10 tény, amit talán nem is tudtál a Dennis, a komiszról

A csibész képregényadaptáció, amiben úton-útfélen megszívatják Walter Matthau-t.

A képregény

Mint a legtöbb film, a Dennis, a komisz is egy adaptáció, ráadásul a mostanság oly’ divatos képregényfilmek kategóriájába tartozik. Hank Ketcham karaktere 1951-ben debütált, kezdetben comic strip formájában, majd a nagy népszerűségre való tekintettel saját képregényfüzetet kapott. A rosszcsont fiú

ihletője pedig nem ás, mint az alkotó fia, Dennis Ketcham.

 

Az adaptációk

Hank Ketcham figurája több adaptációt is megélt: már az ötvenes években is készült belőle egy sitcom, amit a CBS sugárzott 1959-től 1963-ig. Több animációs sorozat készült Dennis kalandjaiból: a nyolcvanas években kettő is, majd 1993-ban, sőt még 2002-ben is indított egyet a Nickelodeon. 1987-ben egy tévéfilm készült a képregény alapján (Dennis, a komisz újra pimasz), majd 1993-ban bemutatták a legnépszerűbb filmadaptációt, ami jelen cikkünknek is tárgya. (Aztán 1998-ban és 2002-ben is készült élőszereplős film: a Dennis, a komisz ismét pimasz, valamint a Dennis, a komisz karácsonya.)

A casting

Egy ilyen filmnél sok múlik azon, hogy sikerül-e megtalálni a megfelelő gyerekszínészt a címszereplő kis rosszcsontra. Több mint 20 ezer kisfiú jelentkezett a szerepre, Mason Gamble állítólag akkor győzte meg az alkotókat a szerepválogatáson, amikor

elővett egy marék élő kukacot a zsebéből.

 

A parázs

A Samet alakító Christopher Lloyd elmesélte, hogy a híd alatt játszódó jelenetben van egy rögtönzés. Itt ugye Sam éppen babot főz, ám a mindig izgága Dennis addig-addig piszkálja a parazsat, míg a zsarátnok belepattan a férfi gatyájába, ami annak rendje és módja szerint el is kezd füstölögni. Erre

Sam fogja, és beugrik a vízbe – na, ez nem volt benne az eredeti forgatókönyveben, ezt Lloyd rögtönözte.

Az megbánás

Christopher Lloyd korábban már szerepelt volna egy filmben, amit szintén John Hughes írt: ez volt a legendás Reszkessetek, betörök!, amiben Harry karakterét ajánlották fel neki, ám miután a színész visszautasította, Joe Pesci vált legendássá a szerepben.

Lloyd, látva a Reszkessetek, betörők! hatalmas sikerét, megbánta, hogy nemet mondott a szerepre, és jelezte, hogy a következő Hughes-filmben már szívesen szerepelne.

Sam karaktere kifejezetten a filmhez íródott, Christopher Lloyd számára.

 

A casting II.

Walter Matthau remekül alakítja a mindig zsörtölődő és pórul járó szomszédot, Mr. Wilsont, pedig nem ő volt az első választás. Eredetileg Leslie Nielsent szerették volna a szerepre, ám ő akkor már szerepet vállat a Szörfös nindzsák című filmben.

A zene

A film zenéjének megkomponálására John Hughes kizárólag egyetlen embert tudott elképzelni: Jerry Goldsmith-t, aki el is vállalta. Mondjuk kicsit huncutkodott, mivel a Total Recall – Az emlékmás című filmhez készült zenéjéből vett át pár taktust, amiből aztán megírta Sam témáját.

 

A csengő

Sokat elárul valakiről, hogy milyen a portája – szokták mondani. De az is árulkodó, hogy miként szól a csengője. Aki becsönget Mr. Wilsonhoz, az az amerikai haditengerészet indulójának, az Anchors Aweigh-nek az első taktusait hallhatja.

A meglepetés

A Martha Wilsont alakító Joan Plowrightnak nem szóltak előre, hogy mi fog történni abban a jelenetben, mikor Mr. Wilson átmegy Mitchellékhez nyomozni, miután Dennis véletlenül tönkretette festékkel az grillezett ebédjüket.

Mikor Plowright megpillantja a liszttel és vízzel borított Walter Matthau-t, teljesen őszinte a reakciója.

 

Az utalás

Amikor Martha Wilson megkérdezi a férjét, hogy nem volt-e pufók gyerek, akkor az

egyértelmű utalás a képregényre, ahol Mr. Wilson lényegesen testesebben van ábrázolva.

 

(via IMDb, Wikipedia)