10 talányos tény, amit tuti nem tudtál a Harry Potter-filmekről

Miért pont Daniel Radcliffe-et választották ki főszereplőnek 5000 brit kisfiú közül? Hány Potter-film megrendezésére szerződtették le eredetileg Chris Columbust? Ralph Fiennes melyik rokona bukkant fel a Félvér hercegben? Cikkünkből kiderül!

1. A Potter-filmek producere már a megjelenése évében filmet akart forgatni az első regényből. 1997 nyarán jelent meg Nagy Britanniában J. K. Rowling híres bestsellere, a Harry Potter és a bölcsek köve. Az olvasó a címszereplő árva kisfiúval, a bácsikájánál cselédsorban élő Harryvel együtt tudja meg, hogy a szülei varázslók voltak, ő pedig épp most nyert felvételt a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Itt aztán a kis Potter végre igaz barátokra lel Ron, Hermione valamint a nagy állat- és szörnybarát Hagrid személyében, megtud egyet s mást a szüleiről, no és persze arról is, hogy a varázsvilág nagy veszélyben van Voldemort nagyúr és csatlósainak mesterkedése miatt – ami miatt aztán bőven akad még feladata a további könyvekben is. Az első regény milliós példányszámban fogyott el, a történet pedig annyira elvarázsolta David Heyman producert, hogy már 1997-ben elhatározta: filmet fog forgatni belőle. Az ötletére végül a Warner Bros. harapott rá, és a stúdió 1999-ben 1 millió angol fontért megvásárolta Rowlingtól a megfilmesítés jogát, majd hosszas casting után 2000-ben el is indult a forgatás, egy évre rá pedig a mozik is bemutatták a Harry Potter és a bölcsek kövét.

Forrás: InterCom

 

2. Steven Spielberg hallani sem akart róla, hogy ő legyen a rendező. Egy interjúban kissé nagyzolva azt mondta, neki ez a film gyerekjáték lett volna, hiszen annyi blockbustert forgatott korábban, hogy a Harry Potter és a bölcsek kövét már kirázza a kisujjából. „Olyan lett volna, mintha felvettem volna 1 milliárd dollárt és átrakom a saját bankszámlámra. Nincs benne semmi kihívás.” No persze az is letörte Spielberg ambícióit, hogy ő animációs filmet szeretett volna csinálni több Harry Potter-regény összevonásából (2000-ben ugyanis már a negyedik kötetnél járt Rowling sikersorozata), amiben Haley Joel Osment kölcsönzi Harry hangját.

3. Végül Spielberg helyett egy „Spielberg-tanítvány” lett az első rész rendezője. Sokáig esélyes volt a rendezői székre Terry Gilliam, Jonathan Demme, Alan Parker, Wolfgang Petersen, Rob Reiner, Ivan Reitman, Tim Robbins, Brad Silberling, Peter Weir és M. Night Shyamalan is. Sőt, az a Mike Newell is, aki végül a 2005-ös Harry Potter és a Tűz Serlegét rendezte meg. J.K. Rowling azt szerette volna, ha Terry Gilliam rendezi az első részt, de a Warner vezetősége ezt megvétózta. Úgy okoskodtak ugyanis, hogy ide egy olyan filmes kell, aki forgatott már hónapokon keresztül blockbustert gyerekekkel, és kötélből vannak az idegei, nem lehet meglepni semmivel. Chris Columbus olyan sikerfilmekkel a háta mögött, mint a Reszkessetek, betörők! 1-2 és a Mrs. Doubtfire a Warner szerint tökéletes volt erre a feladatra.

Forrás: InterCom

 

4. Robin Williams nagyon szeretett volna bekerülni a Harry Potter-filmekbe, de nem engedték neki. Hagridot szerette volna eljátszani, parókában és nagy álszakállal, Rowling azonban ragaszkodott hozzá, hogy csak és kizárólag nagy-britanniai születésű színészek alakíthatják a főszereplőket, így a híres amerikai komikus kimaradt ebből a franchise-ból. Hagrid szerepét végül Robbie Coltrane kapta meg.

5. Nem kevesebb, mint 5000 brit kisfiú jelentkezett Harry Potter szerepére! A Warner azonban egyiküket sem találta elég jónak. Daniel Radcliffe leszerződtetése mellett maga a rendező, Chris Columbus kardoskodott, mivel őt már látta korábban egy 1999-es filmben, a Copperfield Dávidban. Radcliffe szülei azonban nem akarták, hogy a fiukból gyerekszínész legyen, mert akkor nem fog tudni koncentrálni az iskolai tanulmányaira. Végül amikor Radcliffe, a fiú szülei és a Potter-film stábja véletlenül összetalálkoztak egy színházi előadás nézőterén, a Warner emberei sikeresen rábeszélték a családot, hogy engedjék el a varázslóiskolába a gyereket, jó muri lesz. No persze legalább ennyire fontos volt az is, hogy Radcliffe a két másik kis főhőssel, az eminens Hermionét alakító Emma Watsonnal, és a tanulást nem túl komolyan vevő Ront megformáló Rupert Grinttel is dinamikus triót alakítson. Szerencsére ahogy azt az első próbafelvételek is tanúsítják, a három gyerekszínész azonnal megtalálta a közös hangot:  

6. De miért nem Chris Columbus rendezte a Harry Potter és azkabani foglyot? Columbus eredetileg három Potter-film megrendezésére kötött szerződést a Warner stúdióval. A Harry Potter és a titkok kamrája után azonban már úgy érezte, hogy ha a varázslóiskola diákjainak harmadik nagy kalandját is bevállalja egy újabb hónapokon keresztül tartó forgatáson, akkor le fog maradni a saját gyerekei felnövéséről. Ezért a 2004-es Harry Potter és az azkabani fogoly munkálataiban már csak producerként vett részt (az azután következő filmekben pedig már sehogyan sem). A harmadik rész megrendezésére Kenneth Branagh, M. Night Shyamalan és Guillermo del Toro is nagy esélyes volt, végül az utóbbi beszélte rá a szintén mexikói származású filmes kollégáját, Alfonso Cuarónt, hogy ő legyen a már könyvben is kissé horrorisztikusabb, farkasemberes Azkaban rendezője.

7. Miért nem Cuarón vitte tovább a Harry Potter franchise-t? Sok rajongó örült volna neki, de a mexikói filmes csak egyetlen egy Potter-regény megfilmesítését vállalta. A sorban negyedik történet, a Harry Potter és a Tűz Serlege lényegében egy falkányi 14-16 éves, a szabályokra fittyet hányó, a más varázslóiskolákból érkező cserediákok miatt teljesen bezsongó, hormontúltengéses kamaszról szólt, akiknek ráadásul a Trimágus Tusa feladatai mellett Voldemort híveinek mesterkedésével is meg kellett birkóznia. Mivel a franchise szereplői maguk is látványosan megnyúlt kamaszok lettek, akiknek a forgatás mellett a Warner  által megszervezett iskolába is be kellett járniuk, hogy ne maradjanak le a kortársaiktól, új rendezőnek egy mindenkivel szót értő, veterán filmest akart a stúdió, aki egyszerre tud jóságos nagypapa és szigorú kiképzőőrmester lenni. Mike Newell tökéletes volt erre a feladatra, hiszen aki olyan hollywoodi sztárokkal is szót tudott érteni a pályája során, mint Hugh Grant, Julia Roberts vagy épp Johnny Depp, annak a süvölvény színészek sem tudnak meglepetést okozni.

8. Alan Rickman megtiltotta Rupert Grintnek, hogy a Harry Potter és a Főnix Rendje forgatása alatt megközelítse a kocsiját. Grint ugyanis a való életben is pont ugyanolyan komisz kölyök volt, mint amikor Ron Weasley a bájitaltant tanító Piton professzor idegeire ment: a Harry Potter és a tűz serlege forgatása idején shake-kel kente össze a színész gyönyörű BMW-jét.

Forrás: InterCom

 

9. A Harry Potter és a félvér hercegben egy Fiennes-rokon alakította a fiatal Voldemortot. Egészen pontosan Ralph Fiennes unokaöccse, Hero Fiennes Tiffin kapta meg a 11 éves Tom Denem (az eredetiben: Tom Riddle) szerepét. Ő egyébként azóta sikeres sorozatszínész lett, valamint pár éve megcsípte az After-filmek főszerepét is, amelyekből már zsinórban a negyediket készíti hamarosan.

10. John Hurt mókás rekordot állított fel a Harry Potter-filmekkel. Ő volt ugyanis az a sztárszínész, akinek a két Potter-epizódbéli felbukkanása között a legtöbb idő telt el. John Hurt ugyan már a legelső mozifilmben, a 2001-es Harry Potter és a bölcsek kövében benne is volt, mint az Abszol úton varázspálcákat áruló Garrick Ollivander, ám utána legközelebb csak a 2010-es Harry Potter és a Halál ereklyéi I. részben láthatták őt újra a nézők (valamint annak folytatásában, a 2011-es II. részben).