10 dolog, amit nem tudtál a Gattacáról

Andrew Niccol első és eddigi legjobb nagyjátékfilmje kiváló sci-fi, amit szerencsére rendszeresen elővesznek a tévék. Tudtad, hogy a Gattaca forgatásán jött össze Ethan Hawke és Uma Thurman? További érdekességek cikkünkben.

1. Miután Vincenttel (Hawke) identitást cserélnek, a Jude Law által alakított Jerome megkéri a többieket, hogy a keveredés elkerülése végett szólítsák inkább a második keresztnevén, Eugene-nak, amely név görög eredetű, és az a jelentése, hogy nemes születésű, előkelő. Mindez utalás a film központi témájára, az eugenikára, amely irányzat az ember öröklődő testi és szellemi tulajdonságainak javítása érdekében végzett beavatkozásokat hirdeti.

2. Uma Thurman (Irene) és Ethan Hawke az 1996-os forgatás során a valóságban is egymásba szerettek. 1998-ban házasodtak össze, majd két közös gyermekük született: a Stranger Thingsből ismert, házasságkötésük évében született Maya Hawke és a jelenleg húszéves Levon Thurman-Hawke, aki idén fog bemutatkozni színészként a The Crowded Room című sorozatban. Uma Thurman és Ethan Hawke sajnos 2004-ben elváltak.

3. A NASA tudósai 2011-ben megszavazták, hogy

ez a leghitelesebb tudományos-fantasztikus film, ami addig készült.


4. A Gattacában látható legtöbb futurista épület valójában meglehetősen öreg. Több ház is az ún. brutalista építészeti stílust képviseli, ami az ötvenes években vált népszerűvé. De a Jerome és Irene beszélgetése alatt a hátuk mögött látható hatalmas boltívek például a Los Angeles-i Sepulveda-gát részei, amit 1941-ben adtak át.

5. A Gattaca cím

kizárólag olyan betűkből áll, amelyek a DNS összetevőinek a kezdőbetűi (guanin, adenin, timin és citozin),

ami a Eugene névhez hasonlóan szintén egy fontos utalás a filmben.

6. Ehhez hasonlóan a Jerome lakásában látható csigalépcső alakja is a DNS-lánc spirális formáját idézi.


7. A Gattaca volt az azóta komikaként nevet szerzett Maya Rudolph (Koszorúslányok, Saturday Night Live) nagyjátékfilmes debütálása. Egy nővért játszik, akinek mindössze egy mondat jutott (megkérdezi az épp világra jött Vincent édesanyjától, hogy milyen nevet szeretne adni a gyereknek), és még az arca sem látszik, mert eltakarja a szájmaszk.

8. Jerome Eugene Morrow szerepére először Johnny Deppet kérték fel, ő azonban nemet mondott, hogy inkább A halál ára című, szintén 1997-es filmdrámában szerepeljen, Marlon Brando oldalán. Szerintünk nem volt jó csere!

9. A film cselekménye szerint Vincent alacsonyabb Jerome-nál, ezért át kell esnie egy fájdalmas műtéten, hogy korrigálják a magasságkülönbséget.

A valóságban azonban a Vincentet alakító Ethan Hawke egy centivel magasabb, mint a Jerome-ot megformáló Jude Law (Hawke 179, Law 178 centi).

10. Nem a Gattaca az egyetlen kilencvenes évekbeli kultfilm, amelyben valaki felveszi egy Jude Law által alakított figura személyazonosságát. A másik A tehetséges Mr. Ripley, amelyben Matt Damon játssza az imposztort.


(via IMDb)