10 dolog, amit nem tudtál a Csupasz pisztolyról

Leslie Nielsen már közel tíz éve nincs köztünk, de ezen a filmjén bármikor jólesik újra nevetnünk (és a napokban meg is tehetjük). Hogy az élmény még emlékezetesebb legyen, íme tíz érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. A Csupasz pisztoly a kultikus Nagyon különleges ügyosztály című rendőrös sitcom nagyjátékfilmes folytatása. De mivel a nyolcvanas években nagyon mentek a Rendőrakadémia filmek, és az alkotók nem akarták, hogy összekeverjék velük a művüket, a széria eredeti címe, a Police Squad! helyett átkeresztelték. David Zucker rendező egyszer elmondta, hogy volt egy listájuk vagy húsz lehetséges új címmel, amiről azért választották pont a Csupasz pisztolyt, mert „annyival többet ígér, mint amennyit végül teljesít”. (Vicces egyébként, hogy az alkotók pont a részben azonos címet akarták elkerülni, de van egy western, aminek szintén Naked Gun a címe – igaz, az 1956-os.)

2. Az eredeti sorozatnak állít emléket a filmverzióban az a poén, amikor bepillantást nyerünk Frank Drebin hűtőjébe, ahol a sok régi étel között láthatunk egy majonézt, 1982-es lejárati dátummal: ebben az évben indult (és sajnos zárult is) a Nagyon különleges ügyosztály.

3. David Zucker emlékei szerint a gyártó stúdió ragaszkodott hozzá, hogy legyen a szereposztásban egy Oscar-díjas: így került képbe George Kennedy, aki egyébként is nagyon meg akarta kapni Ed Hocken szerepét, ha már arra nem volt lehetősége, hogy a Zucker testvérek egyik előző filmjében, az Airplane! című paródiában viccet csináljon saját magából (a színész ugyanis benne volt az Airport című repülős katasztrófafilmben és mindhárom folytatásában, amelyek kifigurázásaként az Airplane! született). Kennedy egyébként az 1967-es Paul Newman-film, a Bilincs és mosoly mellékszerepéért kapott Oscart.

4. Mrs. Nordberg szerepét a Csupasz pisztolyban Susan Beaubian játszotta, aki hosszú évekkel később szerepelt az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy című sorozatban is. A színésznő filmbeli férjét pedig ugye nem más alakította, mint az 1994-ben volt felesége és annak új élettársa meggyilkolásával vádolt O.J. Simpson.

5. A Priscilla Presley által megformált Jane Spencer szerepére először Bo Dereket (Bombanő, Tarzan, a majomember) nézték ki a filmesek.

6. Az a jelenet, amikor Frank először találkozik Jane-nel, a Kedvesem, isten veled! című 1975-ös Raymond Chandler feldolgozás paródiája. Nemcsak Frank belső monológja idézi Philip Marlowe híres narrációját, de az alkotók vizuálisan is felidézték a képsort a lépcsőn lelibegő vörös ruhás nővel, aki később csábítóan néz vissza a detektívre. (Az ide kattintva megnézhető előzetesben láthatunk részleteket az eredeti jelenetből.)

7. Amikor pedig Drebin Ricardo Montalban figurájával, azaz a főgonosz Vincent Ludwiggal találkozik első alkalommal, az a szekvencia a Halálos játszma című híres Bruce Lee-film (ebben hordja a kultikus sárga overált) megfelelő jelenetét ismétli meg (és persze csavarja ki), amelyben a negatív karakter szintén egy harcoshalat etet.

8. Ted Olsen alakját pedig az alkotók a James Bond filmekből kölcsönözték, hiszen Q-hoz hasonlóan ő is kütyüfelelős: Olsen adja például Frank Drebinnek a kilőhető mandzsettagombokat. Ezenkívül a Csupasz pisztoly nyitójelenete is a 007-es filmek előtt való tisztelgés: az itt megjelenő nemzetközi terroristacsoport a Bond opusok S.P.E.C.T.R.E. nevű szervezetét idézi.

9. Egy további, egészen meglepő kikacsintás a filmben az a rész, amikor Frank a baseballmeccsen elmegy vécére, és ott találkozik egy kövér férfival, akit megüt. Ezzel az alkotók a Monty Python híres jelenetére utalnak, amikor egy étteremben egy szörnyen túlsúlyos ember annyit eszik, hogy végül kidurran – a Csupasz pisztoly-beli elhízott figura ugyanolyan ruhát és frizurát visel, mint a Monty Python-féle.

10. Amikor ugyanezen a baseballmeccsen Frank átveszi a játékvezető szerepét, az ütőjátékos véletlenül úgy fejbe kólintja az ütőjével, hogy hősünk több métert esik hátra. Ezt a poént nem más javasolta az alkotóknak, mint Mel Brooks, az Űrgolyhók, a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme és a Drakula halott és élvezi rendezője, aki az utóbbi filmben szintén dolgozott együtt Leslie Nielsennel.


(via IMDb)