10 tény, amit tuti nem tudtál a Halálos fegyverről

A buddy cop filmek öregapjának eredetileg nem is Mel Gibson és Danny Glover lett volna a két kedélyesen lövöldöző főszereplője, és a hangulata is sokkal-sokkal sötétebb lett volna.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Halálos fegyver minden idők egyik legjobb akciófilmje, és a mai napig a buddy cop műfaj (vagyis a hajmeresztő kalandokba keveredő, egymást folyton heccelő zsarupáros főszereplésével elkészített blockbusterek) tankönyvi példája és fontos mérföldköve. Ezúttal tíz forgatási érdekességet szedtünk össze Mel Gibson és Danny Glover kultfilmjéről.

1. A film eredeti forgatókönyve sokkal akciódúsabb és komorabb volt. A Halálos fegyver 1987 márciusában került mozikba, a forgatókönyve viszont már 1985-ben kész volt. Az UCLA egyetemen frissen végzett filmes, Shane Black eredetileg egy sokkal sötétebb és akciódúsabb történetet képzelt el: egy városi neo-westernt, ahol két Piszkos Harry-típusú, kemény zsaru rendet tesz Los Angeles utcáin. Shane Black első forgatókönyv-verziója 110 oldalas volt, a film végén egy grandiózus autós üldözés is lett volna, benne egy rakétákat lődöző rendőrségi helikopterrel, és egy kokainnal teli kamionnal. Utóbbi fel is borult volna, úgy beterítve narkóval a hegyoldalon álló Hollywood feliratot, mintha havazott volna! Számos stúdió elutasította azonban a Halálos fegyver első verzióját, egyedül a Warner stúdiónál szavazott neki bizalmat egy Mark Canton nevű, jó szimatú producer, aki végül 250 ezer dollárt fizetett Shane Blacknek a forgatókönyvért.

Forrás: InterCom

 

2. Martin Riggs nyomozó eredetileg még pszichopatább fazon lett volna. Shane Black eredeti verziójában például szerepelt egy ámokfutó gyilkos, aki a film elején gyerekeket öldös egy játszótéren – őt például Riggs nem egy pisztolylövéssel terítette volna le, hanem egy vállról indítható rakétával! De a későbbiekben is nindzsa módjára hajigálta volna a halálosan éles dobócsillagokat, és a gonosztevők közül nem egyet brutálisan megkínzott volna, hogy így szedjen ki belőlük kulcsfontosságú információkat a nyomozáshoz. Ezeknek az elemeknek egy részét Shane Black maga vette ki a forgatókönyvből, de Jeffrey Boamot is külön azért szerződtették le, hogy gyomlálja ki a sötét részeket, és tegye humorosabbá a filmet (ő később a Halálos fegyver 2-3-at is forgatókönyvíróként jegyezte).

3. A Star Trek Spockja, Leonard Nimoy rendezte volna meg eredetileg a filmet. Ő azonban nem érezte magát elég tökösnek egy akciófilmhez, kényelmetlennek érezte volna a sok lövöldözést. Ezért inkább egy jóval kevésbé erőszakos vígjáték rendezését vállalta el: ez lett Tom Selleck, Steve Guttenberg és Ted Danson halhatatlan családi vígjátéka, a szintén 1987-ben bemutatott Három férfi és egy bébi. A Halálos fegyver rendezője így az idén nyáron 91 éves korában elhunyt Richard Donner lett, aki ki is tartott a franchise mellett: ő rendezte később a Halálos fegyver 2-3-4-et is.

4. Eredetileg William Hurt lett volna Martin Riggs. Legalábbis Shane Blacknek ő járt a fejében, amikor a forgatókönyvet írta, de a Warner stúdió vezetősége szerint a színész túlságosan komor lett volna a film viccekkel feljavított verziójába, így más főszereplő után kellett nézni.

Danny Glover, Richard Donner és Mel Gibson (fotó: Joshua Blanchard/Getty Images)

 

5. Fél Hollywoodnak felkínálták Riggs szerepét. Többek között Christopher Reeve, Kurt Russell, Patrick Swayze, Richard Gere, Kevin Costner, Michael Douglas, Harrison Ford, Christopher Lambert, Michael Biehn, Jeff Bridges, Alec Baldwin, Michael Keaton, Robert De Niro, Jeff Goldblum, Charlie Sheen, Nicolas Cage, John Travolta, Al Pacino, Dennis Quaid, Nick Nolte, Don Johnson, Tom Selleck, Sylvester Stallone, Richard Dean Anderson, Arnold Schwarzenegger, Mickey Rourke, Michael Madsen, William Hurt, Rutger Hauer és Stephen Lang is visszautasította a Warner ajánlatát. A nagy esélyesek között volt Bruce Willis is, de nem vállalta el – egy évvel később viszont már ő maga is hozzájárult az akcióorientált zsarufilmek diadalmenetéhez az 1988-as Die Harddal (aminek az egyik folytatása, a Die Hard 3 eredetileg pont Halálos fegyver-folytatásnak készült, egy folyamatosan egymást zrikáló nyomozópárossal). Végül az akkor 30 éves Mel Gibson lett a befutó, akinek időközben felajánlották A légy és az Aki legyőzte Al Caponét főszerepét is, de ő végül a Halálos fegyvert választotta.

6. Roger Murtaugh nem is fekete nyomozó volt az eredeti forgatókönyvben. A karakter bőrszíne egyáltalán nem volt kezdetben hangsúlyos. A szereplőket válogató casting directornak, Marion Dougherty-nek viszont annyira tetszett Danny Glover színészi játéka Steven Spielberg 1985-ös drámájában, a Bíborszínben, hogy őt javasolta a nyugdíjazására készülő Murtaugh nyomozónak, aki a forrófejű Riggst kapja maga mellé társnak.

7. Igazi zsaruk is dolgoztak a legendás zsarufilmben. Annak érdekében, hogy Riggs és Murtaugh minél hitelesebb nagyvárosi rendőrök lehessenek a vásznon, az előkészületek során Mel Gibsont és Danny Glovert is az LAPD, vagyis a Los Angeles-i Rendőrkapitányság tisztjei segítették tanácsokkal. Richard Donner rendező pedig a Los Angeles-i megyei seriffirodával konzultált a rendőri nyomozómunka megfelelő ábrázolása érdekében.

Forrás: InterCom

 

8. Nem várt kasszasiker lett a Halálos fegyver. Mark Canton producer jól döntött a Warnernél, amikor bizalmat szavazott Shane Black forgatókönyvének, mert a mindössze 15 millió dollárba kerülő film végül 120,2 millió dollárt kaszált a mozikban. 1987-ben egyébként taroltak a kasszáknál a zsarufilmek: az Egyesült Államok éves bevételi toplistájában a Halálos fegyver mellett ott találjuk Eddie Murphytől a Beverly Hills-i Zsarut, Richard Dreyfuss és Emilio Estevez Zsarulesenjét, valamint az Aki legyőzte Al Caponét című filmet is. A nagy sikerre való tekintettel három újabb mozifilm és egy tévésorozat is készült a Halálos fegyver franchise-hoz, amelynek valamiféle folytatása vagy remake-je évek óta újra és újra előkerül.

9. Ez volt a legelső olyan hollywoodi film, amelyben mobiltelefon is szerepelt. No persze nem a Star Trek filmek pici, kecses, tenyérben elférő kommunikátorára, vagy egy '90-es évekbeli „bunkofonra” kell gondolni, hanem egy igazi ipar- és technikatörténeti remekre: Murtaugh ugyanis az egyik jelenetben egy 1986-ban piacra dobott Portable Radio Shack Model 17-1003-ast használ, amelynek az utcai használatához egy bumfordi koffert is magával kellett cipelnie (azért azt el kell ismerni, hogy Gordon Gekko Motorola DynaTac 8000X mobiltelefonja már sokkal menőbb volt ennél az 1987 decemberében bemutatott Tőzsdecápákban)...

10. A Filmvilág 1989-ben írt a Halálos fegyverről. Amíg az Amerikai Egyesült Államokban 1987 márciusában került mozikba a film, idehaza csak 1988 szeptemberétől vetítette a Mokép (majd később 1990-ben VHS-en is kiadta az Intervideó, 1992-től pedig az HBO vetítette). Kritika viszont csak 1989-ben, a Filmvilág szeptemberi számában jelent meg róla Kovács András Bálint tollából a híres-hírhedt Láttuk még rovatban, ahol a szerző leginkább általánosságban elmélkedett az egy kaptafára készült zsarufilmekről:

Akárhogy van is, ha valaki figyelmesen követi azt a zsarufilmdömpinget, amely elárasztja mozijainkat, egész jól megismerheti e műfaj variációs lehetőségeit. Érdekes például, hogy úgy tűnik, a mai rendőrakciófilmekben mindig két rendőr szerepel, az egyik zseniális, agresszív, de szabálytalan, a másik szolid, törvénytisztelő. A megoldást többnyire az izgága, sokszor fel is függesztett rendőr találja meg. Ezen belül is különféle verziók lehetségesek, itt például a fiatal és dinamikus szuperzsaru neurotikus, szuicid hajlamú, de éppen ez segíti őt munkájában. A félig-meddig törvényen kívüli rendőr alakjára valószínűleg azért van szükség, hogy az akciófilmek brutalitását a nyomozófilmek kicsit szelídebb és lassabb világával lehessen vegyíteni.