10 dolog, amit nem tudtál a Marley meg énről

A tündéri labrador és a Grogan házaspár története a tévében, a forgatásról szóló tíz érdekesség pedig alábbi cikkünkben.

1. Marley-t a forgatás során összesen nem kevesebb mint 22 kutya formálta meg.

2. Az Owen Wilson által alakított John Grogan filmbeli szüleit a színész saját szülei játszották el. Wilson édesanyja később elmesélte: az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy ne Owennek szólítsa a jelenetben a fiát.



3. Abban a jelenetben, amikor a sztori szerint Marley infúziót kap, a csövet nem szúrták be a kutyus testébe, csak gézzel a lábához rögzítették. A folyadékot pedig – ami semmilyen gyógyszert nem tartalmazott – az állat alatt elhelyezett tasakba vezették. Azt, hogy a labrador szeme a képsor alatt végig csukva legyen, vizuális effekttel érték el.

4. Sokszor szerepel a filmben, hogy Marley megnyal egy embert vagy egy tárgyat – erre a kutyatrénerek úgy vették rá a négylábú színészeket, hogy bébiétellel kenték be a szóban forgó felületet (ugyanezt a trükköt használták akkor is, amikor Marley elszalad a babapelenkával). De nem csak az ilyen jelenetekben használtak ételt az illúzió kedvéért: a kutyahányást kutyaeledel és víz vegyítésével keverték ki a filmesek.

5. Több jelenetben láthattuk azt is, hogy a kutyus gazdájával együtt utazik az autóban. Ilyenkor minden esetben velük volt egy kutyatréner is, aki a hátsó ülésen rejtőzött el. Abban a képsorban, amelyben Marley a kisfiúval együtt a hátsó ülésen ült, az állat azt a parancsot kapta, hogy „maradj”.

6. A legtöbbször viszont talán azt kellett megoldaniuk a filmeseknek, hogy a főszerepet alakító kutyák ugassanak. Egyes esetekben ilyenkor a tréner vette rá őket az ugatásra, máskor pedig utómunkával adták hozzá a hangot a képhez.



7. Egy Marley-hoz hasonló labrador 10–14 évig él, ami

emberévekre átszámolva 70–88 évet jelent.

8. A filmbeli szertelen kutyus gyakran ugrott fel az emberekre, akiket a legtöbbször le is döntött a lábukról. Ezeket a jeleneteket úgy vették fel, hogy az állat a trénere kézmozdulatára vagy parancsszavára ugrott, a színész esése pedig gondosan megkoreografálva történt. Kivéve azt az esetet, amikor Marley a totyogó babára ugrott rá: akkor külön vették fel a kutya ugrását, és külön a gyerek esését – azaz valójában nem egyszerre szerepeltek a jelenetben.



9. A filmesek olyan gondosan odafigyeltek mindenre, hogy még a kutyafuttatós és kutyaiskolás képsorokban feltűnő statiszták is mind tapasztalt kutyatulajdonosok voltak, akiknek a kutyájával a felvétel előtt mindig összeismertették az akkor épp Marley-t játszó „kutyaszínész”-t, sőt, egy darabig hagyták őket szabadon játszani. A kutyus kutyaiskolában produkált viselkedését (össze-vissza rohangál, majd ledönti a lábáról a Kathleen Turner által alakított kiképzőt és megpróbálja meghágni a lábát) a trénerek parancsszavakkal érték el;

kivéve azt a részt, amikor Marley a földön hempereg – akkor pézsmával tették ellenállhatatlanul vonzóvá az eb számára a füvet.

10. A Marley meg én John Grogan önéletrajzi regényén alapul. A szerzőnek pedig van egy cameója a filmben: ő játssza a cockerspániel-tulajdonost az egyik kutyaiskolás jelenetben.


(via IMDb)

 

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.