Újabb sorozatgyilkos érkezett a Netflixre

A nagy port kavart Dahmer-széria után újabb true crime tartalmat mutattak be a streamingóriás felületén: A másik nővér című filmben egy több száz rábízott beteget meggyilkoló ápolót ismerhetünk meg, az Oscar-díjas Eddie Redmayne alakításában.

A dán alkotó, Tobias Lindholm (akit az Emberrablás direktoraként és A vadászat, illetve a Még egy kört mindenkinek forgatókönyvírójaként ismerhetünk) által rendezett, a Netflixen október 26. óta streamelhető műben egy olyan embert követhetünk, aki együttérzésnek és önfeláldozásnak álcázta gyilkos pszichopata hajlamait. A kórházi ápolóként dolgozó Charles Cullen évtizedeken át, a nyolcvanas évek végétől a 2000-es évek elejéig több száz rábízott beteget gyilkolt meg a gyógyszeradagjuk manipulálásával.

Az általa elkövetett rémtettek közül a Variety szerint Cullen mindössze negyvenet ismert el, de az ügyet ismerők szerint halálos áldozatai száma nagyjából négyszázra tehető.

A másik nővérben egy okos húzással Eddie Redmayne formálja meg a sorozatgyilkost, akit eddig szerethető és kedves karakterek bőrében láthattunk (bár lehet, hogy az volt a félrecastingolás, lásd Színészek, akiktől falra mászunk című cikkünket).

 

Eddie Redmayne a filmben. Forrás: Netflix


Redmayne a Varietynek adott interjúban elmesélte, hogy nem azért mondott igent a szerepre, mert érdekesnek találta a kihívást, hogy a Legendás állatok-filmek főhőse, A nyomorultak lánglelkű ifjú forradalmára, A dán lány Lili Elbéje vagy A mindenség elmélete Stephen Hawkingja után valami egészen más figurát játszhat, hanem azért, mert Tobias Lindholm rendező meglátott benne valamit, ami miatt őt találta a legalkalmasabbnak. Hogy játéka minél hitelesebb legyen, a színész felvette a kapcsolatot az ügy kulcsfigurájával, a Charles Cullent lebuktató Amy Loughrennel, akit a filmben Jessica Chastain formál meg.

Ahogy az A másik nővér előzetesében is elhangzik, Cullen esetében az a leginkább hátborzongató, hogy

„úgy ölt embereket, hogy hozzájuk sem ért”,

illetve az, hogy annak ellenére, hogy több munkahelyén is gyanakodtak rá (összesen kilenc kórházban dolgozott), és számos helyen pletykáltak róla, hogy valami nem stimmel a betegei elhalálozásával, sokáig senki nem tett semmit ellene. Aztán a férfi már említett kollégája, a szintén nővérként dolgozó Loughren igent mondott a Cullen elleni nyomozás vezetőinek.

 


„A Netflix október 26-án bemutatott új filmje, A másik nővér (The Good Nurse) a Dahmerhez hasonló húzással él:

nem a sorozatgyilkost teszi meg főszereplőjének, nem akarja humanizálni ezt az őrültet,

helyette a munkába temetkező, amúgy súlyos szívbeteg Amy Loughren szemein keresztül látunk mindent. Azt, ahogy Charles megérkezik új munkahelyére, és a kissé visszahúzódó, de alapvetően jó fejnek tűnő fickó megkezdi a betegápolást. Aztán váratlanul meghal egy páciens, majd még egy…” – olvashatjuk az index.hu kritikájában a műről.


(via Variety)