Többen is tévétörténelmet írtak az Emmy-jelölésekkel

Nagyot nyerhet a The Last of Us, az Utódlás és az élőszereplős Star Wars-sorozatok is. A legtöbb jelölést az HBO érdemelte ki.

A 75. Emmy-díjakat, azaz a televíziós (ma már egyúttal streaminges) Oscart szeptember 18-án adják majd át, a jelöléseket pedig szerdán hirdették ki. A legnagyobb eséllyel idén is az HBO indulhat csatába, hiszen a kábeltévé és Max nevű streamingverziója nem kevesebb mint 127 nominációt szedett össze. Ez a szám ugyan tizenhárommal marad alatta a cég tavalyi jelöléseinek – de még így is több mint két tucattal több, mint ahány nominációt (százhármat) elért a nagy konkurenciának számító Netflix (a harmadik helyen az Apple TV+-t találjuk, szerény ötven jelöléssel).

Ami pedig a konkrét jelölteket illeti: az HBO nemrég zárult sikersorozata, az Utódlás tévétörténelmet írt azzal, hogy egyszerre három főszereplőjét is jelölték a „legjobb férfi főszereplő drámai sorozatban” kategóriában,

ami még egyetlen szériával sem történt meg korábban.

Brian Coxnak, Kieran Culkinnak és Jeremy Strongnak – egymáson kívül persze – Jeff Bridgesszel (A nagy öreg), Pedro Pascallal (The Last of Us) és Bob Odenkirkkel (Better Call Saul) kell versenyeznie a győzelemért.

Utódlás. Forrás: HBO Max


Hatalmas teljesítményt ért el egy másik HBO-sorozat, a The Last of Us is, hiszen összesen 24 jelölésével az első olyan élőszereplős videójáték-adaptáció lett az összes eddig készült közül, amelynek sikerült komolyabb elismerést kiérdemelnie. A népszerű széria főszereplője, Pedro Pascal pedig külön is pezsgőt bonthatott, hiszen pályája során most először kapott Emmy-jelölést – egyszerre rögtön hármat is (egyet a The Last of Usszal, egyet a Saturday Night Live vendégszereplőjeként, egyet pedig egy Patagonia: Life On The Edge Of The World című természetfilm-sorozat narrátoraként).

Habár a Disney+ „mindössze” negyven nominációt szedett össze, a cég által gyártott élőszereplős Star Wars-sorozatok nagyot mentek: összesen huszonkét jelölést érdemeltek. Ezek közül kilencet A mandalóri, nyolcat az Andor, ötöt pedig az Obi-Wan Kenobi nyert el. Kis szépséghiba, hogy ezek közül egyet sem találunk a fontosabb kategóriákban – elsősorban technikai és kevésbé jelentős írói jelölésekről van szó (az Andornak például a zenéjét, A mandalórinak a kaszkadőri munkáját, az Obi-Wan Kenobinak egyebek mellett a hangmérnöki teljesítményét emelték ki). A jelölések teljes listáját ide kattintva éritek el.


(via Variety, The Hollywood Reporter, Entertainment Weekly)