10 dolog, amit nem tudtál a Magas szőke férfi felemás cipőben című filmről

Az egyik legjobb Pierre Richard-vígjátékot mindig jó újranézni. Most nemcsak ezt tehetitek meg, de cikkünkből közel egy tucatnyi érdekességet is megtudhattok a kulisszák mögül.

1. Francis Veber forgatókönyvíró a film legtöbb karakterét híres városokról nevezte el (Toulouse, Milan, Perrache stb.), hogy még véletlenül se történjen semmiféle kavarodás abból, ha egy valóban létező személy nevét használná.

2. A lenyűgöző lemezjátszó Toulouse ezredes lakásán egy IMF 300-as modell, ami

igazi ritkaságnak számított

a hetvenes években.

3. A főcímben mutatott kártyázó kezek a híres francia illuzionistához, Gérard Majaxhoz tartoztak, akinek volt is egy kisebb szerepe a filmben.


4. François Perrin, azaz a magas szőke férfi figuráját eredetileg nem is a szereppel azóta szinte eggyé vált Pierre Richard játszotta volna, hanem egy Claude Rich nevű színész, Francis Veber forgatókönyvíró azonban rábeszélte Yves Robert forgatókönvíró-rendezőt, hogy válassza inkább Richard-t, akinek szabálytalanabb alkata sokkal jobban szolgálja a – hihetetlen, de megtörtént eseményeken alapuló – kémfilmparódiát.

5. Robert egyébként könnyen ráállt a cserére, hiszen korábban többször is dolgozott már együtt Richard-ral (A boldog Alexandre című filmben rendezte, A szórakozott című Pierre Richard-rendezésnek pedig ő volt a producere). A Magas szőke férfit gyártó Gaumont stúdió fejesei viszont ellenezték a színész szerepeltetését, így a rendezőnek nagyon határozottan a sarkára kellett állnia, hogy kiharcolja sztárjának a főszerepet.

6. A film egyik legendássá vált jelenetében Mireille Darc színésznőt egy elképesztő, a teljes hátát szabadon hagyó kivágott ruhában láthatjuk.

A forgatáson magát Pierre Richard-t sem készítették fel rá, hogy milyen kihívó lesz partnernője estélyije, így a szóban forgó jelenetben, amelyben Christine hátat fordít neki, valódi a meglepetése.


7. Az ikonikus ruha ötlete egyébként magának Darcnak a fejéből pattant ki, mivel nagyon csalódott volt, amikor megtudta, hogy mindössze nyolc forgatási napja van a filmben. Ezért úgy akarta minél emlékezetesebbé tenni a belépőjét, hogy megkérte jó barátját, Guy Laroche divattervezőt, hogy álmodjon neki egy olyan estélyi ruhát, ami lenyűgöző módon hívja fel a figyelmet egyik legszebb testrészére.

8. François Perrin karakterének neve afféle vándornév lett a Francis Veber által írt forgatókönyvekben, hiszen nemcsak a Magas szőke férfi felemás cipőben folytatásában hívják így a főhőst, de a Mindent megmutatunkban, a Balfácánban és A játékszerben is. Később ugyanezt a típust, a szerencsétlen, sorsüldözött kisember figuráját Richard François Pignon néven vitte tovább a Veber-komédiákban (például a Balekokban vagy a Négybalkezesben), de idővel a karakter és a név elszakadt Pierre Richard-tól, mivel így hívják többek közt a Dilisek vacsorája főhősét is.

9. A Magas szőke férfi zeneszerzője a román születésű francia művész, Vladimir Cosma, nemcsak a kor, hanem több évtized talán legfoglalkoztatottabb francia filmzeneszerzője volt. Cosma nevéhez olyan további filmek dallamai fűződnek, mint például

a Szárnyát vagy combját?, a Félénk vagyok, de hódítani akarok, a Házibuli, a Balfácán, a Négybalkezes, A jaguár, a Dilisek vacsorája vagy az Addig jár a korsó a kútra.

Cosma jelenleg is aktív; 1968 óta tartó pályája során több mint 270 filmnek szerezte a zenéjét.


10. A Magas szőke férfi felemás cipőben sikerét többek közt az is bizonyítja, hogy két évvel a bemutatása után, 1974-ben kijött hozzá egy folytatás, A magas szőke férfi visszatér címmel; 1985-ben pedig amerikai remake készült belőle,

Tom Hanks főszereplésével,

a színészhez igazított címmel. A Magas barna férfi, felemás cipőben című filmben Hanksen kívül olyan sztárok játszanak, mint Lori Singer, Charles Durning, James Belushi vagy Carrie Fisher.


(via IMDb, Wikipedia)