10 dolog, amit nem tudtál a Titokzatos folyóról

Egy egyszerre izgalmas és szívszorító regény, egy tökéletes adaptáció, két Oscar-díj. Clint Eastwood Dennis Lehane könyve alapján készült rendezése ismét a tévében. Íme tíz érdekesség a kulisszák mögül!

1. Sean Devine nyomozó szerepére eredetileg Michael Keatont választották ki, aki nemcsak több összeolvasáson vett részt a többi főszereplővel, de még kutatómunkát is végzett a Massachusettsi Állami Rendőrség berkeiben, és pár hétre Bostonba, a film cselekményének kulcsfontosságú helyszínére költözött. A forgatás kezdete előtt egy hónappal azonban Keaton és Clint Eastwood rendező valamin nagyon összebalhéztak, és a színész otthagyta a projektet. Egy héttel később már Kevin Baconé volt a szerep.

2. Keatonhöz hasonlóan Bacon is nagyon készült a filmre, és ő is elment egy kis terepmunkára a massachusettsi rendőrséghez.

3. Whitey Powers karakterét az eredeti tervek szerint nem Laurence Fishburne, hanem Forest Whitaker keltette volna életre, de az utolsó pillanatban kihátrált, egyéb elfoglaltságai miatt.

4. Laura Linney ezt a súlyos drámát az Igazából szerelem című brit romkommal párhuzamosan forgatta – így ingáznia kellett az Atlanti-óceán két partja között.

5. Linney figurája, Annabeth Markum az egyetlen a főbb karakterek közül, akinek a szájából egyáltalán nem hangzik el káromkodás.

6. Mivel a Titokzatos folyóban több tömegjelenet is található (például a templomi jelenet, a bárjelenetek vagy a végén a parádé képsora), a film castingosa nyílt felhívást tett közzé a statisztaszerepekre. A válogatás 2002. szeptember 14-re volt kiírva a Boston Teachers Union épületébe, ahol több mint kétezer ember jelent meg hosszú, kígyózó sorokban – kétharmadukat fel is vették.

7. A Titokzatos folyóban egy cameo szerepben (az italboltosként) feltűnik az az Eli Wallach, aki azelőtt az 1966-os westernklasszikusban, A Jó, a Rossz és a Csúfban dolgozott együtt Clint Eastwooddal – utóbbi akkor még nem rendezett, „csupán” színészként jelent meg a Sergio Leone-alkotásban. De Eastwood 37 év után is jól emlékezhetett Wallach képességeire, hiszen állítólag egyetlen csapóra volt csak szükség az idős sztár jelenetének a rögzítéséhez, ami előtt nem kapott semmiféle rendezői instrukciót sem.

8. Wallach mellett a filmben cameózik a Titokzatos folyó regényeredetijét jegyző Dennis Lehane is, aki a parádéjelenetben bukkan fel, a film legvégén, nagyjából 2 óra 10 perc körül: egy kabrió hátsó üléséről integet (lásd a fenti videó legelejét).

9. SPOILER! Abban a jelenetben, amikor Jimmy Markum elmegy a halottasházba meggyilkolt lánya, Katie holttestét azonosítani, és bosszút esküszik, annyira hiteles és érzelemdús volt a játéka, hogy a Katie-t alakító Emmy Rossum kiesett a szerepéből, és könnyekben tört ki a felvételkor.

10. A film már említett eredetijét jegyző író, Dennis Lehane egy sor, Bostonban játszódó bűnregényt írt a Titokzatos folyón kívül is. Ezek közül a Titokzatos folyó filmverziójának sikerét követően nem egy alapján szintén készült adaptáció: Lehane-feldolgozás a Hideg nyomon, a Viharsziget, a Piszkos pénz és Az éjszaka törvénye. De a szerző otthonosan mozog a tévé világában is, hiszen forgatókönyvíróként jegyzi a Drót, a Gengszterkorzó, a Mr. Mercedes és A kívülálló című sorozatok egyes epizódjait.


(via IMDb)