10 dolog, amit nem tudtál a Guy Ritchie-féle Úriemberekről

Tudj meg mindent, amit lehet a filmről, ami pár éve sikerrel idézte fel A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, illetve a Blöff rendezőjének régi dicsőségét. Ma este a tévében!

1. A film két legnagyobb neve Hugh Grant és Matthew McConaughey volt, akik viszont a forgatáson egyáltalán nem találkoztak. Grantnek szinte csak Charlie Hunnammel voltak jelenetei, amelyeket öt nap alatt vettek fel. Mivel azonban a karakternek jó sok monológ jutott, ezen idő alatt a színésznek több mint 40 oldalnyi szöveget kellett memorizálnia.

2. Az említett hosszú monológok minél sikeresebb felidézése érdekében Hugh Grant cselhez folyamodott, és puskákat írt magának. A nagymonológja felvétele előtti éjszaka azonban feltörték az autóját, és a tolvaj a forgatókönyvön kívül valamiért Grant puskáit is magával vitte – szóval a színésznek végül e nélkül kellett boldogulnia a forgatáson.

3. 2020 októberében Guy Ritchie bejelentette, hogy megírta a film minisorozat-verzióját, amit 2022 májusában a Netflix vett meg.

A Kaya Scodelario, Theo James, Joely Richardson és Vinnie Jones főszereplésével készült széria valamikor 2024 folyamán debütál.


4. Rosalind szerepét eredetileg Kate Beckinsale-re osztották, de a színésznő két héttel a forgatás kezdete előtt lemondta a szereplést, családi okokra hivatkozva (állítólag megbetegedett az egyik rokona). A stáb szerencséjére azonban Guy Ritchie-nek akkorra már megvolt a beugró embere a szerepre a Downton Abbey című sorozatból ismert Michelle Dockery személyében.

5. Dockeryt tehát nem érte teljesen váratlanul a felkérés, ám így is be lett dobva a mély vízbe: szinte az összes monológját vagy a forgatás napján írták meg, vagy ha már meg volt írva, még biztos, ami biztos alapon jól átírták a helyszínen

– szóval szegény színésznőnek folyamatosan magolnia kellett még az utolsó pillanatokban is.

6. A film főszerepét alakító Charlie Hunnamet szintén egy sorozatból, a Kemény motorosokból ismerhetjük, ami az egyik jelenetben kapott egy kis tiszteletadást. Amikor Matthew McConaughey figurája azt mondja a Hunnam által játszott Raynek, hogy találja meg és vigye vissza Laurát, a férfi válaszul a „vettem” („I accept that”) kifejezést használja – akárcsak a Kemény motorosok egyik karaktere (Michael Ornstein Chuckyja), akinek ez szinte már a szavajárása.


7. Az említett Laurát a filmben nem más játssza, mint Eliot Sumner: annak a Stingnek a lánya, aki szerepelt Guy Ritchie debütáló munkájában, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsőben.

8. Ehhez hasonló finom utalások találhatóak még szép számmal az Úriemberekben. Matthew McConaughey karaktere, Mickey például ugyanúgy a magas minőségű marihuána bizniszben utazik, mint A Ravasz, az Agy… Winstonja és bandája.

Emellett feltűnik a filmben egy machete is

(a fiatal Mickey vériszamos múltjáról mesélő egyik flashbackben), amely eszköznek szintén fontos szerep jutott az első Ritchie-munkában (Willie és Szappan is használja), ráadásul a mérete és a formája is megegyezik a később az Úriemberekben láthatóéval. Ehhez hasonlóan az Edző tinicsapata által használt símaszkok is A Ravasz, az Agy...-at idézik – ott Tom, Szappan, Eddy és Dudva használják a rablás során.

9. Ez valószínűleg nem szándékos utalás, csak praktikusan alakult így, de az Úriemberek temetői jelenetét ugyanabban a temetőben vették fel, ahol a Ritchie-féle Sherlock Holmes vonatkozó epizódját is.

 

Olvasd el a filmről írt kritikánkat is!

Úriemberek - Nem egy Blöff, de így is baromi jó

Guy Ritchie visszatért a gyökereihez, majd gyorsan át is lépte őket: új filmjének hősei már befutott, elegáns gazfickók háromrészes öltönyben, de maga a kissé túlbonyolított történet nagyon is szórakoztató

Tovább


10. Eddig a filmig nem derült ki róla, de itt nyilvánvalóvá vált, hogy Guy Ritchie hatalmas divatbolond. Az Úriemberek minden egyes szereplőjének rendkívül alaposan tervezte meg az outfitjét, de olyan szinten, hogy Charlie Hunnammel például személyesen ment el shoppingolni Londonban, és együtt választották ki Ray ruháit. Colin Farrell Edzőjének vastag keretes szemüvege egy ritka vintage darab, az általa és tinicsapata tagjai által viselt melegítők pedig egyedileg lettek megtervezve.

Hugh Grant szemüvege Ray Ban, aminek kicserélték a lencséjét egy vörös szűrősre, hogy a figura kapjon egy kis baljós kisugárzást.

Amikor pedig Henry Golding a saját Louboutin cipőjében jelent meg a forgatáson, az annyira megtetszett a rendezőnek, hogy az előzetes tervek ellenére megbeszélte az operatőrrel, hogy a cipőket is komponálja bele a képbe.


(via IMDb)