak (Christopher Lambert) az örökségéből szeretne pénzhez jutni. Léon azonban csak Janis Joplin és John Lennon visszatérésére vár, ezért Pablo saját feleségét, az unalmas hétköznapokba belefáradt Brigitte-et (Marie Trintignant) és az állástalan színészt, Waltert (François Cluzet) kéri meg: játsszák el a férfi bálványait, hogy így kicsalhassák tőle a pénzt. Aztán persze semmi sem a tervek szerint alakul...

A film elérhető a Netflixen.

Szívem csücske: Chouchou

Chouchou, a fiatal arab bevándorló (Gad Elmaleh) először a származásáról hazudik, aztán pedig a nemi hovatartozásáról. Párizs azonban tárt karokkal várja, a jó szándékú Leon atya (Claude Brasseur) ugyanis befogadja. Sőt, az atya még munkát is talál neki Nicole, a pszichoanalitikus (Catherine Frot) rendelőjében. Chouchou apránként beilleszkedik, majd egy nap elmegy Clichybe, hogy megkeresse unokaöccsét, aki immár Vanessa néven a párizsi Apocalypse mulató kabaréjában énekesnő. Itt ismerkedik meg Stanislasszal, a rendőrnyomozóval (Alain Chabat). Kapcsolatuk szerelem első látásra.

A film elérhető a Netflixen.

The Artist – A némafilmes

1927-ben járunk, a némafilmek korszakában. George Valentin (Jean Dujardin) az egyik legnagyobb filmcsillag ekkortájt, akinek az élete tökéletesnek látszik: imádja a munkáját, élvezi a felé irányuló rajongást és beleszeret Peppy Millerbe, a feltörekvő és nem mellesleg gyönyörű színésznőbe (Bérénice Bejo), miután együtt dolgoztak egy filmen. Amikor Zimmer, a stúdiófőnök (John Goodman) felhívja sztárunk figyelmét arra, hogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, Valentin egyáltalán nem foglalkozik a fenyegetéssel. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film, ráadásul ez az új médium Peppy Millert emeli a legnagyobb sztárok közé, miközben George-nak küzdenie kell azért, hogy lépést tartson a változó világgal. Vajon sikerül megtartania valamit régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm őt is magával rántja a feledés homályába?

A film elérhető a Netflixen.

Hercule és Sherlock

A címbéli két név ne tévesszen meg senkit! Hercule és Sherlock nem a két híres nyomozó, hanem két kutya. Persze nem akármilyen négylábúakról van ám szó. Vámtiszt gazdájuk arra képezte ki őket, hogy kiszimatolják a hamis pénzt, így a két okos kutya azonnal felkelti Antoine Morand, a hírhedt hamispénz-kereskedő érdeklődését. Embereivel ugyanis éppen a marseille-i kikötőben készül üzletelni, amikor a hamis bankjegyeket tartalmazó ládát maga alá temeti egy ugyanolyan ládákból álló rakás. A gengszterfőnök ezért megbízza két emberét, Vincent-t (Christopher Lambert) és Brunót (Richard Anconina), hogy rabolják el Hercule-t és Sherlockot. A kétbalkezes gengszterek végrehajtják a feladatot, ám nem számolnak azzal, hogy a rendkívül okos kutyák hatalmas felfordulást okoznak és elképesztő helyzetekbe sodorják őket.

A film elérhető a Netflixen.

Családi ünnep

A család összegyűlik, hogy megünnepelje Andréa (Catherine Deneuve) hetvenedik születésnapját. Az asszonynak két fia és egy lánya van, a prűd Vincent (Cédric Kahn) és a szabad szellemű Romain (Vincent Macaigne), valamint a mentálisan instabil Claire (Emmanuelle Bercot), aki három éve eltűnt, és azóta semmit sem hallottak róla. Úgy tűnik, a fiúkkal minden rendben van: Vincent a családját is magával hozta, miközben Romain azt tervezi, hogy videóra veszi az összejövetel minden fontosabb pillanatát. Váratlanul azonban beállít Claire, akinek az érkezése felszínre hozza a régi sérelmeket.

A tévés sugárzásokon kívül a film elérhető a Netflixen és az HBO-n is.

A java még hátravan

Arthur (Fabrice Luchini) és César (Patrick Bruel) különböző egyéniségek, ugyanakkor gyermekkori barátok. Arthur egy elvált, neurotikus kémiatanár, aki egy egyetemi kórházban dolgozik, és szoros kapcsolatban áll tini lányával. César viszont bohém és nőcsábász fickó, aki állandó anyagi gondokkal küzd. Bizonyos félreértések sorozatát követően mindketten azt hiszik, hogy a másikuk halálos beteg, és alig néhány hónapja van hátra. Elhatározzák, hogy mindent félretéve bepótolják az elvesztegetett időt, és megosztják egymással hátralévő napjaikat.

A film elérhető az HBO GO-n.

Parfümök

Anne Walberg parfümőr mester, vérbeli francia „orr” (Emmanuelle Devos), aki szakmája csúcsán áll: csodás illatokat készít, melyeket számos vállalatnak ad el kisebb vagyonokért. Az életben viszont önző és temperamentumos díva, aki lábtörlőnek nézi az embereket. Guillaume, a tízéves lányát egyedül nevelő apa (Grégory Montel) az új, sorrendben a negyedik sofőrje – ám ő az egyetlen, aki szembe mer szállni vele. Anne valószínűleg pont ezért nem rúgja ki, így kettejük között fokozatosan kibontakozik egy különleges, kölcsönösen tanító és gyümölcsöző kapcsolat.

A film elérhető az HBO GO-n.