10 dolog, amit nem tudtál A herceg menyasszonyáról

Mindig örömünnep, ha gyerekkorunk kedvenc meséjét leadja valamelyik tévécsatorna. Hogy még jobb legyen az élmény, tudj meg mindent a forgatás kulisszái mögül!

1. Amikor a Fezziket alakító André, az óriástól egyszer megkérdezték, mit élvezett legjobban a forgatáson, gondolkodás nélkül azt válaszolta, hogy azt, hogy senki sem bámulta meg vagy mutogatott rá.

2. Amikor azt a jelenetet forgatták, amelyben Rugen gróf fejbe vágja Westley-t, Cary Elwes arra biztatta kollégáját, Christopher Guestet, hogy adjon bele mindent – a dolog végül annyira jól sikerült, hogy Elwes a kórházban kötött ki, és egy nap erejéig le kellett állítani a forgatást.

3. Fezzik szerepére egyébként Arnold Schwarzenegger és Liam Neeson is esélyes volt. Előbbi színész még akkor került képbe, amikor a hetvenes években akarták megfilmesíteni William Goldman mesekönyvét. Akkor sajnos nem jött össze, később pedig Schwarzenegger már túl nagy sztár volt, nem engedhette meg magának a produkció. Neeson pedig azért esett el a szereptől, mivel 193 centiméteres testmagasságával túl alacsonynak találták. (Mondjuk André, az óriás 2 méter 26 centi volt, szóval jogos!)


4.
Vizzini Wallace Shawn előtt majdnem Danny DeVito lett (amitől Shawnnak egyébként durva kisebbrendűségi komplexusa támadt, pedig még az sem volt tisztázott, hogy DeVitót valóban felkérték, vagy csak felmerült a neve). Westley pedig lehetett volna Christopher Reeve is.

5. Boglárka szerepére meghallgatták Uma Thurmant (csak nem találták elég „hercegnősnek” a megjelenését), Courteney Coxot és Meg Ryant is; Brooke Shields (pontosabban az anyukája) és Whoopi Goldberg (!) pedig keményen lobbizott, hogy eljátszhassa a hercegkisasszonyt. A szerepet végül elnyerő Robin Wright állítólag utolsóként vett részt a meghallgatáson. A már említett író, William Goldman szerint egyébként Carrie Fisher lett volna a tökéletes választás.

6. A rendező, Rob Reiner személye sem volt mindig biztos. A mesét olyan alkotók akarták megrendezni, mint François Truffaut (!), Robert Redford, Norman Jewison és Richard Lester.


7.
A Csodás Maxet alakító Billy Crystal jelenetének felvételekor a rendező, Rob Reiner annyira röhögött, hogy félre kellett vonulnia. Crystal egyébként a szövege nagy részét improvizálta, elképesztő megjelenését pedig – ahogy arról már 10 színész, aki felismerhetetlen volt a filmjében című cikkünkben is beszámoltunk – Peter Montagna maszkmesternek köszönhette, akivel már a Saturday Night Live-ban is dolgozott együtt, és aki Csodás Max megalkotásakor Casey Stengel, a New York Yankees baseballcsapat menedzserének és a színész nagymamájának arca alapján dolgozott, fotók után.

8. A herceg menyasszonya híres párbajjelenetét a Douglas Fairbanks- és Errol Flynn-filmek ihlették, amelyeken William Goldman felnőtt. A képsor szereplői, Cary Elwes és Mandy Patinkin (Iñigo Montoya) hónapokig gyakoroltak Peter Diamond, a legendás kaszkadőr és Bob Anderson olimpikon irányításával (Anderson koreografálta többek közt a Star Wars-filmek vívásait is). A résztvevők közös munkája végül olyan lenyűgözőre sikerült, hogy Rob Reiner rendező úgy döntött, meghosszabbítja a jelenetet: egy perc helyett háromperces lett.

9. Az albínó figurát alakító Mel Smith egyszer bevallotta, hogy sosem nézte meg a filmet, mivel rettenetesen szenvedett a forgatása során, amit nem akart újraélni. A színésznek ugyanis színes kontaktlencsét kellett viselnie, amelynek a technológiája akkoriban még nem volt olyan fejlett, mint manapság; Smith ráadásul allergiás is volt a lencsékre, amiket beraktak neki.

10. Nem olyan köztudott, de A herceg menyasszonya (legalábbis a kerettörténete) karácsonykor játszódik. Ahogy arról Gondoltad volna, hogy titokban ezek a mozik is karácsonyi filmek? című cikkünkben már írtunk: a nap, amikor az unoka megbetegszik, ezért nagypapája felolvas neki egy mesét, bizony karácsony napja.

A kisfiú szobája tele van karácsonyi dekorációval (egy szekrényajtóra akasztott mikulásfigura például szinte folyamatosan látható az öregúr mögött), a gyerek hálószobája melletti folyosón egy égőkkel díszített mini karácsonyfa is helyet foglal,

az ablakon keresztül pedig megannyi havas, kivilágított szomszéd házat mutatnak. Sőt: a könyvet, amiből felolvas, a nagypapa karácsonyi ajándékként adja az unokájának (az elején be is van csomagolva egy télapós csomagolópapírba).


(via IMDb)