10 emlékezetes Vágási Jutka-jelenet a Szomszédokból

Anyagi gondok, iskolai purparlék, állandó pörölés Janka nénivel és még Matyi is eltűnik... A születésnapját a héten ünneplő Ivancsis Ilona pedagógus karaktere számos izgalmat élt át Vágási Ferivel együtt az 1987 és 1999 között futó, kultikus teleregényben.

1960. október 3-án született Kaposváron Ivancsics Ilona, akit az egész ország úgy ismer, mint Vágási Jutka, Vágási Feri pedagógus felesége a Szomszédokból. Alábbi cikkünkben a Kabos Gyula-díjas és József Attila-gyűrűs színésznő legemlékezetesebb jeleneteit szedtük össze az 1987 és 1999 között kéthetente csütörtökönként jelentkező, máig nagy népszerűségnek örvendő teleregényből.

 

1. Jutka és Feri beköltöznek Gazdagrétre

 

 

Vágási Feri (Nemcsák Károly máig emlékezetes szerepe) és ifjú felesége, Vágási Jutka (született: Szöllősy Judit) a teleregény legelső fejezetének legelső jelenetében költöztek be a Lantos utca 8. alatt található új, első emeleti lakásukba. Teszik mindezt azon a gazdagréti lakótelepen, amelynek a panelházai tényleg 1987-ben épültek a XI. kerületben, a Kádár-korszak egyik utolsó nagy presztízsberuházásaként. A rendező, Horváth Ádám és a Magyar Televízió stábja meg is vették a forgatáshoz a Csíkihegyek utca 1. komplett első emeletét, ahová Vágásiék mellé épp ekkor költöznek be Mágenheimék is (később pedig a takaros kertes házukból távozni kénytelen Takácsék is, a negyedik lakásban pedig a Gábor Gábor stúdiót és a színészek pihenőjét rendezték be – erről ebben a PORT.hu-cikkben írtunk részletesen).

Vicces, hogy Mágenheim doki még oda is kurjant a bútorszállítóknak, hogy „Urak, engedjük el a kislányt!” – holott Kulka János a valóságban mindössze 2 évvel idősebb Ivancsics Ilonánál, és itt még mindketten huszonévesek voltak! Nem kevésbé mulatságos, ahogy Bőhm bácsi, a ház közös képviselője (Máriáss József) felforgató huligánnak nézi a bőrdzsekis-fülbevalós nyomdászlegényt, aki bizonyára csak huncutkodni jött egy üresen álló házba a barátnőjével (mint ahogy láthattunk is ilyesmire példát a Szép leányok, ne sírjatok!-ban, ahol a Bujtor István kergette szét rendőrként az önkényes házfoglaló galerit). Az előítéletes Bőhm bácsi persze nagyon elszégyelli magát, amikor a személyi igazolványokból kiderül, hogy az új lakók tisztességes polgárok. A sorozatban viszont

még többször is előkerül ezután Vágási Feri árvaházi múltja és az ottani kétes erkölcsű barátai, valamint az, hogy Jutka orvos szülei nem nézik jó szemmel a lányuk „rangon aluli házasságát”.

 

2. Jutka, a besurranó

Jajj, hol is kezdjem? Ferikém, nincs itthon véletlenül egy stampedli rövid? Kicsit össze kell szednem magam.

Erre kénytelen hazaérni Jutka a 126. részben, pedig szegény csak az otthon felejtett táskájáért szaladt vissza. Csakhogy ekkora már ott csacsog a lakásban a Szomszédok legszórakoztatóbb karaktere, Szöllősy Janka (Pásztor Erzsi zseniális alakítása), Jutka nagyon sokat ivó és nagyon sokat pletykálkodó nagynénje. A ballonkabátos Vágásiné persze jót kuncog azon, hogy most végre nem neki, hanem a késésben lévő Ferinek kell végighallgatnia Janka néni szüntelen panaszáradatát, így inkább James Bond-paródiákba illő röhejes mozdulatokkal kisurran a lakásból.

 

3. „Te meg ülj le, fiam!” – mondja Jutka anyja, aki nem találja a szemüvegét

Túlzás nélkül állítható, hogy a napi megélhetéssel küzdő, de a nehézségekkel mindig szembe néző Jutka és a lelencgyerekből nyomdásszá felkapaszkodó Ferit lenéző, gazdag Szöllősy família állandó pörölése a Szomszédok legjobban kidolgozott történetszála, és egyben a legszórakoztatóbb konfliktusforrása.

Ez persze nem feltétlenül Ivancsics Ilona érdeme, inkább a tütükéző Janka néni karakterével örökre egybeforrt Pásztor Erzsié.

És Bánki Zsuzsáé, aki Jutka folyton zsörtölődő anyját, Szöllősy Zsuzsát alakította a teleregényben. A két színésznő annyira viccesen hozta a folyton egymás vérét szívó úriasszony sógornőt, hogy akár egy saját spin off szériát is simán el tudtak volna vinni a hátukon. Ehhez képest szinte eltörpül az mókás tény, hogy Zsuzsa rendszeresen „fiamozza” a saját lányát (többek között a 135. fejezetben is, ahol újra a fejére olvassa, hogy nem egy nyomdászhoz kellett volna hozzámennie). Igaz, az ilyesmi a világ legtermészetesebb dolga volt régen, a nagyszüleink vagy a dédszüleink generációjában, most viszont már inkább csak mosolygunk rajta.

 

4. Jutka tejjel kínálja Janka nénit

Jó pár olyan jelenet van a Szomszédokban, ahol bár épp igen puskaporos a hangulat egy-egy családi purparlé közepén, Ivancsics Ilona viszont szemmel láthatóan alig bírja visszatartani a röhögést, amikor épp Janka nénivel kellene a szerepe szerint vitatkoznia (egy bakiparádéból egyébként ki is derül, hogy valóban rontott el jelenet amiatt, mert Pásztor Erzsin nevetett). Ilyen volt egyebek között ez a párbeszéd is, ahol csak úgy sziporkázik mindenki a gunyoros megjegyzésekkel:

– Annyira kiszáradt a szám ebben a nagy rohanásban. Nincs valami italod, Ferikém?
– Jól kiengedem a csapot, hogy hideg legyen a víz, jó?
– Nem borogatást kértem, szomjas vagyok! Egy korty hideg sör?
– Sajnos nincs alkohol a háznál.
– Van tej a hűtőben.

Janka egyébként ekkor, a 155. epizódban adta meg azt a kölcsönt Jutkáéknak, amit korábban kért, „nehogy folt essen a becsületén”.

 

5. Jutka, a megvesztegethetetlen

 

 

A teleregény 16. epizódjában kínos baki derül ki a gazdagréti általános iskolában: Mikulás-figurák helyett lejárt szavatosságú csokinyulakat kénytelen adni a tantestület az tanuló ifjúságnak. Ráadásul berongyol a tanáriba Szűcs(!) apuka (Sörös Sándor) is, aki egy vaskos borítékkal kívánja megvesztegetni Jutkát, amiért segített a balhés fián. Vágásiné elküldi melegebb éghajlatokra a bajszos fatert, aki végül a pénzt kénytelen az iskola alapítványa számára csokimikulás-vásárlásra felajánlani, Béla bácsi (Both Béla zseniális alakítása) „enyhe” pressziójának hatására. Az édességbeszerzést végül ő és Jutka intézik el – no persze hol máshol, ha nem Lenke néni közértjében! Az erkölcsileg rendíthetetlen tanárnőt a jelenet végén ismét megpróbálják megvesztegetni: gálánsan előre engedi egy szülő az utcai telefonfülke(!) előtt kígyózó sorban,

mert akkor minden gyerek ötöst kap!

Jutka elfogadja az ajánlatot (bár a potya ötösök ügyét utóbb elvicceli), mert minden áron ki akarja deríteni a Vöröskereszt segítségével, hogy él-e még a lelencgyerek Vágási Feri vér szerinti anyja.

 

6. Jutka tanítványai felismerik a Szomszédok zenéjét

 

 

159. fejezetben Jutka énekóráján kiderül, hogy a gazdagréti iskolások is nézik kéthetenként csütörtökönként a Szomszédokat, hiszen

azonnal felismerik, hogy a kultikus főcímzene Hidas Frigyes szerzeménye!

Érdekesség, hogy ez a rész 1993. május 27-én került adásba, Hidasnak pedig valóban ebben az évben, május 25-én volt a 65. születésnapja. Ehhez hasonló metapoénokkal egyébként tele volt mindvégig a sorozat. Gábor Gábor például szintén tudta, hogy létezik a Szomszédok című magyar szappanopera, ám annyira idegesítette a hajstúdióban magnóról nyekergő főcímzene, hogy végül kikapcsolta. De Taki bácsi is ingerült lett miatta, amikor felcsendült este a tévében, úgyhogy gyorsan át is kapcsolt máshova. Akárcsak Jutka apja, aki szintén nem bírta cérnával, amikor Kudlik Júlia bemondta a Szomszédok 8. részében, hogy hogy indul a Magyar Televízió új sorozata, a Szomszédok, inkább átváltott egy színházi közvetítésre.

 

7. Jutka kiakad a „náci képregényen”

 

 

Korábban már több cikket is szenteltünk itt a PORT.hu hasábjain a Szomszédok 63. fejezetében felbukkanó Botond képregényfüzetnek, amelyet

Vágási Jutka kobozott el egy tanulótól ének órán, hogy aztán lábon kihordjon egy infarktust a füzet utolsó oldalán lévő képkocka miatt:

 

Forrás: Magyar Televízió / Fazekas Attila

 

Jutka ezután dúlva-fúlva beront be a képregénnyel a tanáriba, ahol együtt hüledezik a látottakon a többi pedagógussal, Vilmával (Gór Nagy Mária) és Csabával (Böröndi Tamás). Az öreg Béla bácsi, aki egyébként magyar-történelem szakos, már egyenesen így fakad ki:

Lehet, hogy a folytatásban Szálasit szentté avatják!

A Szomszédokban felbukkanó képregény egyébként valódi: a Botond 3. száma lett boszorkányüldözés tárgya, ami 1989-ben jelent meg, és A küldetés című, Fazekas Attila-képregény miatt robbant ki miatta purparlé a gazdagréti iskolában. Az időutazással megbolondított sci-fi sztorinak valóban az a csattanója, hogy a két főszereplő azt hiszi, a náci Németországban majd jó helyük lesz. A történet ugyanis arról szól, hogy Fazekas saját magáról mintázott hőse, Perseus kapitány a Csillagközi Szövetség Tanácsa megbízásából a Kron bolygón ártalmatlanít pár tudóst, akik megfejtették az időutazás titkát. Pacifistaként azonban nem öl meg senkit, „csak” száműzi a téridő babrálóit egy másik dimenzióba, majd megsemmisíti az időgépet, nehogy a masina rossz kezekbe kerüljön. Az időgépen dolgozó tudós lánya, valamint az öreg prof kollégája szerencsétlenségükre pont a náci Németországba kerülnek át, és a horogkeresztes drapériák láttán azt hiszik, itt is a Csillagközi Szövetség Tanácsa őrködik a béke felett – az ENSZ űrbéli megfelelőjének ugyanis pont egy buddhista szvasztika a jelképe.

 

8. Már megint az a fránya képregény!

 

 

Kevésbé ismert érdekesség, hogy a „náci képregényt” olvasó nebuló pár résszel később, a 66. fejezetben is lebukott azzal, hogy megint képregényt olvasgatott énekórán. Illetve ahogy ő fogalmazott hebegve-habogva:

Bocsánatot kérek, de én nagyon szeretem a képregényt! Nem olvastam, csak itt felejtettem, kinyitva.

Ezúttal szerencsére nem kapott szegény Jutka agyvérzést, mivel a kisdiák a Biblia képregényverzióját olvasgatta suttyomban – azt ezek szerint szabad. Természetesen ez a kiadvány is igazi volt: az Fabulák kiadónál 1988-ban A Biblia felfedezése - A Teremtés / A Pátriárkák címen magyarul is megjelent francia album keveredett valahogy oda a Szomszédok forgatására.

 

9. Vágási Matyi eltűnése

 

 

Bár Horváth Ádámék valószínűleg drámai fordulatnak szánták, Matyi eltűnései inkább komikusak voltak a Szomszédokban. Első alkalommal a 195. fejezetben veszett nyoma a kisfiúnak, miután egy susogós melegítős telepi suttyó egyik este majdnem elütötte Ferit és Matyit a zöldséges Mercijével. Csakhogy a fickó elkövette azt a hibát, hogy bevitt egy gyomrost a „gazdagréti Batmannek”, aki erre visszakézből úgy pofán vágta, hogy a bunkókám véres fejjel elterült a flaszteren. Sajnos szegény Matyit annyira traumatizálta a tény, hogy az apja a lakótelep verhetetlen igazságosztója, hogy elszaladt az éjszakába. Így az epizód Jutka (inkább röhejes, semmint feszültséggel teli) jajongásával ért véget. A kisfiú végül csak a két héttel később adásba kerülő 196. fejezet végén került elő – de mivel a teleregény cselekményében is két hét telt el, Matyi ezalatt igen ramaty állapotba került, így akik megtalálták az utcán, bevitték egy kórházba. Matyi második eltűnése ehhez képest már inkább paródiába hajló volt: 

A 295. részben egy vízparti nyaralás során Jutka elalszik a napernyő alatt, amíg Feri odavan lángosért meg sörért, így Matyi eltűnik...

Az egész méhkasként felbolydult strand őt keresi, mire a jelenet végén kiderül, hogy csak elfáradt labdázás közben, és befeküdt egy gazdátlan csónakba szundikálni.

 

10. Jutka, a tűzoltó

 

 

A 302. fejezetben tűz ütött ki a suliban: valaki szándékosan felgyújtotta a tanáriban a szemeteskosarat! A Jutka afféle „gazdagréti Batgirl”-ként halált megvető bátorsággal azonnal berohant a füstben úszó terembe, miközben a kollégáit elszalajtotta  vízért és Bujáki igazgató úrért – csak eközben Ivancsics Ilona

véletlenül az igazi nevén, Eszternek szólította a kolléganőjét, Timkó Esztert,

aki egy Tóth Vera nevű tesitanárt alakított 1998 és 1999 között a sorozatban. A készítők végül benne hagyták a végleges változatban a bakit, valószínűleg amiatt, mert nagyon körülményes lett volna újra füstbe borítani a valóságban is suliként működő Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolát (ahol a tanári egyébként 9 évvel ezelőtt még szakasztott úgy nézett ki, mint anno a Szomszédokban).