10 dolog, amit nem tudtál Guy Ritchie Sherlock Holmes filmjeiről

Vasárnap este a második részt, a Sherlock Holmes 2. – Árnyjátékot nézhetjük meg (újra) a tévében, de mi a brit rendező-fenegyerek mindkét nyomozós filmjének kulisszái mögül válogattunk nektek forgatási érdekességeket.

1. Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes), Jude Law (Watson) és Rachel McAdams (Irene Adler) legnagyobbrészt mind saját maguk csinálták meg az akciójeleneteiket.

2. Amibe viszont beletört Rachel McAdams bicskája, az a rendkívül szoros fűző volt, amit minden forgatási napon viselnie kellett. Hogy mindez ne legyen akkora szenvedés, egy kis cselhez folyamodott: minden reggel jól bekajált egy hatalmas adag zabkását, hogy kidudorodjon a hasa, így később a nap folyamán már lazábban állt rajta az eredetileg szorosra húzott fűző. A színésznő lebukott a jelmezesek előtt, szóval nem tudni, hogy a második filmben is tudta-e alkalmazni ezt a trükköt.

3. Amikor Guy Ritchie aláírt a filmre rendezőként, ragaszkodott hozzá, hogy a két legelcsépeltebb Sherlock Holmes klisét, az „alapvető, kedves Watson” mondatot, illetve a híres vadászsapkát ne használják.

4. Az első Sherlock Holmes mozi lett a rendező első olyan filmje, ami az Egyesült Államokban nem R korhatár-besorolást („megtekintése 17 éven aluliaknak csak szülői felügyelet mellett ajánlott”) kapott, és amelynek nem vett részt a megírásában.

5. Amíg nem került képbe Jude Law Watsonként, úgy volt, hogy Sienna Miller is kap egy szerepet a filmben (valószínűleg ő lett volna Irene Adler), de Law miatt menesztették, mert elég kínos lett volna a közös munka a két exszel. A színész előtt egyébként Colin Farrell és Sam Worthington is felmerült Watson szerepére.

6. A Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték táncjelenetét Jude Law-val és Noomi Rapace-szal a cigánytáborban három teljes napon át forgatták – a vásznon 15 másodpercig tartott. Még ennél is nagyobb pazarlás volt azonban a nyitójelenet, amelynek Strasbourgban való forgatásáért nem kevesebb mint egymillió dollárt fizetett a Warner Bros. A filmbe végül három szekvencia került be abból, amit itt forgattak: együtt összesen nem tartottak egy percig.

7. A stúdió olyan gyorsan le akarta forgatni a 2009-es első rész után a 2011-ben bemutatott második filmet, hogy Guy Ritchie a Lobo című képregény-adaptációt volt kénytelen ejteni miatta (ami egyébként azóta sem készült el), Robert Downey Jr. pedig a Cowboyok és űrlényeket.

8. A második Sherlock Holmesban Jared Harris játszotta Moriarty professzort, a nyomozó ősellenségét, aki már az első részben felbukkant, de akkor csak az árnyéka volt látható, és a hangja volt hallható. Ekkor még természetesen nem Harris alakította a karaktert, hanem egy ismeretlen színész (egyes pletykák szerint Brad Pitt, Guy Ritchie Blöff című korábbi nagy sikerének egyik szereplője, de a Warner ezt mindvégig cáfolta). A folytonosság kedvéért viszont később a DVD-s kiadásokban és a tévés sugárzásokban Jared Harrisszel utószinkronizálták az első filmbeli Moriartyt is. A gonosz figura szerepére egyébként Harris előtt felmerült Gary Oldman, Daniel Day-Lewis, Sean Penn és Javier Bardem neve is.

9. A Noomi Rapace által megformált Simza pedig lehetett volna Sophie Marceau, Audrey Tautou, Penélope Cruz, Juliette Binoche, Virginie Ledoyen, Eva Green, Marion Cotillard és Cécile de France is.

10. Ahogy arról korábban külön cikkben is beszámoltunk, jövő decemberben érkezik a Sherlock Holmes 3. – de már nem Guy Ritchie rendezésében. Holmesként és Watsonként természetesen Robert Downey Jr. és Jude Law tér vissza (sőt: állítólag Rachel McAdams is megismétli Irene Adler szerepét), de a direktori székbe ezúttal a Bohém rapszódia és a Rocketman rendezőjeként ismert Dexter Fletcher ül. A forgatókönyvet a Narcos című sorozat egyik ötletgazdájaként és a Hannibal széria egyik forgatókönyvírójaként ismert Chris Brancato jegyzi.


(via IMDb)