12 dolog, amit nem tudtál A Wall Street farkasáról

Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio ötödik közös munkája ragyogó életrajzi film, ami fekete komédiaként is megállja a helyét. Íme egy tucatnyi érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. A főhős, Jordan Belfort mentorának, Mark Hannának a szerepét Matthew McConaughey játszotta, akinek a jeleneteit a forgatás második hetében vették fel. Az ikonikus képsor pedig, amelyben Hanna a mellkasát döngetve kántál, nem szándékosan született. Ez valójában – ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk – McConaughey saját színészi rituáléja: így szokott felvétel előtt relaxálni, kiüríteni a fejét és bemelegíteni a hangszálait. Amikor pedig mindezt meglátta a Belfortot alakító Leonardo DiCaprio, felvetette, hogy beleírhatnák a forgatókönyvbe, mert nagyon jól megragadja a figura lényegét.

2. A Wall Street farkasa színészei a kokainszippantós jelenetekben valójában porrá zúzott B-vitamint szívtak. Ez ugyan közel sem bizonyult olyan károsnak, mint a kokain, de nem volt teljesen veszélytelen sem: Jonah Hill (Donnie Azoff) elmesélte, hogy a sok szipákolástól hörghurutot kapott, és orvosi ellátásra szorult.

3. A rendező, Martin Scorsese bátorítására a film legnagyobb része improvizáció volt – például az a fergeteges szekvencia is, amikor Jordan bedrogozva próbál hazavezetni: itt Leonardo DiCaprio rögtönözte azt a részt is, amikor a hős a lábával nyitja ki a kocsiajtót.

4. A csábítási jelenetben a forgatókönyv szerint a Margot Robbie által alakított Naomi egy fürdőköpenyt visel, de a színésznő ragaszkodott hozzá, hogy teljesen meztelenül játsszon, mert szerinte ez nagyon fontos a karakterábrázolás szempontjából. „Az egész figurának az a lényege, hogy

Naomi világában az ő egyetlen valutája a teste.

Szóval meztelennek kell lennie. Ezzel kiterítette az asztalra a lapjait” – nyilatkozta karakteréről Robbie.

5. Egy másik képsorban azonban a színésznő számára kifejezetten fájdalmas élményt jelentett a meztelenkedés. Ahogy arról ebben az összeállításunkban már írtunk, abban a jelenetben, amelyikben Naomi és Jordan egy nagy rakás pénz tetején szexel, a pénzt papírdarabokkal helyettesítették, amik úgy összevágták a színésznő hátát, hogy a felvétel után úgy nézett ki, mint akit brutálisan megkorbácsoltak.

6. A karaktere és az Emma nénit megformáló Joanna Lumley között lezajló csókjelenet alatt DiCaprio olyan ideges volt, hogy huszonhétszer kellett felvenni a képsort.

7. Donnie megformálásához Jonah Hillnek protézist kellett viselnie, amitől azonban jól hallhatóan selypített. Hogy ezt kiküszöbölje, a színész több mint két órán át lógott a telefonon: mindenféle random boltokat hívott fel, és hosszasan beszélgetett velük. De a műfogsorhoz kapcsolódik egy másik, kevésbé vidám történet is: a Bradet játszó Jon Berthal véletlenül olyan erősen ütötte meg Hillt abban a jelenetben, amikor a figura behúz egyet Donnie-nak, hogy szegény Jonah Hillnek kirepült a protkó a szájából.

8. A Wall Street farkasában rengetegszer hangzik el az F (magyarul B) betűs szó – annyira, hogy rendesen megszámolni sem sikerült. Egyes források szerint 569-szer b*zmegolnak, a Variety cikkében viszont csak 506-ot írnak. Akármelyik is legyen az igazság, mindenképpen világrekordról volt szó (amit azóta megdöntöttek). Scorsese többi filmjében is bőségesen használja hangulatfestő elemként a b*zmegeket: a Nagymenőkben 300 alkalommal, a Casinóban pedig 422-szer röpködnek a B betűk. Egyébként ha nem szűkítjük le a b*zmegekre, A Wall Street farkasában összesen 681-szer káromkodnak.

9. A forgatáson statisztaszerepben több valódi bróker is feltűnt – sőt: olyanok is, akik korábban tényleg a történet középpontjában álló cégnél, a Stratton Oakmontnál dolgoztak.

10. Abban a jelenetben, amikor Jordan és Naomi először szexelnek, és a nő kutyája felugrik és megpróbálja megharapni a férfit, a valóságban a kutya sehogy sem akart támadni, szóval kutyakaját és csirkemájat kellett rejteni Leonardo DiCaprio lábai és lábujjai környékére.

11. A filmben majdnem szerepelt Chris Evans és Joseph Gordon-Levitt is (arról nem szól a pletyka, melyik szerepre voltak esélyesek, de szerintünk a főszerepről lehet szó). Jordan apjának, Max Belfortnak a szerepére pedig először Alan Arkint kérték fel (végül Rob Reiner játszotta el a figurát).

A női szerepek közül Emma néni megformálására Joanna Lumley előtt esélyes volt Eileen Atkins és Julie Andrews is – utóbbi színésznő egy titánium bokaimplantátum beültetése miatt nem tudta vállalni a felkérést. Naomi pedig Margot Robbie helyett lehetett volna Blake Lively, Rosie Huntington-Whiteley, Teresa Palmer, Amber Heard és Olivia Wilde is. (Robbie igen meggyőző meghallgatásáról több cikkünkben is írtunk már korábban.)

12. A Wall Street farkasa forgatása során az igazi Jordan Belfort volt az, aki elmagyarázta az őt alakító Leonardo DiCapriónak, hogy mire hogy kéne reagálnia – főleg ami a különféle bedrogozásait illeti. Az igazi Belfort egyébként egy cameo szerepben feltűnik a filmben is: ő az a férfi, aki az utolsó jelenetben felkonferálja a főhőst (tehát saját magát) egy saleses előadás elején. Jordan Belfort egyébként közel két évet ült tőzsdecsalásért, és utána valóban motivációs előadóként dolgozott.


(via IMDb)