10 tini karakter a tévéből, akit felnőtt színész játszott

Érezted már úgy egy-egy sorozatot nézve, hogy ezek a kamaszok inkább tűnnek a 21 Jump Street – A kopasz osztag vagy épp A bambanő gimisek közé beépülő felnőtt hőseinek? Ha igen, az nem a véletlen műve. Íme a legdurvább korkülönbségek a figura és az azt megformáló színész valódi életkora között!

Habár a jelenség, hogy felnőtt sztárokkal játszatnak gyerekeket, a hollywoodi filmekben sem ritka (lásd a Grease jó harmincas gimnazistáit), a tévéiparban még gyakoribb, mivel ott sokkal inkább jellemző a nagyüzem. Egy 18 éven alulival pedig jóval nehézkesebb és drágább dolgozni, hiszen nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a foglalkoztatásukra (például sokkal több pihenő jár nekik, így kevesebb felvételt tudnak egy nap rögzíteni velük), aminek már határozottan van látszatja, amikor villámgyorsan le kéne forgatni egy évadot. Ennek eredményeképp az amerikai sorozatok szinte tobzódnak a túlkoros tinikben. Lássuk a legdurvább példákat!


Beverly Hills 90210: Andrea Zuckerman

Az 1990-ben indult tini szappanopera elején a főhősök másodikos gimnazisták, azaz 15-16 évesek. Az őket játszó fiatal színészek a valóságban ennél mind jóval idősebbek voltak (a Donnát alakító Tori Spelling és a Davidet hozó Brian Austin Green kivételével, akik csak 17 évesek voltak). A legdrasztikusabb eltérés azonban Andrea esetében volt megfigyelhető: az őt megformáló Gabrielle Carteris nem kevesebb mint 29 éves volt a forgatás kezdetén. A színésznő állítólag hazudott a meghallgatáson, és csak annyit árult el, hogy már elmúlt 21.


És igaz ugyan, hogy Andrea figurája jóval érettebb és komolyabb volt a többieknél, de azért ezt még az alkotók is túlzásnak érezhették, mert amikor Carteris teherbe esett (ami nem olyan szokatlan egy harmincas nőnél, annál szokatlanabb egy gimisnél), rövid úton kiírták a szériából. A színésznőt egyébként nyilvánosan is sokat támadták a karakteréhez képest fennálló hatalmas korkülönbség miatt, így amikor később ő lett a SAG-AFTRA (Screen Actors Guild and the American Federation of Television and Radio Artists), azaz a hollywoodi színészszakszervezet elnöke, egyik első intézkedéseként elérte, hogy a színészek kérésére az őket listázó szórakoztató website-ok (például az IMDb) kötelesek legyenek eltávolítani az illető születési dátumát az adatlapjáról.


Dawson és a haverok: Andie és Jack McFee

Amikor a Dawson és a haverok 1998-ban elindult, a főhősök a Beverly Hills 90210 karaktereihez hasonlóan másodévesek voltak, és ehhez közelített az őket megformáló színészek életkora is. Michelle Williams 17 évesen játszotta a 16 éves Jent, Joshua Jackson (Pacey) és Katie Holmes (Joey) pedig 19, illetve 18 évesek voltak. Egyedül a magát Dawsont alakító James Van Der Beek nem volt már tizenéves a főszereplők közül, ami azért nem rossz arány. Aztán ennek vége szakadt, amikor csatlakozott a bandához a két McFee testvér, akik közül a fiút játszó Kerr Smith már 26 éves volt – de az igazi rekorder a lányt, Andie-t hozó Meredith Monroe lett a maga 28 évével.


Glee – Sztárok leszünk: Finn Hudson

Ryan Murphy 2009 és 2015 között futott, középiskolai közegben játszódó zenés sorozatában nagyítóval kellett keresni a valódi kamaszokat, hiszen szinte az összes tizenévest 22-23 éves felnőttek formálták meg benne. A legközelebb még a 16 éves Kurt állt a valósághoz, akit a 19 éves Chris Colfer játszott. A legfeltűnőbb eltérés pedig Finn karakterénél volt megfigyelhető, akit a 27 éves Cory Monteith alakított. Monteith ugyan fiatalabbnak tűnt a koránál – na de nem annyival, hogy 15-nek nézzen ki. A forgatás előtt a színész dolgozott áruházi hostként, tetőfedőként, taxisként és iskolabusz-vezetőként is – kérdés, hogy ilyen élettapasztalatokkal mennyire tudta átélni egy zöldfülű kamasz figuráját. Tragikus adalék, hogy a sztár a valóságban örökre megmaradt harmincasnak, mivel 2013-ban, mindössze 31 éves korában meghalt drogtúladagolásban.


Szívek szállodája: Lane Kim

A Szívek szállodája színészgárdájában voltak vegyesen tiniket játszó tinik és tiniket játszó huszonévesek is. Az egyik főszerepet, Rory Gilmore-t hozó Alexis Bledel például 19 évesen játszotta el 16 éves karakterét, hasonló korú ellenlábasa, Paris (azaz Liza Weil színésznő) viszont a valóságban már 23 éves volt. De közel sem Weil volt a csúcstartó a forgatáson, hiszen Rory legjobb barátnőjét, Lane Kimet egy 26-27 éves színésznő, Keiko Agena formálta meg. Agena ugyan valóban teljesen hihető volt a kamaszszerepben, de ha jobban belegondolunk, azért vicces, hogy korban igazából közelebb volt Rory anyjához, a 32 éves Lorelai-hoz – azaz Agena és Bledel simán játszhattak volna anyát és lányát is barátnők helyett.


Buffy, a vámpírok réme: Cordelia Chase

A tinisorozat-írók valamiért nagyon vonzódnak a mágikus második osztályhoz, így – micsoda váratlan fordulat! – a Buffyban is másodikosokat ismerhetünk meg. A 16 éves címszereplőt a 19 éves Sarah Michelle Gellar hozta, Alyson Hannigan (Willow) szintén 19 volt a forgatás kezdetekor, egyedül Nicholas Brendon (Xander) lógott ki a maga 26 évével. A legidősebb persze nem ő volt a szereplők közül, hanem a 35 éves David Boreanaz – de mivel ő egy több száz éves vámpírt játszott, ez igazából megbocsátható. Aki azonban határozottan túlkoros volt a szerepéhez képest, az a 27 éves Charisma Carpenter, aki ennyi idősen a többiekhez hasonlóan egy 15-16 évest formált meg. Elég fura lehetett neki közel harmincasként a forgatáson a sok tini között – biztos sokat bandáztak Nicholas Brendonnal...


Riverdale: Josie

Találjátok ki, hányadikosak a 2017-ben indult tiniszéria főhősei? Igen, nyertetek: másodikosok. Ennek egyébként ugyanúgy megvan az oka, mint annak, hogy miért forgatnak a tévések ilyen gyakran tinédzserek helyett felnőttekkel (egy elsős még túl fiatal lenne az olyan neccesebb témákhoz, mint az alkohol, egy végzős sztoriját pedig nehéz lenne továbbvinni döccenő nélkül ugyanabban a közegben). A Riverdale 15-16 éveseit egy csapat huszonéves játssza, igazi tizenéves egyedül a forgatás kezdetekor 19 éves KJ Apa (Archie) volt. De még a húszasok közül is kilóg a helyi gimis banda, a Josie and the Pussycats énekesnőjét alakító Ashleigh Murray, aki kereken harmincévesen kezdte a munkát a Riverdale-ben. Gondoljunk csak bele: már elég idős volt ahhoz, hogy a rajongója legyen a 2001-es Josie and the Pussycats-filmnek Rachael Leigh Cookkal (nálunk Josie és a vadmacskák címmel vetítették a mozik)!


The Walking Dead: Beth Greene

Zombiapokalipszis (al)műfajú dámai sorozatként a The Walking Dead igazán nem egy habos-babos tiniszéria, de azért volt benne pár fiatal és gyerekkorú karakter is. A legkézenfekvőbb példa a főhős, Rick Grimes fia, Carl, aki a cselekmény folyamán a szemünk láttára serdült gyerekből kamasszá – és egy hasonló korú színész, Chandler Riggs formálta meg. Riggstől eltérően azonban a sorozat másik népszerű tinifiguráját, a közönségkedvenc Hershel kisebbik lányát, Beth-t alakító színésznő, Emily Kinney 26 évesen hozta a saccra 16 körüli karaktert. De talán ebben az esetben ez nem is olyan nagy baj, hiszen a forgatás is embert próbáló lehetett, annyira kellett darálni az évről évre érkező tucatnyi epizódot, és hát valljuk be: a végeredmény meg nem igazán gyerek szemének való.


Smallville: Clark Kent

A Smallville papíron Superman, azaz Clark Kent gimis éveiről szól, de a valóságban a kezdetekkor még csak 14 éves kis Clarkot egy 24 éves színész, Tom Welling formálta meg – aki a sorozat végén már a tekintélyes 34 éves kort is elérte. Jó, hát végül is emberünk az űrből jött, szóval tényleg bármi belefér, még az is lehet, hogy a kryptonit növekedési hormonként is működik, ezért volt a főhős olyan szuper fejlett. De akkor is bizarr kicsit a dolog, főleg, ha azt vesszük, hogy a széria ötödik évadának zárulta környékén, azaz 2006 nyarának elején debütált Superman visszatérben a felnőtt Supermant alakító színész, Brandon Routh több mint két évvel fiatalabb volt, mint a gimis Superman megformálója.


A narancsvidék: Ryan

A nálunk is népszerű tinisorozat négy fő karaktere közül csak az egyikük, a Marissát alakító Mischa Barton volt valódi tinédzser az induláskor: 17 évével csak egy hajszállal volt idősebb a karakterénél – aki természetesen másodikos gimnazista volt (ezen már biztos senki sem lepődik meg). Adam Brody (Seth) viszont már a 23-at taposta, és Rachel Bilson (Summer) is nagykorú, azaz 21 éves volt. A legidősebb azonban a Ryant megformáló Ben MacKenzie volt, aki 24 évesen hozta a kívülálló középiskolás karaktert. De így legalább hitelesebben játszhatta el a figura rosszfiús kisugárzását.


Veronica Mars: Veronica

Végre egy sorozat, aminek nem másodikos, hanem elsős gimnazista a főhőse! A 2004-ben indult tinikrimi egy középiskolás magánnyomozóról szólt, akit a későbbi évadokban végzősként, majd elsőéves főiskolásként láthattuk. A forgatás kezdetekor a címszereplőt játszó Kristen Bell már 24 éves volt, az utolsó részek idején pedig 27. A színésznőnek ugyan határozottan kislányos a külseje, de talán mégsem ennyire. Később ráadásul az alkotók alaposan megvariálták az idővonalat is, hiszen amikor 2014-ben bemutatták a filmverziót, ott a karakterek a tizedik érettségi találkozójukon voltak láthatók, viszont a széria szerint meg 2006-ban érettségiztek. Szóval jobban járunk, ha nem bolygatjuk a dolgokat. A több mint tíz évvel az eredeti zárlat után forgatott, 2019-es negyedik évadban viszont a címszereplő 32 év körüli lehet, Bell pedig 39 volt – a harmincas éveinkben ez már nem is olyan nagy különbség, nem igaz?


(via Looper)