10 dolog, amit nem tudtál a Léon, a profiról

A film, ami elhozta a világnak Natalie Portmant, és világsztárrá tette Jean Renót. A tévés ismétlés kapcsán ennél sokkal izgalmasabb érdekességeket gyűjtöttünk össze nektek a Léon, a profiról.

1. Jean Reno egyszer elmesélte, hogy úgy játszotta Léont, mintha mentálisan kicsit visszamaradott és érzelmileg is akadályozott lett volna. Úgy gondolta, csak ezen a módon lehet megnyugtatni a közönséget azzal kapcsolatban, hogy nem fogja szexuálisan kihasználni a fiatal lányt, akiről gondoskodik. A színész szerint a figurában fel sem merül a fizikai kontaktus lehetősége Mathildával, és amikor ilyesmi szóba kerül, mindig a lány az, aki kontrollálja a szituációt.

2. Az a jelenet, amelyben a Gary Oldman által játszott Norman Stansfield Beethovenről beszél Mathilda apjának, teljes egészében improvizáció volt. A képsort többször is felvették, és Oldman minden egyes csapónál más verzióval állt elő. Ehhez hasonlóan az is a színész leleménye volt, hogy amikor kihallgatja ugyanezt a Michael Badalucco által megformált férfit, extrém közel hajol hozzá, és meg is szagolja. Badalucco természetesen nem volt mindebbe előzetesen beavatva, és elég kellemetlenül érezte magát a szituációban, szóval amit a képen láthatunk, valódi idegesség.

3. Amikor a filmbe egyébként 11 évesen beválogatott és 2 ezer jelentkező közül kiválasztott Natalie Portmannek nem sikerült sírnia abban a jelenetben, amikor holtan találja a családtagjait, Luc Besson rendező az egyik stábtaggal mentaolajat locsoltatott a gyerekszínész szemébe.

Ez annyira megviselte Portmant, hogy később mindent elkövetett, hogy magától is tudjon sírni, és ne kapja meg még egyszer a mentaolajos kezelést.


4. Léon figuráját Luc Besson előző filmjéből, az 1990-es Nikitából vette át, ahol volt egy hasonló karakter: Victor, a takarító, aki eltakarítja a nyomokat a címszereplő egyik elfuserált melója után. Az alkotó úgy érezte, abban a moziban nem volt eléggé kiaknázva a szóban forgó hős, ezért a Léonban egy egész filmet írt köré, amelyben megtartotta az olyan fizikai jellemzőket is, mint a hosszú kabát, a napszemüveg és a kötött sapka. A Léon, a profi munkacíme is sokáig az volt, hogy A takarító.

A filmet egyébként Besson afféle töltelékmelónak szánta,

amíg arra várt, hogy elkezdhesse a munkát következő produkcióján, Az ötödik elemen, mivel annak a forgatása elég sokat csúszott Bruce Willis időbeosztása miatt. Besson így továbbra is maga mellett tartotta a teljes stábot, 30 nap alatt megírta a forgatókönyvet, aztán 90 nap alatt leforgatták a művet. A töltelékmelót azóta a filmes kánonban magasabban jegyzik, mint Az ötödik elemet.

5. Luc Besson saját bevallása szerint Léon szerepét – annak ellenére, hogy Mel Gibson és Keanu Reeves is élénken érdeklődtek iránta – mindig is Jean Renónak szánta (ő alakította ugye a Nikitában is Victor, a takarító figuráját).

6. Mathilda szerepére azonban egy ideig esélyes volt Liv Tyler is, csak aztán 15 évesen már túl idősnek találták egy kislány megformálására. Ezenkívül Christina Riccit is azok között találjuk, akik szerencsét próbáltak a szerepre kiírt meghallgatáson.


7. Luc Besson írt egy folytatást a Léonhoz, és úgy volt, hogy Olivier Megaton lesz a rendezője, Natalie Portman pedig megismétli benne Mathilda szerepét, csak várni akartak egy kicsit, amíg a színésznő idősebb lesz. Közben azonban Besson otthagyta a Gaumont Film Companyt, és saját produkciós céget indított EuropaCorp. néven – a Gaumont viszont nem adta ki neki a Léon, a profi jogait. Megaton úgy nyilatkozott, hogy a folytatás emiatt valószínűleg már sosem készül el, de az ahhoz használt kreatív ötleteit Luc Besson beleírta a 2011-es, Zoe Saldana főszereplésével, Megaton rendezésében készült akciófilmbe, a Colombianába.

8. A később a Taxi-filmekkel híressé vált Samy Naceri francia színész a Léonban kapta első, még egészen kicsi mozifilmes szerepét (előtte csak statisztált egy, A francia forradalom című filmben): egy kommandóst játszott. De már ezzel annyira lenyűgözte Bessont, hogy később már rá gondolva írta meg az első, 1998-as Taxi forgatókönyvét.

9. A film forgatókönyvének első változatában

Mathilda még valamivel idősebb, 13–14 éves volt, és vágyaihoz híven tényleg Léon szeretője lett.

Ezen aztán az alkotó később még sokat finomított, és csak verbális szinten maradtak benne a bizarr szexuális feszültségre vonatkozó utalások. Az amerikai közönség gyomra azonban még ezt sem vette be, így miután az első Los Angeles-i tesztvetítésen a nézők zavart nevetéssel reagáltak arra a jelenetre, amelyben a lány megkéri a férfit, hogy legyen a szeretője, inkább kivágták ezt a részt az amerikai verzióból. Az európai moziverzióban és a később a DVD-kiadásokra került nemzetközi változatban azonban ez is szerepel.


10. A Léon, a profi cselekménye során összesen 34-en halnak meg.


(via IMDb)