Saját modorosságába fullad a Valami Amerika sorozat

A sorozattá formált Valami Amerika annyira trendi akar lenni, hogy majd berosál, miközben egy életszagú mozzanata sincsen, viszont valamiért haragszik a környezetvédőkre.

A 2002-es Valami Amerika teljesen jól működő, korrekt vígjáték volt, egy jó értelemben vett közönségfilm, amiről azóta két bőrt is lehúztak. A második résznek még volt valami története, de a nehezen vállalható harmadik kizárólag a három főszereplő, Pindroch Csaba, Szabó Győző és Hujber Ferenc karizmájára és a köztük lévő, egyre halványuló kémiára épített. Herendi Gábor író/rendező/producer pedig nem engedte el a dolgot, és most egy vígjátéksorozattal jön az RTL+-ra, hogy kiaknázza azt, amit még ki lehet aknázni az eredeti ötletből. Nem meglepő módon a régi főszereplők közül csak Szabó Győző és Oroszlán Szonja tért vissza - és persze a nagy kék majom. Igaz, itt új főhősök vannak, megint három testvér, és mivel az idők változnak, a három tesóból egy lány.

Forrás: RTL

 

A nevezett három testvér az életművész csajozógép Marci (Ember Márk), aki influenszereken akar pénzt keresni, de mindenkinek tartozik, a sikertelen zenész és mindig mérges Zita (Trill Beatrix) és a környezetvédő pszichiáter Balázs (Király Dániel). Mivel mindegyiknek rosszul megy a sora, egy házban kell meghúzniuk magukat – plusz beköltöznek az influenszerek -, és mivel Marci a korábbról ismert gengszternek, Balának (Csuja Imre) tartozik legfőképp,

az adósságot úgy akarják rendezni, hogy megnyernek egy tehetségkutatót.

Eközben megismerjük Zénót (Brasch Bence), akiből apja, egy vegyipari cég gonosz vezetője valamiért sztárt akar csinálni ugyanabban a talent show-ban, de ez a figura most csak lóg a levegőben. És igen, Galaxis Talent Show a tehetségkutató neve, jobbat nem tudtak kitalálni – vagy direkt vették gagyira a nevet, csak nem nagyon jön át.  

Forrás: RTL Sajtóklub

 

Az itt kreatív producerként is dolgozó Herendi Gábor mindent kipipál, amit trendinek gondol, de a biztonság kedvéért azért idézőjelbe is teszi ezeket, kikacsintva ránk, hogy nahát, milyen cikik ezek az influenszerek, csakhogy a legtöbben nem szeretik, ha idegenek kacsintgatnak rájuk. A modern gengszter kriptovaluta-bányászattal és zsarolóvírussal keresi a kenyerét, csak unja, és ebben a világban csak úgy lehet eladni valamit – vagy úgy sem -, ha szerzel hozzá egy celebet. Például Update Norbit, aki meg is dolgozik a pénzéért rendesen, de a stáblistából kiderül, hogy egy bizonyos ponton Árpa Attila is önmagát adja majd, mert miért ne, és ha lúd, legyen kövér, itt a nagy név: Soltész Rezső!

Ha ez sem működik, akkor jöhet valami behányós, undi poén,

vagy lehet röhögni a balfék környezetvédőkön, mert milyen gáz, ha valaki aggódik a Föld jövőjéért. Hogy biztosan üljön a dolog, még egy Greta Thunberg hasonmást is szereztek hozzá. Ugye, milyen eredeti? Hát nem az, csak szörnyen modoros.

Igaz, ami igaz, valószínűleg senki sem az eredetiséget vagy a kifinomultságot várta el a Valami Amerika- filmek sorozattá konvertálása során, hiszen az eredeti „darabok” is elég vastag ecsettel dolgoztak. Ott is akadt bőven bunkó poén és elmaszatolt részlet, de ott legalább volt három szerethető főhős. A sorozat főszereplői olyanok, mintha egy Borsodi reklámból léptek volna ki, modoros, durván felvázolt, két szóval leírt karakterek – akárcsak mindenki más. Ami azért kár, mert a széria egyrészt technikailag rendesen össze van rakva – a főcímbetét Azahriah dalával például megtévesztően jó -, másrészt

jó színészekre aggatták rá ezeket a kidolgozatlan és cseppet sem szerethető karaktereket,

akikkel aztán nem is nagyon tudnak mit kezdeni. Jó karakterek híján az egyes epizódok gyakran topognak egy helyben vagy ismétlik önmagukat, az amúgy jól megírt párbeszédek üresen csengenek, miközben minden, amit ezek a figurák csinálnak, bosszantóan kiszámítható.

Még a bunkó poénokat és a kiszámítható fordulatokat sem bánnám, ha az egésznek lenne saját stílusa és tartana valahová, de nem úgy tűnik, hogy tart. A fő csapásvonal jól láthatóan a Galaxis Talent Show lesz, és

kapunk majd valami média- és showbizniszkritikát is,

és mivel Herendi szereti a zenés betéteket, lesz sok éneklés meg táncolás, amiből már az első két részben is sokkal több volt, mint kéne. Ja, és maga Azahriah, a magyar Taylor Swift is megjelenik majd szereplőként. Hogy ennél sokkal többre futja-e, nem tenném fel a házat, és elég sokat mond el a sorozatról, hogy pont Schobert Norbi a legviccesebb karakter benne.

Értékelés: 4/10

A sorozat október 18-án dupla epizóddal indult és utána hetente érkezik egy-egy friss epizód az RTL+-ra. A széria 10 részből áll.