Ünnepeld a vadvilág napját a legjobb természetfilmekkel!

A vadvilág március 3-i világnapja alkalmából összeszedtünk néhány izgalmas és látványos természetfilmet a streamingszolgáltatók kínálatából, köztük két ingyen megnézhető magyar alkotást.

Vad Magyarország - A vizek birodalma

A YouTube-on ingyen megnézhető Török Zoltán természetfilmes Oscar-díjra jelölt, 20 fesztiváldíjjal jutalmazott alkotása, amely lenyűgöző képi világával és sodró történetével méltón jeleníti meg Magyarország tájait, állatvilágát és természethez kötődő hagyományait. A négy évszakon átívelő, több mint húsz hazai helyszínen forgatott film évtizedek óta az első, hazánk vadvilágát átfogóan bemutató produkció. A narrátor: Kulka János.

Vad Szigetköz - A szárazföldi delta

Mosonyi Szabolcs lenyűgöző filmje Magyarország nyugati kapujához kalauzolja el a nézőt. Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát a hegységekből kilépő Duna hozta létre, ám a folyó napjainkban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: vajon megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát? Itt minden a vízhez kötődik, amely szállít, táplál, s egyben lakóhely, bölcső és menedék. A távoli hegyekből növények magvai érkeznek, a mellékágakban halak ívnak, az ivadékok a halbölcsőben nevelkednek, télen a mélyebb folyószakaszokban vermelnek. A nedves, sásos rétet apró emlősök lakják, a nádasban madarak fészkelnek, a rét fölött, a vízen és a víz alatt vadásznak.

A többszörösen díjnyertes természetfilm két főszereplője az európai hód és a nagy kormorán. A narrátor: Szersén Gyula.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

A brit televíziózás legendája legutóbbi netflixes filmjében elmeséli életének és a Föld evolúciójának a történetét, miközben gyászolja az elveszett vadont, és elmondja, hogyan képzeli el a jövőt. „Hatásvadász, melodramatikus és szántszándékkal torokszorító David Attenborough új dokumentumfilmje?” – tettük fel a kérdést a kritikánkban. „Kétségtelenül az. (…) Vagyis azt sulykolja belénk kíméletlenül, hogy ha nem vigyázunk, ugyanaz lesz a történet vége: üresen kongó, lepusztult panelházakon és iskolákon fog újra kinőni némi gyér növényzet, de azt emberi szem már nem fogja látni...” 

Our Planet - Bolygónk csodái

A Netflix 8 epizódból álló sorozatának is Sir David Attenborough a narrátora, és hasonló szellemiségben készült, mint a brit tévés legenda saját filmjei. A széria bejárja a természet csodás helyeit, feltárja a jéggel borított síkságok, buja dzsungelek és végtelen óceánok világát, és bemutatja, hogyan alakítja át az ember azt a helyet, amit otthonnak hívunk – a Földet. A gyönyörű élőhelyek bemutatása mellett az alkotók célja, hogy felhívja a figyelmet arra, miként befolyásolja a globális felmelegedés az állatvilágot, és inspiráljon bennünket arra, hogy közösen tegyünk természeti értékeink megóvásáért.

Éjszaka a Földön

Az éj leple alatt legalább olyan izgalmas dolgok történnek az állatvilágban, mint nappal, csak megmutatni volt sokkal nehezebb – eddig. A Netflix sorozatának alkotói a legújabb, minimális fény mellett is hatékony kamerákkal rögzítették az állatok éjszakai életét. Minden epizód más és más egzotikus helyre viszi el a nézőt az afrikai szavannáktól a sarkvidéken át a sivatagig.  

A madarak tánca (Dancing With the Birds)

A Netflix mindössze 50 perces filmjében beleshetünk egzotikus madarak szerelmi életébe, vagyis abba, hogy a hímek milyen trükkükkel próbálják meghódítani a nőstényeket az extravagáns tánctól a díszes fészkek építéséig. A Stephen Fry által narrált széria a témája ellenére nyugodtan ajánlható a gyerekeknek is.