11 meredek forgatási történet a 86 éves Jack Nicholsonról

A születésnapos Jack Nicholson igazi őrült figura, aki rengeteg extravagáns karaktert játszott már el, így nem csoda, hogy rengeteg bizarr történet kering arról, milyen vele filmet forgatni!

1. Jack Nicholsonnak az áttörést a Szelíd motorosok jelentette – amit végig betépve forgatott le. Persze nem csak ő szívott, hanem a két másik főszereplő, Peter Fonda és a rendezést is vállaló Dennis Hopper is. A híres tábortüzes jelenetet például úgy forgatták le, hogy előre megbeszélték, minden egyes felvétel előtt elszívnak egy jointot – mármint azon túl, amit a film szerint is szívtak.

Így is tettek, és be is álltak, mint a szög,

és ennek köszönhető a városi legenda, amely szerint az UFÓ-król szóló beszélgetést ott, beállva rögtönözték, de ez nem igaz, ahogy az sem, hogy összesen 155 jointot nyomtak el. Bár felállni is alig tudott, Nicholson a forgatókönyv minden egyes szavára pontosan emlékezett. Ezt Kovács László, a film operatőre is megerősítette: „Elképesztő volt, hogy amikor a tábortüzes jelenetet vettük, Jack mennyire képes volt mindent kézben tartani, és annak ellenére, hogy be volt tépve, mint egy csacsi, az egész szövegére emlékezett”

2. Jack Nicholson a Kínai negyed (1974) forgatása alatt kezdett el járni filmbeli partnerével, Anjelica Hustonnal (17 évig voltak együtt), amit a nő apja, a legendás rendező, John Huston nem nézett valami jó szemmel. Nicholsonnak ezért igen kínos volt egy filmben szerepelni vele, különösen az a jelenet sokat mondó, még ha nem is a valóságra vonatkozik, hanem a film történetére, amikor Huston karaktere megkérdi Nicholson nyomozójától: "Mr. Gittes... le szokott feküdni a lányommal?"

Kínai negyed - Forrás: Örökmozgó

 

3. A fentinél nyilván jóval kellemetlenebb volt a film másik ismert jelenetének felvétele – a Nicholson által játszott magánnyomozó orrának megvágásáról van szó. Hosszasan készítették elé azt a jelenetet, amelyben a rendező, Roman Polanski által játszott karakter megvágja Gittes orrát. Egy speciális kést használtak, amit nagyon óvatosan kellett használni, és annyit vacakoltak vele, hogy mindkettőjüknek elment a kedve az egésztől, így Polanski állítólag tényleg megvágta Nicholsont, ami elég fájdalmas lehetett.

Száll a kakukk fészkére - Forrás: port

 

4. Az 1975-ös Száll a kakukk fészkére forgatása során a rendező gyakran élt azzal a módszerre, hogy valami váratlant húzott, és

közben filmezte a szereplők valós, nem eljátszott reakcióit.

A forgatókönyv szerint amikor megérkezik a kórházba McMurphy váratlanul ráugrik az egyik őrére és megcsókolja a férfit. A jelenet felvételekor Milos Forman elégedetlen volt az őrt játszó színész reakciójával, ezért félrehívta Jack Nicholsont, és titokban arra utasította, hogy a másik őrre ugorjon rá – az a megfelelő módon meg is lepődött, és mindenki boldog volt, őt leszámítva. Állítólag majdnem le is ütötte Nicholsont.

Forrás: Warner Home Video

 

5. A Ragyogás (1980) forgatása közben készült egy, nemrég napvilágra került videó, amin azt láthatjuk, hogy közvetlenül az ikonikus fejszés jelenet felvétele előtt Jack Nicholson megpróbálja magát minél jobban felkészíteni a játékra. A szóban forgó képsort egyébként, amelyben a Nicholson alakította Jack Torrance meg akarja ölni feleségét és kisfiát, Stanley Kubrick rendező egy kellékajtóval akarta felvenni (a jelenetben ugyanis az történik, hogy az őrült férfi a fejszével töri rá az ajtót feleségére, aki a fürdőszobába bújt előle), de a színész képzett tűzoltó volt, és túl hamar szétverte a könnyű anyagból készült ajtót, így végül kerítettek egy igazit. A sztár által használt fejsze amúgy olyan értékes filmes ereklyévé vált, hogy nemrégen 170 ezer fontos áron (több mint 64,5 millió forintért) kelt el egy londoni árverésen.

 

6. Az A postás mindig kétszer csenget (1981)  talán leghíresebb jelenete, amikor Jessica Lange és Jack Nicholson a konyhaasztalon esnek egymásnak, ami annyira realisztikusra sikerült, hogy sokáig tartotta magát az a verzió, hogy élesben is szexeltek a színészek. Utólag ezt mindketten tagadták, de tény, hogy a jelenet forgatása során a díszletben rajtuk kívül csak a rendező és Sven Nykvist operatőr tartózkodott. Az 1980-as években sok helyütt még keményen irtották a cenzorok a szimulált szexet a filmekből a családi értékek védelmére hivatkozva, épp ezért teremtett precedenst, amikor Írországban engedték eredeti formájában bemutatni a filmet.

Forrás: Örökmozgó

 

7. Az 1989-es Batman esetében Nicholson, Tim Burton és a Nick Dudman vezette sminkes csapat vért izzadt, mire sikerült egy olyan Joker-fizimiskát kitalálni, amivel mindannyian elégedettek voltak.  Leginkább persze az ekkor már kétszeres Oscar-díjas sztár tiltakozott, hogy nem bújik csak úgy akármilyen festett arcú és hajú képregényes főgonosz bőrébe. Nicholson még a zöld színű Joker-paróka színébe is beleszólt az előkészületek során, hősiesen tűrte, hogy mintát vegyenek a vigyorgó arcáról, legyártsanak az öntőforma alapján egy örök vigyorba torzult szájú, fehérre festett Joker-maszkot, ráapplikálják a sztár fejére, majd egy különleges festékkeverékkel még külön bőrszínűre mázolják abban a jelenetben, amikor a Joker leplezni akarja a savba zuhanás után kifakult bőrét. Aztán kiderül, hogy allergiás arra a műanyagra, ami az alapvető anyaga a maszknak…

 

8. Az Egy becsületbeli ügy (1992) legfontosabb mellékszerepére felkért Jack Nicholson a forgatáson egyszer azt mondta Rob Reiner rendezőnek, hogy észrevette, hogy amikor az ő próbáira kerül a sor, akkor az egész stáb ott tolong.

„Rob, ez nagyon hülye érzés. Úgy érzem magam, mintha én lennék a kib***szott Lincoln emlékmű. Nagyon zavarba hoznak ezzel”

– panaszkodott viccelődve a direktornak a színészlegenda, akinek egyébként mindössze négy jelenete van a filmben, de ezek közül az egyik, az utolsó, a nagy összeomlását bemutató 21 perc hosszú.

Forrás: Tv2

 

9. A Lesz ez még így se! egyik jelenetében a kutya utánozni kezdi Jack Nicholsont azzal, hogy átlépi a járda repedéseit. A filmesek ezt úgy érték el, hogy apró akadályokat állítottak a repedésekre, így a kutyának át kellett lépnie rajtuk, majd az utómunkálatok során digitálisan eltávolították az akadályokat. Az Oscar-díjátadó ünnepségen, amikor kiderült, hogy ő lett a legjobb férfi főszereplő, Jack Nicholson úgy ment fel a pódiumra, hogy óvatosan átlépte a színpadon a járólapok közötti repedéseket, karakterét, a kényszerbeteg Melvin Udallt utánozva. Nicholson Oscar-díját J.T. Walshnak ajánlotta, akivel együtt játszott az Egy becsületbeli ügyben (1992), és aki nem sokkal a díjátadó előtt halt meg.

Lesz ez még így se! - Forrás: port

 

10. Egy műpénisz és kokain a kurvák tomporáról -  ez volt Jack Nicholson külön kérése A tégla ( 2006) forgatásán, és az életét ismerve ezek akár fiatalságának hétköznapi kellékei is lehettek. Ez a rész ugyanis nem volt benne a forgatókönyvben, de Nicholson úgy érvelt, hogy

ha megmutatják az ír maffiafőnök perverz szexuális életét is, azzal még ijesztőbbé teszik a karaktert, 

Martin Scorsese pedig fejet hajtott a színész kérése előtt. A rutinos rendező talán előre tudta, hogy a műpéniszes rész amúgy sem kerül majd be a végső vágásba - a kokainos prostik maradtak.

Forrás: InterCom

 

11. Az A bakancslista (2007) kórházban játszódó jelenetek egy részében Jack Nicholson saját élményeit is felhasználták,

mivel nem sokkal a forgatás előtt sajnos ő maga is kórházba kényszerült.

Azt a szemüveget például, aminek a segítségével (mivel tükröket applikáltak rá) úgy tudott az ágyból tévézni, hogy ne kelljen felemelnie a fejét, ő maga használta betegeskedése során, és elhozta magával a forgatásra, ahol annyira megtetszett a rendezőnek, Rob Reinernek, hogy beleíratta a forgatókönyvbe. Azon jelenetek kedvéért, amelyekben a karakterek kopaszon láthatók, Nicholson tényleg leborotválta a fejét, partnere, Morgan Freeman viszont „kopaszparókát” viselt.