10 dolog, amit talán nem is tudtál az Ízek, imák, szerelmekről

Julia Roberts csak úgy vállalta a főszerepet, ha a családja is Bali szigetére utazhat a forgatás idejére. A hindu vallási vezetők, az olasz focidrukkerek és az eredeti Ízek, imák, szerelmek-könyv rajongói is kiakadtak a filmen.

1. Mint megannyi blockbuster, az Ízek, imák, szerelmek is könyvadaptáció.

A Harry Potter-filmek vagy a Psycho esetében köztudott dolog az ilyesmi, azt már valószínűleg kevesebben tudják, hogy a Rambo vagy a Die Hard mellett az Ízek, imák, szerelmek is könyvadaptáció: az amerikai újságíró és bestseller szerző Elizabeth Gilbert 2006-ban kiadott Ízek, ​imák, szerelmek – Egy boldogságkereső fiatal nő útja Itálián, Indián és Indonézián keresztül című memoárja alapján készült, ami 2008-ban jelent meg magyarul, és azóta már számos újabb kiadást is megélt.

Elizabeth Gilbert Ízek, ​imák, szerelmek – Egy boldogságkereső fiatal nő útja Itálián, Indián és Indonézián keresztül című könyvének különböző kiadásai (forrás: Amazon.com / Moly.hu)

 

2. Julia Roberts azt szerette volna, ha régi jó barátja, Garry Marshall rendezi a filmet.

A Micsoda nő! és az Oltári nő direktora azonban kerek perec visszautasította a felkérést, mert nem akart az Egyesült Államok határain túlra utazni filmet forgatni. A két híresség egyeztető találkozóján viszont Marshall „kárpótlásul” felajánlott Julia Robertsnek egy szerepet a 2010-es Valentin nap című filmjében, amin akkor már épp javában dolgozott. A színésznő elfogadta ezt a „csereüzletet”, így az Ízek, imák szerelmek rendezői székébe végül Ryan Murphy ült bele.

3. Eredeti helyszíneken forgatták le le az Itáliától Indián át és Indonéziáig tartó boldogságkeresést.

Volt is belőle nem kevés purparlé! Julia Roberts például csak úgy egyezett bele, hogy a Bali szigetén játszódó jeleneteket tényleg Indonézia paradicsomi szépségű szigetén forgassák le, ha a producerek áldását adják rá, hogy a forgatás idején a színésznővel lehet a családja is. Az Indiában játszódó jelenet forgatása alatt pedig a helyi hindu vallási vezetők adtak hangot a nemtetszésüknek, és hivatalos úton arra kérték a rendezőt, hadd láthassák el tanácsokkal a stábot, annak érdekében, hogy a film hitelesen adhassa vissza az indiaiak életét és szokásait.

4. Az olasz focidrukkerek totál kiakadtak a filmen.

Róma városában ugyanis két híres futballcsapat van: az AS Roma és az SS Lazio, amelyek ráadásul nemcsak ugyanabban a stadionban játszanak, de ádáz riválisok is, mióta világ a világ. Elisabeth Gilbert a könyvében eredetileg azt írta, hogy amikor Rómában járt, megnézett egy SS Lazio-meccset. A film producerei azonban úgy vélték, a Laziónak Olaszországon kívül kicsi az ismertsége és a vonzereje, ezért arra a salamoni döntésre jutottak, hogy a főhősnő egy AS Roma-rangadóra látogasson el inkább. Ez azonban annyira feldühítette a Lazio-szurkolókat, hogy a produkciónak később ki kellett adnia egy hivatalos sajtóközleményt, miszerint nem akartak senkit sem megbántani, és Julia Roberts nem is megveszekedett AS Roma-drukker.

5. A könyvrajongók teljesen kiakadtak Javier Bardem szerepeltetésén.

Elizabeth Gilbert könyvében ugyanis a főhősnő szerelme, Felipe brazil származású volt, Javier Bardem viszont egy spanyol színész. De amiatt is morogtak egyesek, hogy Felipe elvileg 15 évvel idősebb az írónőnél, Julia Roberts és Bardem között viszont mindössze két év korkülönbség van.

Julia Roberts és Javier Bardem az Ízek, imák, szerelmekben (forrás: InterCom)

 

6. A valóságban máshogy alakult Elizabeth szerelmi élete.

Az írónő ugyanis 2016 nyarán bejelentette, hogy véget ért a házassága azzal a José Nunes nevű férfival, akit a könyvében Felipe-re keresztelt át. Később, 2016 szeptemberében Gilbert elárulta egy Facebook-bejegyzésben, hogy a házasság felbontásának valódi oka az volt, hogy időközben beleszeretett a legjobb barátnőjébe, a rövidfilmes rendezőként is ismert Rayya Eliasba, mert nagyon közel kerültek egymáshoz, amikor a nőnél gyógyíthatatlan hasnyálmirigyrákot és májrákot diagnosztizáltak (Elias 2018 januárjában elhunyt).

7. Mémmé vált a film egyik legjobb jelenete, melyben Julia Roberts szerelmet vall egy pizzának.

Értehtő a dolog, mi is ezt tennénk, elvégre egy igazi nápolyi pizza a maga egyszerűségében (kizárólag csak paradicsom, bazsalikom és Mozzarella-sajt van rajta!) ezerszer finomabb, mint azok a sonkás-gombás-kukoricás-ananászos kreálmányok, amiket ma már kismillió helyen lehet enni. Nem csoda, hogy ezt a jelenetet mi is beválogattuk anno itt a PORT.hun a Kendnek is ilyen sűrű a levese? - Emlékezetes kajajelenetek című összeállításunkba.

8. A kultikus pizzaevős jelenet egy valódi nápolyi pizzeriában lett felvéve.

Nem is akárhol, a filmben szereplő hely ugyanis a híres-neves L' Antica Pizzeria da Michele, amely az olaszországi Nápolyban, a Via Cesare Sersale utcában található. Ez Nápoly egyik legrégebbi és legismertebb pizzasütödéje, amelyet 1870-ben alapított egy bizonyos Michele Condurro, akinek az unokája, Antonio Condurro maga is szerepelt a pizzaevős jelenetben (ő volt a fehér inges, ősz öregúr, aki Julia Roberts mögött üldögélt a másik asztalnál).

9. Julia Roberts saját bevallása szerint 4,5 kilót hízott a római forgatás alatt.

Ha a valóságban is végig olyan lelkesen majszolta az olaszországi ételspecialitásokat, mint a filmben, akkor ezen nagyon nincs is mit csodálkozni... 

10. Óriási merchandise-dömping készült a filmhez.

A marketingesek abban a reményben, hogy a film kasszasiker lesz, a premierrel egy időben számos Ízek, imák, szerelmek tematikájú ékszert, teát, parfümöt, fagylaltgépet, imagyöngyöt, valamint még sok, ezekhez hasonló tárgyat dobtak piacra. 60 millió dollárból készült film összbevétele végül 204,6 milliónál állt meg, ám ez a producerek szerint kisebb siker volt annál, mint amit vártak.