10+1 érdekesség Barbra Streisand "szerelemgyermekéről", a Hullámok hercegéről

A színésznő második egész estés játékfilmje igazi szerelem projekt volt, csak férfi szereplőket volt nehéz találni, pláne olyat, aki hegedülni is tud.

1. Pat Conroy azonos című, 1986-ban íródott regénye az író legismertebb műve, amelyet 1991-ben filmesített meg Barbra Streisand, magára osztva a pszichiáternő szerepét. A Hullámok hercegét hét Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. A hét jelölés ellenére a film egy díjat sem kapott.

2. Bár a stáblistán nem tüntették fel ezen minőségében, de Barbra Streisand a film egyik forgatókönyvírója volt. A US Magazine egyik 1992-es cikkében Pat Conroy, a Hullámok hercege szerzője a következőket nyilatkozta: "Elképesztő volt az volt az a fajta megfeszített figyelem, amelyet Barbra a részletekre fordított. Mindenben részt vett, és még soha senkit nem láttam ilyen mértékben elmerülni az alkotói folyamatban, mint őt. Szerintem ő többet írt bele a forgatókönyvbe, mint én, és neki kellett volna érte learatnia a babérokat is." Igaz, mindez rejtett kritikaként is olvasható.

Forrás: Film4

 

3. A regényt akkori barátja, Don Johnson ajánlotta Barbra Streisandnak, aki rajongott a könyvért és Pat Conroyért. Streisandnak nagyon tetszett az írás, és azt tervezte, hogy filmet készít belőle Tom Wingo szerepében Johnsonnal. Mire azonban eljutottak a film előkészületéig, a kapcsolatuknak vége szakadt, ami azt jelentette, hogy Johnson neve már nem merült fel a férfi főszerephez.

4. Ebben a filmben nyújtott szerepével Barbra Streisand lett az egyetlen női Oscar-díjas – azt az Oscart még a Csillag születikért (1976) kapta –, aki a legjobb film kategóriájában jelölt filmet készített és rendezett.

Forrás. Film4

 

5. A filmjogokat eredetileg Robert Redford szerezte meg, és azt tervezte, hogy ő maga lesz a főszereplő és a rendező, és Susan Lowenstein pont Streisandot nézte ki, de nehezen tudta összehozni a megfelelő forgatókönyvet. Amikor kiderült, hogy Streisand mennyire szeretné megrendezni a filmet, akkor nagyon rendesnek bizonyult, és átadta neki a film jogait. Ők ketten korábban már játszottak együtt az Ilyenek voltunkban (1973).

6. Streisand eredetileg Jeff Bridgest kérte fel a férfi főszerepre, sőt, Bridges apját is felkérte, hogy a színész filmbeli apját játssza el, de előbb Lloyd Bridges mondott nemet, majd a fia is – igaz, Steisand később dolgozott vele a Tükrömben, tükröm... (1996) című drámában. Aztán jött Nick Nolte Tom Wingóként…

Forrás: Film4

 

7. Barbra Streisand John Barryt bízta meg a filmzene megírásával, ám szinte mindenbe beleszólt – például azt követelte, hogy Barry költözzön New Yorkból Los Angelesbe, hogy minden nap személyesen találkozhassanak. Barry egy darabig tűrte, hogy a főszereplő/rendezőnő mindenbe belepiszkáljon, majd elege lett és felmondott, és azt mondta Streisandnak:

"Nem veszel kutyát azért, hogy aztán te magad ugass."

Erre Streisand úgy reagált, hogy imádja Barry minden szerzeményét, amire ezt az epés választ kapta: „Na ja, és mindegyiket nélküled írtam." Streisand végül James Newton Howardot bérelte fel zeneszerzőnek, Barry pedig a filmhez írt, fel nem használt zenéjét Moviola névre keresztelte, és 1992-ben ki is adta.

8. Eredetileg az akkor még ismeretlen Chris O'Donnell kapta meg Streisand tinédzser fia, Bernard szerepét, de az író, Pat Conroy – aki a jelek szerint legalább annyira belenyúlt mindenbe, mint Streisand – szerint nem ő volt az igazi. Mivel Streisand íróasztalán egy rakás, fiatal színészről készült fotó hevert, Conroy átfutotta azokat, majd kiválasztott egyet, és azt mondta, hogy inkább őt válasszák. A színész Streisand saját fia, Jason Gould volt.

Forrás: Film4

 

9. Bár Jeroen Krabbé egy világhírű hegedűst játszik, ő maga nyilván nem hegedült, még alapfokon sem. Két hivatásos hegedűjátékosnak mutatta meg azt a darabot, amelyet a filmben játszania kellett volna, akiknek szintén nehézséget jelentett, hogy megtanulják. Amikor aztán begyakorolták, Krabbé végignézte, ahogy játszanak, és minden mozdulatukat fejből megtanulta, amit a jelenet forgatása közben tökéletesen leutánzott. Barbra Streisandot annyira lenyűgözte a teljesítménye, hogy a jelenet felvétele után spontán megölelte.

10. Amikor 1995-ben az NBC közvetítette a filmet, Barbra Streisand felhívta a csatornát, és azt követelte, hogy csökkentsék a reklámok hangerejét, amelyek rendkívül harsányak voltak a viszonylag csendes filmhez képest. Az NBC hétvégi üzemvezetője igazat adott neki, és 2 decibellel csökkentette a reklámok hangerejét.

Forrás: Film4

 

10+1. Többen vélnek felfedezni szakmai hibákat a filmben, már ami Susan Lowenstein karakterét illeti. Először is a pszichiáter és a pszichológus között jelentős különbség van, de feltételezzük, hogy Lowensteinnek két diplomája is van. Ez azonban még mindig nem válasz arra, hogyan analizálhat valakit, aki erre nem kérte fel még ha az az illető testvérének érdekében is történik?