Ünnepeld filmekkel a 67 éves Denzel Washingtont!

1954. december 28-án született, azaz kedden ünnepli 67. születésnapját az egyik legkarizmatikusabb hollywoodi sztár, Denzel Washington. Ennek örömére megnéztük, mely filmjei streamelhetők.

Az 54. hadtest (1989)


Dúl a polgárháború Észak-Amerikában. A „kékkabátos” Robert Gould Shaw ezredest (Matthew Broderick) megbízzák, hogy szervezze meg az első, feketékből álló egységet. A Massachusetts állambeli önkéntes alakulat, az 54. hadtest katonái szökött rabszolgákból és szabad polgárokból állnak. A fehér nemesi családból származó Shaw elhatározza, hogy az általános vélekedéssel szemben bebizonyítja: a feketékből is lehet jó katonákat faragni. Legfőbb segítőtársa Trip, egy szökött rabszolga (őt játssza Washington, első Oscar-díjas szerepében), valamint John Rawlins (Morgan Freeman), aki sírásóból lett katona. Lelkesedésük átragad a többiekre is – de vajon elég lesz-e ez a diadalhoz?

Elérhető: Netflix

A tűzben edzett férfi (2004)


Gyerekrablási hullám söpör végig Mexikón. John Creasy (Washington), az egykori CIA-ügynök barátja rábeszélésére elvállalja Samuel Ramos iparmágnás (Marc Anthony) gyermekének, a kilencéves Lupitának (Dakota Fanning) a védelmét. Creasy nagy nehezen összebarátkozik a kislánnyal, ám minden igyekezete ellenére elrabolják mellőle, ő pedig kis híján meghal. Egy elszúrt csereakció után a rendőrség lemond a gyerekről. A lány édesanyja, Lisa (Radha Mitchell) továbbra is megbízik Creasyben, és arra kéri, szabadítsa ki a lányát.

Elérhető: Amazon Prime

A belső ember (2006)


Ebben a Spike Lee által rendezett bűnfilmben a rejtélyes Dalton (Clive Owen) kiagyalja a tökéletes bankrablás tervét, és merész akciója során több tucat embert ejt túszul az épületben. Frazier, a kőkemény nyomozó (Denzel Washington, ki más?) kapja a feladatot, hogy tárgyaljon a zseniális bűnözővel. Ahogy a veszedelmes macskaegérjáték kezd kibontakozni, Frazier gyanút fog, hogy ebben az ügyben talán nem minden az, aminek látszik. Ráadásul felbukkan a színen a felsőbb érdekeket képviselő Madeleine (Jodie Foster), aki kiszámíthatatlanságával még tovább bonyolítja az amúgy is robbanásveszélyes helyzetet…

Elérhető: Amazon Prime / HBO GO

Amerikai gengszter (2007)


Ridley Scott gengszterfilmjének főhőse Frank Lucas (Washington, ritka negatív szerepeinek egyikében), aki Harlem egyik fekete főgengszterének hallgatag sofőréből agyafúrtságának köszönhetően váratlanul a belvárosi drogkereskedelem ura lesz – hamarosan pedig nemcsak az alvilágot uralja, de a legális társasági élet szupersztárjává is válik. Richie Roberts (Russell Crowe), a társai által lenézett becsületes zsaru felfigyel Lucasra, és magányos harcosként veszi fel vele a harcot. Mindkét férfi szigorú erkölcsi kódex szerint él, csak a törvény két ellenkező oldalán – végső összecsapásuk elkerülhetetlen, és csak az egyikük kerülhet ki belőle győztesen.

Elérhető: Amazon Prime / HBO GO

Száguldó bomba (2010)


Egy tehervonat száguld a végtelen amerikai tájon, tartálykocsijában rendkívül mérgező vegyi anyaggal, ami egy egész várost elpusztíthat. A halálos teher feltartóztathatatlanul robog előre. Minden szakértő tudja: ha nem sikerül időben megállítani a szerelvényt, a következő éles kanyarnál kisiklik, felborul, és a gáz a levegőbe kerül. A vasúttársaság két alkalmazottja, a veterán, nyugdíj előtt álló Frank (Washington) és a fiatal, kitörési lehetőségeket kereső Will (Chris Pine) egy másik vonattal a „szökevény” nyomába ered. Sem főnökeik, sem a katasztrófaelhárítás vezetői nem bíznak bennük, pedig Frank tapasztalata és Will fiatalos lendülete lehet a megoldás, hogy egy végső, őrült hajszában megmentsék a pusztulásra ítélt várost.

Elérhető: HBO GO

Kényszerleszállás (2012)

Forrás: UIP


Whip Whitaker (Denzel Washington), a tapasztalt pilóta a csodával határos módon kényszerleszállást hajt végre gépével egy légi katasztrófát követően, s így megmenti csaknem az összes utasa életét. A baleset után Whipet hősként ünneplik, de ahogy egyre több részletre derül fény, egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy igazából kinek vagy minek a hibája volt az, ami a repülőn történt. A férfi vérében ugyanis a balesetet követően alkohol és kokain jelenlétét mutatja ki a vizsgálat, ő azonban ragaszkodik hozzá, hogy ez nem befolyásolta a képességeit.

Elérhető: Netflix / Amazon Prime

Védhetetlen (2012)

Forrás: UIP-Duna Film.


Az elmúlt öt évben Matt Weston (Ryan Reynolds) egy eldugott, eseménytelen fokvárosi poszton teljesített szolgálatot. Noha már nagyon szeretne teljes képesítésű ügynök lenni, és évek óta várja a lehetőséget, hogy bizonyítson, egyelőre be kell érnie azzal, hogy őrzi a CIA védett házát. A ház első és egyetlen lakója viszont a legveszélyesebb ember, akivel valaha találkozott. Tobin Frost (Washington) csaknem egy évtizeden át bujkált sikeresen üldözői elől.

A CIA egyik legjobb ügynöke, a volt hírszerzőtiszt katonai információkat adott el mindenkinek, akinek volt elég pénze.

Titkokat árusított Észak-Koreának, terrorista sejteket segített, felmérhetetlen károkat okozott az Egyesült Államoknak. És most egy titokkal tért vissza. Ahogy Frostot beszállítják a kihallgatásra, zsoldosok érkeznek és ízekre szedik Weston védett házát. Az őrnek és a rabnak épphogy csak sikerül megmenekülnie, és rájönnek, hogy a támadókat terroristák küldték, vagy valaki az ügynökségből, aki bárkit elpusztít, aki az útjába áll. Most Westonon a sor, hogy kiderítse, kiben bízhat meg, mielőtt mindkettejüket kiiktatják a játékból.

Elérhető: Netflix / Amazon Prime

2 kaliber (2013)


Trench (Washington) a kábítószer-ellenes hivatal ügynöke, Steadman (Mark Wahlberg) pedig a haditengerészet nyomozója. Feladatuk, hogy beépüljenek a maffia soraiba. Az egyetlen probléma, hogy a két férfi kölcsönösen mit sem tud a másik dolgairól. Amikor az útjuk keresztezi egymást, Trench és Steadman nemcsak egymást, olykor saját magukat is átverik, becsapják, miközben igazából a mexikói maffiavezér vezeti meg őket. Amikor rájönnek, hogy a feletteseik kijátszották őket, össze kell fogniuk, hogy élve megússzák a veszélyes kalandot.

Elérhető: Netflix

A hét mesterlövész (2016)


Adott egy álmos kisváros, Rose Creek, amit az iparmágnás Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard) tart elnyomás alatt. A város kétségbeesett lakói, élükön Emma Cullennel (Haley Bennett), egy sor törvényen kívülihez fordulnak segítségért. A csapat tagjai között akad fejvadász, szerencsejátékos és bérgyilkos is: Sam Chisolm (Denzel Washington), Josh Faraday (Chris Pratt), Jóéjt Robicheaux (Ethan Hawke), Jack Horne (Vincent D'Onofrio), Billy Rocks (Byung-Hun Lee), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) és Véres Aratás (Martin Sensmeier) feladata lesz leszámolni Bogue-gal. Ahogy a végső összecsapásra készülnek, a hét mesterlövész ráébred, hogy amiért küzdenek, az több a puszta fizetségüknél.

Elérhető: Netflix / HBO GO / Horizon Go

Kerítések (2017)

Forrás: Amazon Prime


Troy Maxson (Washington) az 1950-es évek Amerikájában él, Pittsburgh egyik afroamerikaiak lakta negyedében. Az egykori „Néger” baseball-liga játékosa szemetesként keresi meg a napi betevőt. Munkája unalmas és egyhangú, a lelkét is kidolgozza. A mindennapi kemény robot után felesége és barátai jelentik számára a másik világot. Rose-zal együtt megpróbálják egyengetni két fiuk jövőjét: egyikük zenész akar lenni, a másik az amerikai futballban próbál karriert befutni. Az August Wilson színdarabjából készített adaptáció női mellékszereplőjeként Viola Davis 2017-ben megkapta az Oscar-díjat.

Elérhető: Amazon Prime

A Védelmező 2. (2018)

Egy titkos ügynöknek elege lett. Robert McCall (Denzel Washington) azt hitte, visszavonulhat a harctól, de rá kell jönnie, hogy számára most kezdődnek csak az igazán veszélyes évek. Legyőzhetetlen, kemény és keserű – de ha azt látja, hogy az erősebbek a gyengébb ellen fordulnak, akkor közbelép, és nem érdekli a túlerő. Sosem alszik. Éjszaka egy nagyváros sötét utcáit járja, és figyel. És ha bajt szimatol valahol, már indul is… A 2014-es A Védelmező folytatása, szintén Antoine Fuqua rendezésében.

Elérhető: Netflix

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!