Rasszista Star Wars-rajongók támadják az új szereplőt, Ewan McGregor kiállt mellette

Az Obi-Wan Kenobi főszereplője és producere, valamint a Lucasfilm stábja nyilvánosan is megvédte az új széria inkvizítorát alakító fekete színésznőt.

A Lucasfilm még az új Obi-Wan Kenobi sorozat május 27-i debütálása előtt felhívta a széria egyik főszereplőjét, a Harmadik Nővért (más néven: Reva inkvizítort) alakító Moses Ingram figyelmét arra, hogy a Star Wars-rajongók rasszizmusának célpontja lehet – és sajnos valóban így is lett. Miután a hétvégén felkerült a Disney+ streaming platformra a széria első két része, a 27 éves fekete színésznő is online zaklatók kereszttüzébe került, akárcsak korábban az új Star Wars-trilógia fiatal főhősei, John Boyega és Kelly Marie Tran.

Moses Ingram az új Obi-Wan Kenobi sorozatban (forrás: Disney+)

 

A Star Wars franchise menedzsmentje viszont teljes mellszélességgel elítéli a rajongók körében tapasztalható rasszizmust. Moses Ingram elárulta, hogy a Lucasfilm az Obi-Wan Kenobi sorozat rendezőnője, Deborah Chow fel is készítette őt az online támadásokra. A színésznő taktikája egyébként a saját bevallása szerint igen egyszerű:

Számomra nem okoz gondot a blokkolás gomb.

Kedden a Star Wars-csapat hivatalosan is kiállt Moses Ingram mellett egy Twitter-bejegyzésben:

Büszkén üdvözöljük Moses Ingramet a Star Wars családban, és izgatottan várjuk Reva történetének kibontakozását. Ha bárkinek az a szándéka, hogy [a színésznő] itt nemkívánatosnak érezze magát, csak egy dolgot tudunk mondani: ellenállunk! Több mint 20 millió érző faj létezik a Star Wars-galaxisban. Ne válasszuk a rasszizmust!

Szolidaritását fejezte ki Ewan McGregor, az Obi-Wan Kenobi sorozat sztárja is, aki egy friss videóban felszólította a Csillagok háborúja-fanokat, hogy ha igazi rajongók, akkor fejezzék be a gyalázkodást. Az 51 éves skót színész azzal kezdte az üzenetét, hogy megköszönte az embereknek, hogy az Obi-Wan Kenobi „minden idők legnézettebb Disney+ premierje lett”. Ezután áttért a Moses Ingramot ért támadásokra, amelyeket egyértelműen elítélt. Sőt, még azoknak is beszólt, akik most dühösek, amiért egy olyan franchise, amelyben mindig is kiemelt szerepe volt a fekete színésznek (lásd: James Earl Jones mint Darth Vader ikonikus hangja, vagy Lando Calrissian és Mace Windu központi karaktere), továbbra is lehetőséget biztosít a fekete színészeknek a fontos szerepek eljátszására.

Úgy tűnik, hogy a rajongótábor egy része úgy döntött, online támadja be Moses Ingramet, és szörnyű, rasszista üzeneteket küldineki. Ma reggel hallottam néhányat közülük, és egyszerűen megszakadt a szívem. Moses egy briliáns színész. Ő egy briliáns nő. Teljesen elképesztő ebben a szériában, rengeteget hozzátesz a sorozathoz, rengeteget hozzá tesz a franchise-hoz. Egyszerűen felfordul a gyomrom attól, ami most történik. Csak annyit szeretnék mondani, mint a sorozat főszereplője, és mint a sorozat executive producere, hogy Moses mellett állunk. Szeretjük Mosest. Ha pedig zaklató üzeneteket küldesz neki, akkor szerintem nem is vagy Star Wars-rajongó! Nincs helye a rasszizmusnak ebben a világban! És én teljes mértékben Moses mellett állok.

Az Obi-Wan Kenobi sorozat első két epizódja május 27-én került fel a Magyarországon június 14-től elérhető Disney+ kínálatában. Csütörtökönként jönnek hozzá újabb részek, és hamarosan mi is közlünk róla kritikát itt a PORT.hun.

(via Deadline & Uproxx)