10 dolog, amit nem tudtál a Mielőtt felkel a Napról

Ethan Hawke és Julie Delpy egy éjszakán át tartó bécsi bolyongása sokunk kedvenc szerelmesfilmje. Most nemcsak újranézhetjük, de alább tíz érdekességet is elolvashatunk róla.

1. A film ötletét Richard Linklater rendező saját élménye adta: ő egy Amy nevű lánnyal töltött el egy éjszakát, Philadelphiában kószálva. A filmben látottakkal ellentétben ők még egy darabig tartották a kapcsolatot, de később elvesztették egymást szem elől. Linklater még akkor sem hallott róla, amikor rendező lett, és 1995-ben bemutatták a Mielőtt felkel a Napot – pedig logikus lett volna, ha Amy ekkor megkeresi. A direktor 2010-ben tudta meg, hogy a lány még a mű bemutatása előtt meghalt autóbalesetben.

2. A Richard Linklater és Kim Krizan által írt forgatókönyvet a két főszereplő, Julie Delpy és Ethan Hawke több helyen is átírta. Delpy később elmondta, hogy nagyon rosszul esett nekik, amiért nem tüntették fel őket forgatókönyvíróként is a stáblistán. Ezt a hibát a két folytatásban, a 2004-es Mielőtt lemegy a Napban és a 2013-as Mielőtt éjfélt üt az órában orvosolták – minek köszönhetően a két színész kiérdemelt (filmenként) egy-egy Oscar-jelölést a scriptért.

3. Habár sokan azt hiszik, hogy a Mielőtt-trilógia darabjait a két főszereplő végigimprovizálta, valójában rengeteg munka van benne. A színészek nemhogy nem improvizáltak, de minden egyes részletet, még az egymás szavába vágást is részletesen kidolgoztak és elpróbáltak.

4. Richard Linklater nagyon nehezen választotta ki a Mielőtt felkel a Nap két főszereplőjét: a film castingja nem kevesebb mint kilenc hónapig tartott, és rengetegen jelentkeztek rá. Celine szerepére egyébként Gwyneth Paltrow és Jennifer Aniston is esélyes volt.

5. Amikor Linklater először gondolt rá, hogy Ethan Hawke lehetne Jesse, elbizonytalanodott, mert túl fiatalnak találta a szerepre. Végül megnézte a színészt egy színdarabban New Yorkban, ahol beszélt is vele pár szót, ami végképp meggyőzte róla, hogy ő a tökéletes választás.

6. A Mielőtt felkel a Napban rengeteg utalás található James Joyce híres regényére, az Ulyssesre (és Joyce-ra magára). Mindkét mű június 16-án és 17-én játszódik, egyetlen városon belül (az Ulysses Dublinban, a film Bécsben), és ebben is, abban is ellátogatnak egy-egy temetőbe. Ezenkívül a Mielőtt felkel a Nap főhősének, Jesse-nek James az igazi neve (ugyanaz, mint Joyce keresztneve), és az Ulysses szerzőjéhez hasonlóan sokat vándorol Európa városaiban. James Joyce egyébként azért választotta június 16-át az Ulysses cselekménye idejének, mert 1904-ben azon a napon találkozott élete szerelmével, Nora Barnacle-lel, akivel hamarosan Párizsba szökött – itt játszódik a Mielőtt felkel a Nap folytatása, a Mielőtt lemegy a Nap.

7. A Mielőtt felkel a Nap mindössze 5,5 millió dolláros bevételre tett szert az amerikai mozikban (és az inflációt beleszámítva sajnos még így is ez a trilógia anyagilag legsikeresebb darabja), ami nagyon kevésnek számít, de ez sem akadályozta meg a rendezőt és a két főszereplőt abban, hogy kilenc évvel később elkészítsék a folytatást, majd további kilenc évvel később a harmadik részt.

8. A Mielőtt felkel a Nap volt Richard Linklater rendező és Ethan Hawke első közös munkája a tizenegyből. Hawke később szerepelt a direktor A Newton fiúk, Az élet nyomában, a Visszajátszás, a már említett Mielőtt lemegy a Nap, a Megetetett társadalom, a szintén már említett Mielőtt éjfélt üt az óra és Sráckor című filmjeiben, míg Linklater feltűnt a színész rendezői bemutatkozásában, a Chelsea Wallsban és további két nagyjátékfilmjében, a Mi a gond velem?-ben és a Blaze-ben is.

9. A film úgy kezdődik, hogy a két főhős a Budapestről Bécsbe tartó vonaton találkozik – ám a vonatablakból látható táj nem olyan, mint a valóságban: inkább Ausztria alpesi részére emlékeztet.

10. Richard Linklater rendező szerint a film befejezése afféle lakmuszpapírként működik arra nézvést, hogy ki mennyire romantikus. Egyes nézők biztosak benne, hogy Jesse és Celine soha többé nem látják egymást – a romantikusabb lelkületűek azonban reménykednek benne, hogy még találkoznak. És a jelek szerint utóbbiak közé tartozik az alkotó és a két főszereplő is, hiszen a már említett folytatásban, a Mielőtt lemegy a Napban a két szerelmes újra találkozik (a harmadik részben, a Mielőtt éjfélt üt az órában meg pláne).


(via IMDb)