12 dolog, amit nem tudtál a Szelíd motorosokról

„Ízirájder, öcsém!” – rikkantotta Csoki az Üvegtigrisben. Nem véletlenül, hiszen akkora kultklasszikusról van szó, amiről tényleg szinte mindenki hallott már. De vajon ezeket az érdekességeket is ismeritek?

1. A két főszereplő, egyúttal forgatókönyvíró, Dennis Hopper és Peter Fonda nem írtak rendes forgatókönyvet a filmhez: a sztori java részét menet közben találták ki. Rendes stábot sem verbuváltak, ehelyett barátokat, járókelőket, kommunabeli hippiket kínáltak meg egy-egy feladattal. Ennek jegyében nem túl meglepő, hogy

a Szelíd motorosokban debütált Fonda később szintén színésszé avanzsált kislánya, Bridget Fonda is:

5 évesen játszotta az egyik hippi gyermeket a kommunában játszódó jelenetben, testvérével, Justin Fondával együtt (és egyébként édesanyjuk, Susan Brewer is szerepelt a képsorban). Mivel nem volt kész forgatókönyv, a színészek sokat improvizáltak, ami gyakran váratlan eredményt hozott, mivel Hopper és Fonda szinte végig be voltak rúgva vagy tépve. Mindezek fényében kifejezetten ironikus, hogy a filmet épp a legjobb forgatókönyv díjának járó Oscarra jelölték.


2. A forgatás kezdete előtt Peter Fonda a filmbeli Captain America-dzsekivel és a chopperrel rótta Los Angeles útjait – egyrészt azért, hogy megszokja, hogy egy ilyen szokatlan szerkezetű motorral kell furikáznia, másrészt hogy a ruha és a jármű se tűnjön vadonatújnak. A dzseki hátára varrt, illetve a motor benzintankjára ragasztott amerikai zászló miatt

többször is igazoltatták a rendőrök.


3. Peter Fonda, Dennis Hopper és a film harmadik sztárja, Jack Nicholson valóban marihuánát szívtak a szóban forgó jelenetekben. Az LSD viszont nem volt igazi, ahogy a kokain sem, mivel – Fonda nyilatkozata szerint – egyszerűen

nem engedhettek meg maguknak ilyen drága drogokat.

Nicholson később arról számolt be, hogy a tábortüzes jelenetben ő, Hopper és Fonda nem kevesebb mint 155 dzsointot szívtak el.


4. Nem kis mértékben az állandó füvezéssel összefüggésben Dennis Hopper nem volt épp a topon a forgatás ideje alatt. Folyamatosan paranoiás állapotban volt a marihuána miatt, és mindenkivel ordibált.

Egyes stábtagok titokban rögzítették egy-egy kirohanását, és a felvételeket elküldték a stúdiónak – magyarázatként, hogy miért hagyta ott olyan sok stábtag a forgatást.


5. A Jack Nicholson által megformált George Hanson szerepére eredetileg Rip Tornt kérték fel, de amikor az egyeztető meetingjükön Dennis Hopper kést rántott ellene, Torn inkább nemet mondott az ajánlatra. Mikor Jay Leno The Tonight Show-jában Hopper azt állította, hogy épp a másik férfi volt az, aki kést rántott,

Rip Torn beperelte Hoppert rágalmazás miatt

– és (a fentiek fényében egyáltalán nem meglepő módon) megnyerte a pert. Dennis Hopper egyébként nem fogta vissza magát a Columbia stúdió fejeseivel való egyeztetés közben sem: az egyik meetingen fogta és felnyomta az ujját az egyik vezető munkatárs orrába.


6. Peter Fondának egyszerűen onnan támadt az ötlete, hogy le kéne forgatni ezt a filmet, hogy meglátott egy fotót saját magáról és Bruce Dernről, ahogy motoroznak (és biztos nagyon coolnak találta a látványt). Dennis Hoppert pedig – aki pont akkor akart hátat fordítani a színészetnek, és elmenni tanárnak – úgy vette rá, hogy csatlakozzon a produkcióhoz, hogy megengedte neki, hogy ő legyen a rendező. Később azért finomodott a koncepció, és Fonda

úgy ideologizálta meg a témát, hogy a két (anti)hőst modern kori cowboyoknak képzelte el – ezért kapták a Billy (Billy, a kölyök után) és a Wyatt (Wyatt Earp után) keresztnevet.

 

Ez is érdekelhet

8 film Jimi Hendrix dalaival

A 80 éve született Jimi Hendrix zseniális, pszichedelikus gitárszólamai és fantasztikus dalai köré pazar jeleneteket lehet komponálni, amire nagyon sok rendező rájött - íme, kedvenc filmjeink Hendrix számaival.

Tovább


7.
A Szelíd motorosok az egyik első olyan amerikai film, amelyben nem a produkcióhoz írattak zenét, hanem

már létező slágerek lettek a betétdalok.

Ez ma már teljesen megszokottnak számít, de akkoriban (1968–69-ben járunk) a Beatles-filmeket és néhány speciális esetet leszámítva egészen radikális megoldás volt.


8. Ahogy az a fentiekből talán már kiderült, Peter Fonda gyakorlott motoros volt, Dennis Hopper ezzel szemben nem:

ezért van, hogy utóbbi motorjának sokkal egyszerűbb a kialakítása, nem olyan nyújtott a formája, és a kormánya is jóval hagyományosabb dizájnú.


9. Talán a nem szokványos, menő dizájn miatt, de Peter Fonda motorja annyira rázott, hogy amikor a karaktere a sztori szerint Jack Nicholson figuráját vitte a hátsó ülésen,

Nicholson annyira szorította a térdével Fonda oldalát, hogy annak eltört az egyik bordája.

 

További izgalmak Nicholsonnal

11 meredek forgatási történet a 86 éves Jack Nicholsonról

A születésnapos Jack Nicholson igazi őrült figura, aki rengeteg extravagáns karaktert játszott már el, így nem csoda, hogy rengeteg bizarr történet kering arról, milyen vele filmet forgatni!

Tovább


10.
Hopper és Jack Nicholson mindketten nagy rajongói voltak akkoriban Michelangelo Antonioni olasz rendezőnek, ezért meghívták a Szelíd motorosok díszbemutatójára.

A mester el is jött, és annyira lenyűgözte, amit látott, hogy felkérte Nicholsont következő filmje, a Foglalkozása: riporter főszerepére.


11. Azt a jelenetet, amelyben Billy és Wyatt úsznak egyet a két kommunabeli hippi lánnyal, két különböző időpontban vették fel, mivel az eredeti felvétel idején Peter Fonda kórházban volt. Ez a magyarázat rá, hogy miért nem látjuk sem őt és Dennis Hoppert, sem őt és a lányokat egyszerre a képen.

Amikor a karaktere lábát látjuk belógni, azt például dublőrrel oldották meg. Fonda maga több héttel később állt csak rendelkezésre, az ő sorait így külön rögzítették.

Ehhez hasonló eset, hogy Hopper és Fonda már csak azután döbbentek rá, hogy nem forgatták le az utolsó tábortüzes jelenetet, miután már megtartották a film búcsú buliját, szóval kellett egy kis utóforgatás. És mivel korábban történt egy kis malőr, és ellopták a színészek motorját, az első tábortüzes képsortól eltérően ezúttal ezért nem láthatók a járgányok a háttérben.


12. Teljesen véletlen, mégis

egészen kísérteties egybeesés,

hogy mind Dennis Hopper, mind a filmben szintén szereplő Karen Black, mind a magyar származású Kovács László, a Szelíd motorosok operatőre 74 éves korában hunyt el, rákbetegségben.



(via IMDb)