10 dolog, amit nem tudtál a Beverly Hills 90210-ről

1990. október 4-én került adásba a Fox csatornán a Beverly Hills 90210 című sorozat első epizódja, azaz kamaszkorunk kedvenc tini szappanoperája kereken harmincéves. Ennek örömére íme tíz érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. Amikor a Brendát játszó Shannen Doherty 1994-ben távozott a szériából, a producerek gyorsan akartak keríteni valakit, aki (egy másik női karakter bőrébe bújva) kitölti a figura távozása nyomán keletkezett űrt. A tévések első jelöltje Drew Barrymore volt, aki azonban visszautasította a lehetőséget, mivel inkább a filmes karrierjére akart koncentrálni. Egy darabig Alyssa Milano is versenyben volt, majd mégis inkább Alicia Silverstone-t kérték fel – ő azonban szintén nemet mondott. Végül Tiffani Thiessen lett a befutó, akinek a karakterét, Valeria Malone-t az 1994 őszén indult ötödik évadban vezették be, és ezután maradt egészen a sorozat végéig, azaz a tizedik évad 27. epizódjáig.

2. A végül Andreát alakító Gabrielle Carteris eredetileg Brenda szerepére jelentkezett, mert úgy gondolta, jó esélyekkel indul, mivel a karakterhez hasonlóan a való életben neki is van egy ikertestvére. Ezenkívül Luke Perry és Tori Spelling is mást szeretett volna játszani: Perry Steve Sanderst (őt Ian Ziering formálta meg), Spelling pedig Kellyt (Jennie Garth figuráját) – mint azt minden rajongó bizonyára pontosan tudja, a színész a szívtipró Dylan, a színésznő pedig a tartózkodó Donna szerepét kapta meg.

3. Dylan figuráját az alkotók csak hat epizódban akarták szerepeltetni, mivel a vezetőség nem volt elégedett sem a karakterrel, sem Luke Perry színészi képességeivel. Aaron Spelling executive producer az első részekben saját zsebből fizette ki a fiatal színész gázsiját, és miután a közönség pozitívan reagált Dylanre és az őt megformáló Perryre is, a Fox csatorna vezetői belementek, hogy állandó szereplő legyen.

4. A Scott Scanlont megformáló mindössze 16 éves színész, Douglas Emerson időközben kiábrándult a színészkedésből, és saját maga kérte, hogy távozhasson a sorozatból. Az alkotók nem túl nemes bosszút állva a srácon a második évad közepén úgy írták ki a figuráját, hogy az SPOILER! a saját szülinapi buliján véletlenül agyonlövi magát egy pisztollyal, és ezt szokatlan módon végig mutatták is a képernyőn. Emersonnak ezt követően valóban a Beverly Hills 90210 maradt az utolsó filmes/tévés munkája: az egykori gyerekszínész azóta visszavonult a színészettől, egy ideig az amerikai légierőnél szolgált és családot alapított.

5. A Beverly Hills 90210 eleinte nem találta meg a közönségét, és nem hozott túl fényes nézettségi adatokat. A pár évvel azelőtt indul Fox csatorna végül úgy oldotta meg a helyzetet, hogy

az első évad kifutása után 1991 nyarán nem a korábbi epizódokat kezdték ismételni, hanem új nyári részeket forgattak, amelyek vonzóbbnak bizonyultak a többi csatornán látható ismétlésekhez képest, így a nézők ráharaptak a sorozatra, és vele maradtak az őszi szezonban is.

De előtte már az is jót tett a széria nézettségének, hogy a többi tévével ellentétben a Fox az Öbölháború 1991 február végi befejezésekor politikai tartalom helyett a Beverly Hills 90210-et rakta be abba a műsorsávba, amikor a többi csatorna hírműsorokat adott, így gyakorlatilag nem volt vetélytársa.

6. A forgatás kezdetekor Shannen Doherty 19, Jennie Garth 18, Tori Spelling 17, Jason Priestley 20, Luke Perry 23, Brian Austin Green 17, Ian Ziering 26, Gabrielle Carteris pedig már 29 éves volt.

Forrás: Mikel Roberts / Sygma via Getty Images

 

7. Az Andreát alakító Gabrielle Carteris lett 2016-ban a SAG-AFTRA (Screen Actors Guild and the American Federation of Television and Radio Artists), azaz a hollywoodi színészszakszervezet elnöke. Egyik első intézkedéseként Carteris elérte, hogy a színészek kérésére az őket listázó szórakoztató website-ok (például az IMDb) kötelesek legyenek eltávolítani az illető születési dátumát az adatlapjáról. A színésznő ekkor egy közleményben kinyilvánította, hogy ezennel végre vége az életkor alapú diszkriminációnak Hollywoodban. Carterist annak idején

sokat cukkolták, hogy több mint egy évtizeddel idősebb, mint az általa játszott gimnazista.

(A sztár egyébként jól végezheti az érdek-képviseleti munkát, mivel 2019-ban másodjára is újraválasztották.)

8. Talán nem mindenki emlékszik, de a Beverly Hills 90210-ben a későbbi kétszeres Oscar-díjas színésznő, Hilary Swank is szerepelt. Egy Carly Reynolds nevű figurát játszott, de a producerek meglepő módon nem voltak elégedettek a teljesítményével, és annak ellenére, hogy két teljes évadra szólt a szerződése, 16 epizód után kirúgták. Biztos azóta is bánják!

9. Az 1990 és 2000 között kerek tíz éven át futott Beverly Hills 90210-hez (a 2008-ban indult, öt évadot megért reboot, a 90210 után) forgattak egy rendhagyó folytatást. A 2019 nyarának végén adásba került, hatrészes BH90210-ben a törzsgárdából visszatért Gabrielle Carteris, Shannen Doherty, Jennie Garth, Brian Austin Green, Jason Priestley, Tori Spelling és Ian Ziering, akik egytől egyig saját magukat alakítva azt játszották el, hogy 29 évvel a sikersorozat után rebootot akarnak forgatni hozzá.

10. Az önreflexív, nosztalgikus BH90210-ből Luke Perry fájó módon hiányzott. A színész 2019. március 4-én halt meg, mindössze 52 évesen, stroke következtében. Perry utolsó sorozata a Riverdale lett (a bűnügyi tiniszériában immár apukaszerepben volt látható), a vásznon pedig utoljára 2019 nyarán tűnt fel posztumusz, Quentin Tarantino Volt egyszer egy… Hollywoodjában.


(via IMDb)