12 dolog, amit nem tudtál az Elcserélt életekről

Clint Eastwood három Oscar-díjra jelölt, Angelina Jolie főszereplésével készült filmje egy sok szempontból nyugtalanító, valós eseményt dolgozott fel - és bizony sok érdekességet találtunk róla.

1. Az Elcserélt életek megtörtént eseményeket dolgoz fel, amelyek az ún. „Wineville-i csirkeól-gyilkosságok” néven váltak hírhedtté. A tettes a Kanadából nem sokkal korábban Kaliforniába költözött Gordon Stewart Northcott volt, aki kisfiúkat rabolt el, egy csirkeólban tartva őket, ahol molesztálta, majd megölte őket. A férfit, akire három fiatal fiú meggyilkolását sikerült rábizonyítani – a valós szám akár 20 is lehetett -, végül kivégezték, a tettestársa az anyja, Sarah Louise Northcott volt,  aki végül életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Ő egy gyilkosságot vállalt magára, bár valószínűleg csak a fiát akarta védeni. Az ügyben nem csak a gyilkosságok kaptak kiemelt figyelmet, hanem a rendőrség inkompetenciája is.

Forrás: UIP

 

2. A forgatókönyvíró J. Michael Straczynski 1983-ban az azóta már megszűnt TV-Cable Week magazin különtudósítójaként dolgozott, amikor egy, a Los Angeles-i városházán dolgozó kapcsolatától először hallott Christine Collins és fia esetéről.

Az illető megsemmisítésre ítélt iratokat nézett át,

és beleolvasott pár anyagba, amiket nagyon izgalmasnak talált, majd értesítette Straczynskit, aki az egész paksamétát gyorsan hazavitte. Az elkövetkező évek során folyamatosan kutatta a történetet, de soha nem érezte úgy, hogy készen áll a lezárására. Félre is tette, hogy tévésorozatoknak dolgozzon, de a téma nem hagyta nyugodni, így visszatért a kutatáshoz, majd végül 2006-ban megírta a végső történetet. A film szinte teljes forgatókönyve több ezer oldalnyi dokumentációból készült – viszont a gyilkos édesanyja kikerült a cselekményből.

Forrás: UIP

 

3. A gyilkosságsorozatot többször is feldolgozták, például az Amerikai Horror Story antológiasorozat ötödik, Hotel alcímű évadában jelenik meg, de a Gyilkos elmék ötödik évadának A múlt démonai című epizódjának gonoszát is Gordon Stewart Northcottról mintázták.

4. A film az Imagine Entertainment és a Malpaso Productions közös produkciója, a finanszírozásért és a forgalmazásért pedig a Universal Pictures felelt. Eredetileg Ron Howard lett volna a rendező, azonban az egyéb munkájával való egyeztetési nehézségek miatt Clint Eastwood került a helyére, aki még

aznap délután rábólintott a filmre, amikor elolvasta a forgatókönyvet.

A film producerei az Imagine részéről Howard és Brian Grazer, a Malpaso részéről pedig Eastwood és Robert Lorenz voltak.

Forrás: UIP

 

5. Hilary Swank és Reese Witherspoon lobbizott Christine Collins szerepéért. Clint Eastwood végül Ron Howard producer javaslatára választotta ki Angelina Joliet Christine szerepére, mert Howard szerint Jolie korhű "kinézete" passzolna a legjobban az időszakhoz. Eastwood szerint az a tény, hogy Angelina is anya, sokat segített abban, hogy beleélje magát a történetbe.

6. A forgatási helyszínek között szerepelt Los Angeles és Dél-Kalifornia több más tája. Néhány jelenetet a San Bernardinóban forgattak, a helyi vasútállomáson – vagy csak forgattak volna - a 2007-es bozóttüzek idején, azonban az egész helyszínt ellepte a füst.

7. A filmben Clint Eastwood újra együtt dolgozhatott régi barátjával, John Malkovich-csal az 1993-as Célkeresztben (1993) után, bár más minőségben. Míg azt a filmet Wolfgang Petersen rendezte és Eastwood volt a főszereplője,

itt színészként egyáltalán nem vállalt szerepet.

Malkovich alakítja azt a Briegleb tiszteletest, aki végig kiállt a rendőrség által meghurcolt, majd elmegyógyintézetbe küldött Christine Collins mellett.

Forrás: UIP

 

8. Clint Eastwood nem csak rendező és producer volt, hanem zeneszerző is a filmben, és ebben a munkában az egyik fia, Kyle is segített, aki zenei szerkesztőként szerepel a stáblistán. Eastwood egy másik gyereke is szerepet kapott az Elcserélt életekben: az egyik lánya, Morgan látható a történet kezdetén egy triciklin ülve.

9. Az első ideiglenes összevágott verzió 50 perccel hosszabb volt – a végső változat így is 140 perces. Két fontos jelenet is volt, amelyeket felvettek, majd kivágtak. Az egyik ilyen rész egy hosszú hajsza a háztetőkön, ahol a gyilkos Gordon Stewart Northcott elmenekült a kanadai lovas rendőrök elől. Egy másik fontos törölt képsoron miután Christine Collins visszatér az elmegyógyintézetből, Gustav Briegleb lelkész néhány férfit hozat oda, hogy megvédjék, mivel úgy véli, hogy a Los Angeles-i rendőrség veszélyt jelent rá.

Forrás: UIP

 

10. Amikor Christine meglátogatja a gyilkost a kivégzése előtt a halálsoron, az egyik őr közli vele, hogy 20 perce van, ami pontosan annyi, mint a film hátralévő játékideje. A filmben az asszony azért látogatja meg a férfit, mert az azt ígéri, elárulja, hol van a fia holtteste, de végül semmit sem mond, majd azt is látjuk, ahogy végignézi Gordon halálát -

a valóságban ilyesmi nem történt.   

11. A filmet három kategóriában jelölték Oscar-díjra, Angelina Jolie-t a legjobb női alakítás kategóriában, Tom Sternt legjobb operatőrként, Gary Fettist a legjobb látványtervért. Végül egyik jelölését sem váltotta díjra.

12. Az Elcserélt életek 55 millió dollárból készült, és az összbevétele 113 020 256 dollár volt, ami tisztességes, de nem óriási haszon.