10 dolog, amit nem tudtál az Ovizsaruról

Azt mindenki tudja, hogy „a fiúknak fütyijük van, a lányoknak meg puncijuk”, de mi most egyéb izgalmakat is összeszedtünk nektek Arnold Schawarzenegger talán legbájosabb akciókomédiájáról.

1. A filmesek több mint 2 ezer gyerek közül választották ki azt a 30 srácot, akik a sztori szerint a főhős, a beépített zsaru Kimble csoportjába járnak. Az egyik ifjú színész egyébként, aki be akart kerülni a filmbe, de nem választották ki, nem volt más, mint a később A Gyűrűk Ura-filmekkel híressé vált Elijah Wood, aki azt mesélte, hogy ez volt a legrosszabb próbafelvétel, amit pályája során produkált.

2. Mivel a gyerekszínészekkel elég nehéz a közös munka, a rendező, Ivan Reitman bevezetett öt fontos szabályt a számukra:

figyeljenek oda, viselkedjenek a kamera előtt természetesen, ismerjék a karakterüket, sose nézzenek bele egyenesen a kamerába és legyenek fegyelmezettek.

Ha ez elsőre kicsit szigorúnak is hangzik, Reitman azért engedte a srácokat improvizálni is: az a jelenet például, amelyben a gyerekek elmesélik, mi a foglalkozása az apukájuknak, nem volt előre megírva, hanem minden gyerekszínész azt mondhatta el, hogy a saját édesapja mivel foglalkozik.

3. Arnold Schwarzeneggernek a forgatás idejére esett a születésnapja, és a felnőtt és gyerekszínészek úgy összekovácsolódtak a közös munka során, hogy a stáb tagjai csaptak neki egy meglepetésbulit, ahol az összes gyerek kórusban énekelte a Happy Birthdayt.


4. John Kimble szerepére egyébként nem Schwarzi volt az első választás: felmerült Bill Murray, Patrick Swayze, Jack Nicholson, Chuck Norris, Kurt Russel, Robin Williams és Danny DeVito neve is. Utóbbi színész végül azért nem kapta meg a szerepet, mert a producerek túl alacsonynak találták.

5. A főgonosz, Crisp szerepére pedig Ivan Reitman rendező először Christian Slatert nézte ki, aki nagyon tetszett neki az 1988-as Gyilkos játékokban, a színész azonban nemet mondott, mivel nem akarta megint ugyanazt a típust játszani. A negatív szerepet így végül Richard Tysonra osztották.

6. A rendező személye sem volt azonban mindig biztos. Mivel az Ovizsarut Ron Howard produkciós cége, az Imagine Entertainment gyártotta, úgy volt, hogy Howard lesz a direktor is. Ám amikor megegyeztek Schwarzeneggerrel, hogy ő játssza a főszerepet,

a színész ragaszkodott hozzá, hogy Ivan Reitman legyen a rendező,

mivel nagyon pozitív munkakapcsolatot alakított ki vele előző vígjátékában, az 1988-as Ikrekben. Brian Grazer producer végül belement a cserébe, Howard pedig a Lánglovagok megrendezésével vigasztalódhatott.


7. A rendező személyén kívül Schwarzeneggernek egyéb „követelései” is voltak: hogy írjanak bele a forgatókönyvbe olyan súlyosabb témákat is, mint a családon belüli erőszak és az egyszülős családok – illetve az, hogy rendezzenek be neki a kulisszák mögött egy kis edzőtermet, hogy tudja tartani a formáját.

8. Filmes pályája során ebben a filmben szólalhatott meg Arnold Schwarzenegger először az anyanyelvén, azaz németül. Két rövid mondatot mondhatott el, amikor az általa alakított Kimble elviszi társát, Phoebe-t a motelbe. „Das macht mich stocksauer. Jetzt bin ich sauer” – így szólt az emlékezetes sor, ami azt jelenti, hogy

„Ettől felmegy bennem a pumba. Nagyon dühös vagyok”.

A legközelebbi alkalomra egyébként a sztárnak egészen a 2013-as Szupercelláig kellett várnia: a két alkotás között készült produkcióiban nem kellett németül beszélnie.

9. De nem ez volt az egyetlen nosztalgikus életrajzi egyezés a sztár és karaktere között: a sztori szerint Kimble is Ausztriában született, egy rendőr fiaként, az osztrák származású Schwarzeneggernek pedig a valóságban is egy rendőr (pontosabban egy kis tartomány rendőrfőnöke) volt az apja. Hogy az ifjú Arnie és az apa kapcsolata nem volt épp a legfelhőtlenebb, arról ebben és ebben a cikkünkben írtunk korábban.

 

Még több Schwarzi

Megint Schwarzeneggerrel durrantott nagyot a Netflix

Felkerült a streaming platformra az Arnold című háromrészes dokusorozat, ami a 75 éves sztár anekdotázásán és számos archív felvétel segítségével mutatja be egy osztrák izompacsirta útját a világhírig.

Tovább


10. A rendező, Ivan Reitman fiának, az azóta szintén forgatókönyvíró, rendező és producer Jason Reitmannek is van egy cameója a filmben. Ő játssza – még úgy 12-13 évesen – azt a kamasz fiút, akit a főhős megzavar csókolózás közben a tűzriadó idején. A direktor egyébként rendszeresen belerakta a fiát apróbb szerepekben a nyolcvanas-kilencvenes években forgatott filmjeibe, így a kis Jason cameózott az Ikrekben, a Szellemirtók második részében, a Dave-ben és az Apák napjában is.

További fun fact, hogy a kiskamasz Jason Reitmannek az Ovizsaru jelenetében kapott volt az első csókja – nemcsak a vásznon, hanem a valóságban is.


(via IMDb)