10 dolog, amit nem tudtál a Horgász a pácban című vígjátékról

„Gyere ide, Takarodj!”, „itt a finom sampipi!” – biztos mindenkinek ismerősen csengenek ezek az örökbecsű idézetek. Cikkünkből sok mindent megtudhatsz a film kulisszatitkairól is.

1. A film főszerepét alakító Louis de Funès első komolyabb sikerét az 1956-os Átkelés Párizson című vígjátékkal aratta, az 1958-ban bemutatott Horgász a pácbannal pedig egész Franciaország kedvence lett.

2. Ez a siker számokban is mérhető: habár bemutatásának első évében még „csak” valamivel több mint egymillióan látták a filmet a francia mozikban, működött a szájreklám, és a következő évben további 400 ezer nézőt szerzett. 1964-65-ben pedig, amikor olyan Funès-sikereket mutattak be, mint A Saint Tropez-i csendőr, a Fantomas és Az ügyefogyott, egy okos húzással ismét mozikba küldték a Horgász a pácbant, így a komédia végül mindösszesen több mint 2 és félmillió nézővel büszkélkedhetett.

3. A Horgász a pácbant ráadásul nemcsak a nézők, hanem a filmkritikusok is szerették – elsősorban persze Funès alakítását dicsérték. „Louis de Funès végre komikusi képességeihez méltó szerepet kapott:

Blaireau karakterét mintha egyenesen neki teremtették volna”

– írta például a Le Figaro kritikusa. A vígjáték a tengerentúlra is eljutott, s habár a neves amerikai szaklapnak, a Varietynek nem tetszett, a színész alakítását még ők is a film erősségei között méltatták.


4. Mivel a francia forgalmazók jó viszonyt ápoltak a szocialista országokkal, a Horgász a pácban a magyar mozikba is szokatlanul hamar, már a hatvanas évek elején eljutott, így Louis de Funès nálunk is nagy sztár lett.

5. Ebben a filmben szinkronizálta egyébként először Balázs Péter Funèst.

A magyar színész összesen 22 alkalommal adta kölcsönbe francia kollégájának hangját.

6. A film egy Alphonse Allais által írt, 1899-ben megjelent L'Affaire Blaireau (A Blaireau-ügy) című regényen alapul, amit korábban már kétszer feldolgoztak a vásznon: egyszer 1923-ban, egyszer pedig 1932-ben – de egyértelműen a Louis de Funès-féle változat a legnépszerűbb.


7. A Horgász a pácbant az az Yves Robert rendezte (ez volt a második nagyjátékfilmje), aki később egy másik komikuslegendával is dolgozott együtt: Pierre Richard-ral, olyan komédiákban, mint a Magas szőke férfi felemás cipőben, A magas szőke férfi visszatér vagy Az iker.

8. A Horgász a pácban eredeti francia címe, a Ni vu, ni connu azt jelenti, hogy

„nem látták, nem ismerték fel”, ami a főhős jogtalan bebörtönzésére utal.

9. A cselekmény során stílszerű módon kísérőzeneként Franz Schubert A pisztráng című zenedarabjának különféle verziói csendülnek fel.

 

Tudj meg még többet Louis de Funèsről!

10+1 érdekesség a rózsaimádó Louis de Funèsről, akit a munkája vitt el

A zsémbes kisembereket alakító komikus sokáig jazz-zongoristaként kereste kenyerét, és csak több mint 80 kisebb szerep után kapta meg élete első főszerepét, de akkor azonnal sztár is lett belőle - hogy aztán a sok munka vigye el.

Tovább


10. A filmben egy egészen apró, a stáblistán sem jelölt szerepben (a falusi fesztivál egyik résztvevőjeként) feltűnt Louis de Funès felesége, Jeanne de Funès is. Ahogy azt a színészről szóló portrénkban megírtuk, Funès 1983-ban halt meg, 68 éves korában, megszállott munkamániája miatt. Felesége viszont nem kevesebb mint 32 évvel élte túl híres férjét:

2015-ben hunyt el, 101 évesen.


(via Wikipedia)